自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

珍珠宮

TinyTomato 發表於 18-11-26 11:15
小人眼中無君子

珍珠宮

回覆樓主:

信相有好人,但真正既好人唔多

珍珠宮

呢個世界有好人嘅

大宅

回覆樓主:

你老公某些觀點其實幾認同,因為呢個世界好人壞人都有,所以你同佢觀點唔同,我覺得都無影響,妳繼續做認為對的事,他也可以只幫識的朋友

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

你老公唔信, 因為佢未遇到, 亦未有需要外人幫助.
好似無國界醫生, 我有朋友做過三年, 無人工, 只包食住, 在槍林彈雨中工作, 分分鐘返唔到嚟. 但佢身上有使命感, 我哋都好佩服佢.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

思想腐皮嘅人,被負能量包圍,想有好事發生都難

伯爵府

佢自己咩人咪點諗人

子爵府

你地點解會結得成婚?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

你老公一定係讀經濟

因為人既所有行為,包含捐錢,都係為左得到某些東西

男爵府

YKU_123 發表於 18-11-26 10:46
每次同老公傾開呢啲 , 我相信呢個世界有好人 ,
但佢都講到人有陰謀 , 都係利益同博宣傳 , 無人會真心 ...

傾向相信有好人,因為我常常遇到好人相助,心存感激,希望把好事延續

子爵府

回覆樓主:

又唔會無既 少囉

水晶宮

同我62同一種人,我唔會同呢d人做到朋友,梗加做唔到夫妻

男爵府

回覆 YKU_123 的帖子

有次同個仔落樓行去街尾返補習班, 阿仔突然話有啖痰, 我剩係拎咗個銀包落街, 我叫佢吞番佢, 啱啱身旁有個印傭姐姐迎面行過俾張紙巾我. 我同阿仔十分多謝佢, 講真, 佢可以就咁行過不當一回事, 居然俾佢留意到仲主動俾我, 真係估唔到, 同時佢提醒我, 多D留意身邊事, 舉手之勞都可以幫到人.

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

其實好人真係買少見少,尢其係呢個充滿唔開心既社會,我相信一個人開唔開心,都會影響到佢既善心,所以樓主老公咁諗,可能佢平時其實都唔多開心

btw,其實個幾個例子都可能係岩,街個d叫人捐錢都唔係義工黎,全部外判比人做係有錢收,愈多人捐佢收得愈多,識人入面做左幾日,話佢呀頭收既錢多過出面d正職

子爵府

每次同老公傾開呢啲 , 大家純討論 , 冇嘈吵 , 我相信呢個世界有好人 , 佢都講到人有陰謀 , 都係利益同博宣 ...

佢錯唔晒,我之前一直捐開某機構幾年,後來呢度D JM 講話有D行政費超高,好小錢係真正幫助人,我就仔細睇,一睇發覺係事實,真係好過份

男爵府

6299全家一樣,也是認為我蠢的,世上冇好人。其實我好討厭這種價值觀

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

两種人都有,但現今社會,壞人的確唔少

男爵府

回覆樓主:

古天樂真心幫人,但沒幾多個古天樂也是事實。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

每次同老公傾開呢啲 , 大家純討論 , 冇嘈吵 , 我相信呢個世界有好人 , 佢都講到人有陰謀 , 都係利益同博宣 ...

佢唔會唔覺得你嫁俾佢都係陰謀

TinyTomato    發表於 18-11-26 13:49

男爵府

nikfan 發表於 18-11-26 13:33
佢錯唔晒,我之前一直捐開某機構幾年,後來呢度D JM 講話有D行政費超高,好小錢係真正幫助人,我就仔細睇 ...

哇 , 咁邊啲機構比較少行政費 ?

首頁
12345...7

尾頁

跳至