烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問一下、蒜蒜粉是否可落或唔落呢?謝謝

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

creambb 發表於 19-10-28 21:18
請問用筷子需要拌幾耐?

我未計過時,只係目測見到起膠,你會見到唔係散修修,見圖12同13咁樣質地。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

RL84 發表於 19-10-29 08:40
想問一下、蒜蒜粉是否可落或唔落呢?謝謝

可以,蒜粉加咗香D啫,唔加冇問題。

別墅

rose-mag 發表於 18-11-26 10:57
真材實料齋蝦,加咗半罐罐頭粟米落去,煎完又香又彈牙。

今個星期試整

大宅

rose-mag 發表於 19-10-31 00:49
可以,蒜粉加咗香D啫,唔加冇問題。

唔該曬

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

rose-mag 發表於 18-11-26 10:57
真材實料齋蝦,加咗半罐罐頭粟米落去,煎完又香又彈牙。

請問樓主, 如果整起曬所有材料放雪櫃,第二朝先煎得唔得呢?想整畀小朋友帶飯食, 唔該曬

王國長老

taifat 發表於 19-11-21 09:11
請問樓主, 如果整起曬所有材料放雪櫃,第二朝先煎得唔得呢?想整畀小朋友帶飯食, 唔該曬
...

未試過,因為晚飯食一定冇剩
海鮮係驚腥啫,應該ok嘅。

男爵府

rose-mag 發表於 19-11-21 09:24
未試過,因為晚飯食一定冇剩
海鮮係驚腥啫,應該ok嘅。

樓主,我今日整咗好成功呀, 蝦肉無變味, 仲好彈牙,多謝介紹

王國長老

taifat 發表於 19-11-22 11:44
樓主,我今日整咗好成功呀, 蝦肉無變味, 仲好彈牙,多謝介紹

以後又多樣餸帶飯啦

大宅

子爵府

珍珠宮

交功課,下次有好大進步空間

大宅

回覆樓主:

王國長老

mcs74 發表於 19-12-3 20:37
交功課,下次有好大進步空間

好多粟米喎,好唔好食?

珍珠宮

rose-mag 發表於 19-12-4 00:30
好多粟米喎,好唔好食?

我整到好難食可能因為媽媽手,手腕無力起膠,搞到好散。而且生粉多左d,食落去覺得好粉唔爽。胡椒粉又多左d…

好彩有甜辣醬

呢款菜式真係好好!會繼續嘗試

王國長老

mcs74 發表於 19-12-4 00:37
我整到好難食可能因為媽媽手,手腕無力起膠,搞到好散。而且生粉多左d,食落去覺得好粉唔爽。 ...

第一次整,慢慢嚟,生粉續少加可以避免過多。媽媽手我都試過,足足休息一年,咩都唔做得。你要保重。

公爵府

牛年勳章

mcs74 發表於 19-12-4 00:37
我整到好難食可能因為媽媽手,手腕無力起膠,搞到好散。而且生粉多左d,食落去覺得好粉唔爽。 ...

買蝦滑, 自己加粟米粒, 再煎, 整親手唔抵呀! 痛架嘛

珍珠宮

CMMANDY 發表於 19-12-5 11:43
買蝦滑, 自己加粟米粒, 再煎, 整親手唔抵呀! 痛架嘛

覺得自己整蝦肉真材實料d呀嘛我都係要面對現實下次買蝦滑!

公爵府

牛年勳章

mcs74 發表於 19-12-5 23:12
覺得自己整蝦肉真材實料d呀嘛我都係要面對現實下次買蝦滑!
...

為左好d, 痛左自己的手,吾值得,食左保吾返囉

首頁

尾頁

跳至