烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

多謝版主分享

男爵府

如果用新鮮粟米粒,需唔需要先煮熟啲粟米?

禁止訪問

禁止訪問

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Lovelymame 發表於 19-10-4 16:41
如果用新鮮粟米粒,需唔需要先煮熟啲粟米?

我通常煮粟米順便拎部份加落去整蝦餅,所以粟米粒都係熟嘅,不過生粟米粒都冇問題,煎完點都熟嘅。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

rose-mag 發表於 19-10-5 17:15
我通常煮粟米順便拎部份加落去整蝦餅,所以粟米粒都係熟嘅,不過生粟米粒都冇問題,煎完點都熟嘅。
...

我整左啦!我煮熟左D粟米先,好味道

禁止訪問

洋房

蝦可唔可以用攪伴機攪爛? 不想用刀,因太累太花時間的關係....

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

wongmemo 發表於 19-10-11 21:26
蝦可唔可以用攪伴機攪爛? 不想用刀,因太累太花時間的關係....

可以,仲快d添,只係有時份量唔太多,用攪拌機之後又要洗多樣嘢。

洋房

rose-mag 發表於 19-10-11 22:26
可以,仲快d添,只係有時份量唔太多,用攪拌機之後又要洗多樣嘢。

請問為什麼加栗米後還要雪多半小時?
另如果用雪藏蝦要多少時間解凍?

王國長老

wongmemo 發表於 19-10-11 22:50
請問為什麼加栗米後還要雪多半小時?
另如果用雪藏蝦要多少時間解凍?

唔再雪都得,不過再雪一雪會容易處理d, 同埋抽乾少少粟米嘅水份。至於雪藏蝦解凍,睇下係咪雪到硬晒,有時間就放雪櫃下格,都要好幾個鐘至半日,我通知放過夜,想快d就成袋浸凍水,中途再拆開換水,就會快d解凍。

洋房

rose-mag 發表於 19-10-11 23:26
唔再雪都得,不過再雪一雪會容易處理d, 同埋抽乾少少粟米嘅水份。至於雪藏蝦解凍,睇下係咪雪到硬晒,有時 ...

好的,謝謝你, 我試下先

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

回覆樓主:

大宅

請問點解你既蝦餅唔會散開既?我果 d 一放入去煎已經鬆開

王國長老

health.com 發表於 19-10-27 18:38
請問點解你既蝦餅唔會散開既?我果 d 一放入去煎已經鬆開

蝦有冇印乾水?有冇攪到起膠?
搓成蝦餅時要拍一拍實
放入鑊煎,煎好一面至反轉

珍珠宮

rose-mag 發表於 19-10-28 01:19
蝦有冇印乾水?有冇攪到起膠?
搓成蝦餅時要拍一拍實
放入鑊煎,煎好一面至反轉

請問用筷子需要拌幾耐?

大宅

謝謝分享

首頁

尾頁

跳至