自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

唔好同人比較,不要善妒,係你呢世人既課題

子爵府

木土土 發表於 18-12-9 15:47
其實你根本不適應正常社交,可能你唔同朋友交往,做獨家村啱你多d

感覺樓主思想好負面,諗埋啲唔好嘅嘢,又受人影響
或者一個人唔駛比較過得仲開心

侯爵府

worthy 發表於 18-11-26 21:55
成日都聽人講,你睇我好,我睇你好,家家有本難念的經。

但我有個朋友,我真係睇唔到佢有咩唔好。佢同佢老 ...

我唔講 個個都以為我幸福啦, 有錢有樓有仔女 高薪靚職, 退休唔洗愁, 但我也羨慕其他人

珍珠宮

木土土 發表於 18-12-9 15:47
其實你根本不適應正常社交,可能你唔同朋友交往,做獨家村啱你多d

我正想話佢適應力差
樓主係一個努力、有承擔、負責任、心地唔算差既人
但係永遠接受唔到新思維、新環境
佢內心只有一套做法、一套標準
好難接受不完美、不準確、含糊、風險
所以佢適應社交、關係或者環境既轉變好難

大宅

千千萬萬 發表於 18-12-9 12:04
我同老公係屋企附近行下公園都好開心,生活唔係打卡同呃like,唔係比人睇,自己覺得舒服已經足夠。
...

好認同,我同老公都係,落樓下去大家X/茶記/譚X撐吓枱腳,去公園行吓散吓步傾吓計,已經好滿足,幸福唔需要用金錢又或奢華生活來衡量,一家人平平安安就係最幸福。

珍珠宮

如果你一直以來可以接受人地多 d, 你係朋友、老公、工作既選擇會多 d, 同仔女既關係都會好 d

你太習慣覺得盡左責就會有應得的,但世上仲有好多耕耘同收穫既方式。

你誤會左自己既尊嚴係來自人地既讚美同羨慕,或者有咩要比人優勝,唔會因為人地臉上光你一分,你就輸左 d 咩,唔好再將你自我價值建立係人地目光之上,咁你同人比較完都唔會唔開心。

翡翠宮

畀面勳章

性格決定命運
日日是好日

公爵府

牛年勳章

worthy 發表於 18-12-9 13:30

我明白。但唔知點解總會有人講講下自己就要燒埋我度。例如佢 ...

推落老公到, 老公鐘意, 我又鐘意, 唔洗坐長途機, 適應時差, 暫時我倆仍好享受

珍珠宮

corinthians 發表於 18-12-9 16:01
好認同,我同老公都係,落樓下去大家X/茶記/譚X撐吓枱腳,去公園行吓散吓步傾吓計,已經好滿足,幸福唔需 ...

咁點解有人去旅行都要揀無乜太多人去過嘅地方去? 大路嘅佢根本未去過都話唔好玩,無興趣。未去過又知唔好玩?
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

珍珠宮

CMMANDY 發表於 18-12-9 17:14
推落老公到, 老公鐘意, 我又鐘意, 唔洗坐長途機, 適應時差, 暫時我倆仍好享受
...

我都係唯有咁講。但事實自己知,百般滋味。
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

子爵府

corinthians 發表於 18-12-9 16:01
好認同,我同老公都係,落樓下去大家X/茶記/譚X撐吓枱腳,去公園行吓散吓步傾吓計,已經好滿足,幸福唔需 ...

子爵府

回覆樓主:

仲有一句金句呀,「人比人,比死人」,太易和別人「計較」和「比較」,不管身邊嘅親人、朋友、同事,甚至不相識嘅人,都會令自己無晒信心和唔開心。
各有前因莫羨人啦,既然呢位朋友妳都喜歡和她相處,朋友多一個好過少一個

珍珠宮

畀面勳章

detox6066 發表於 18-12-9 10:33
我勸你少d同哩位朋友接觸,因為只會令你唔開心。
可能令你開心既只會係佢既不幸。
樓主,放生自己啦。

超同意

楼主根本冇真心对呢個朋友,佢只當人家係比较对象,何苦呢?

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

唔好去比較亞,我覺得都唔需要自卑亞,享受生活,活在當下

男爵府

a!b@c# 發表於 18-11-26 23:14
樓主,你朋友身上一切嘅美好都係需要靠佢自己努力去維持

佢先生對佢咁好,佢真係零付出?

講得好好呀!
我只信所有事情都要努力堅持先能成事,世界上沒有free lunch

子爵府

worthy 發表於 18-11-26 21:55
成日都聽人講,你睇我好,我睇你好,家家有本難念的經。

但我有個朋友,我真係睇唔到佢有咩唔好。佢同佢老 ...

好多時樣樣都要做到好既人係因為唔多懂得滿足。

水晶宮

回覆 worthy 的帖子

去旅行都係想自己開心, 見聞, 唔係想曬命, 只不過係人地對佢有興趣
我又係有你呢類朋友, 成日哮住我幾時去旅行, 去邊度, 又話好羨慕我, 其實係唔抵得. 之後, 我都好低調, 唔想佢同我比較, 影響友誼. 我又係去D佢覺得少人去既地方, 我去完都唔講, 佢又話我收收埋埋, 其實我唔介意分享, 但唔想佢地唔開心咋

佢又會同我比較仔女學業, 興趣既野, 我都盡量少提

水晶宮

回覆 tester5 的帖子

我都係你朋友呢類人
我都好樂觀, 成日笑, D家人朋友總覺得我一定係凡事順景, 冇困難, 冇唔開心事, 老公好錫我, 聽我話, 做晒家務, 仔女讀書唔錯, 又聽話, 份工又好, 老闆對我好...我覺得係心態好, 自然吸引D好野嚟身邊, 而且知足常樂, 有困難都會覺得係少事, 船到橋頭自然直, 所以朋友都覺得我冇逆景

tester5    發表於 18-12-10 10:41

伯爵府

worthy 發表於 18-12-9 10:23
唉! 又將個post推返上嚟真係好衰.
我完全明白自己有幾衰. 最近我個friend又好似會出門. 唔知係咪我敏感, 我 ...

一個人的快樂,不是因為他擁有的多,而是因為他計較的少。

水晶宮

回覆 worthy 的帖子

你試下唔好FOCUS係自己度, 就會多關心人架啦!

首頁

尾頁

跳至