自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

worthy 發表於 18-12-9 17:17
咁點解有人去旅行都要揀無乜太多人去過嘅地方去? 大路嘅佢根本未去過都話唔好玩,無興趣。未去過又知唔好 ...

樓主,曾經都有人話好羨慕我,佢話我份工好人工高福利好,成日周圍飛(工作上),又話我成日有時間去學新野,享受生活。

老實講,我好x憎人咁講,因為佢唔知我背後放棄左幾多野先得到依家既生活,我日日OT 佢見唔到,我星期六日係屋企工作佢見唔到,老闆buy 我唔係因為命好,係因為我好努力做好每件事,老闆們係見到,而我亦open to learn,唔介意辛苦,咁先得到咁多機會,我做過既2份工都有升職加人工,我覺得係正常,一分耕耘 一分收穫囉。

當我同哩位朋友講,話我星期六日都OT, 但
佢竟然話你份人工包左,我即刻O晒咀!唔該唔好再話羨慕我!

水晶宮

回覆 worthy 的帖子

每個人中意既野都唔同
我廿歲頭未去過大陸, 東南亞, 就先去歐洲, 中東, 印度...之後至去東南亞, 日韓台, 始終都係中意睇D歷史文物古城, 而我D 同事朋友, 總有人只去日本, 冇問題架! 只要係自己想去既地方, 開心就得啦!

珍珠宮

唔會望人地唔好囉

複式洋房

回覆樓主

咁所以呢...?
難道真係見人「仆親」開心d??

珍珠宮

chocolatebean 發表於 18-12-9 19:01
回覆 worthy 的帖子

去旅行都係想自己開心, 見聞, 唔係想曬命, 只不過係人地對佢有興趣

是呀!

珍珠宮

nsychristy 發表於 18-12-9 15:59
我正想話佢適應力差
樓主係一個努力、有承擔、負責任、心地唔算差既人
但係永遠接受唔到新思維、新環境

是舊式一代的思想

如果是以前我奶奶那一代的環境是沒有問題。

但在這多變化的年代,就會感到有心無力。對下一代有盡力的時候,但用錯方法,有時太緊,有時太鬆。

多些從心靈出發,正面些,無論對自己或對自己的下一代

男爵府

worthy 發表於 18-12-9 17:18
我都係唯有咁講。但事實自己知,百般滋味。

實際d
我諗你係生活上搵到一個範疇
係優勝過佢哋
呢個自卑感就會消失
例如煮嘢食好食過佢
子女讀左神校之類

珍珠宮

bbbbb001 發表於 18-12-9 22:03
實際d
係優勝過佢哋

暫時真係揾唔到。好失敗。
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

珍珠宮

bbbbb001 發表於 18-12-9 22:03
實際d
係優勝過佢哋

HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

複式洋房

知足常樂

珍珠宮

ChuChu0808 發表於 18-11-26 22:15
各有前因莫羨人

點解我聯想到個句前世唔修

有佛學同事話, 一個人樣際遇好唔好, 前世修黎!

男爵府

worthy 發表於 18-12-9 17:17
咁點解有人去旅行都要揀無乜太多人去過嘅地方去? 大路嘅佢根本未去過都話唔好玩,無興趣。未去過又知唔好 ...

so?佢唔鐘意我鐘意咪得啦,活齣自己既性格嚟,妳生活已經好好,享受妳自己當下既生活,唔需要在意人地既生活人地既喜好人地既言談,妳要既係在意自己同老公就足夠。妳忘記左我呢個字喇,冇左自我。
我額頭上方開始齣白髮,但我冇染,有個唔算close既朋友話,妳都唔係咁在意,有白髮都唔搞下佢。我話特登唔搞,比妳睇下我仲有幾多黑髮。如果我好似妳咁諗死得喇,又唔開心幾日。
有D人鐘意認叻,我會讚佢叻,有D人鐘意曬命,我會讚佢好命,有D人鐘意威,我會話佢勁,我又唔會少忽肉,佢地又開心,但我有我原則,讚還讚,我更加欣賞我自己既一切,更加愛我自己既生活。

男爵府

worthy 發表於 18-12-9 23:27

唔洗一定要揾D乜同人比先覺得唔失敗。比較覺得失敗,呢D都係浪費生命,訓醒煮早餐比老公同自己食,或者兩個去飲下茶,已經係人生勝利組,把平平淡淡既日常生活過得有滋有味已經係勝利,自己一個靜靜地去歎個下午茶,已經係勝利。鐘意同老公一齊既兩個去行下離島,揾D小食,吹下海風已經係勝利,佢唔去自己一個偷得浮生半日閒,坐船又得搭車又得去下西貢新界港島九龍D舊街市行下食下嘢,發掘下自己既興趣,又係勝利。
香港好美,唔需要一定要去外國玩。我以前成日上康文署網站睇有D咩展,有D咩文物徑,香港老故事,好多條圍村,博物館,文物徑我都去行過,又唔洗錢,搭下車咋。

瑪瑙宮

好媽媽勳章

chocolatebean 發表於 18-12-9 19:09
回覆 tester5 的帖子

我都係你朋友呢類人

珍珠宮

回覆樓主:

或者睇下自己擁有嘅~
世界咁大,有大把人比自己好,大把人比自己差~視乎你重視邊一邊~

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

worthy 發表於 18-12-9 13:30

我明白。但唔知點解總會有人講講下自己就要燒埋我度。例如佢 ...

咁你都識講你去旅行嘅次數比佢多
你咪去少幾次, 將個幾次既錢去一次你想去又未去過既地方囉
將平時去五次既錢儲埋, 唔會去唔到卦
咁如果你又真係要去咁多次, 咁真係無計架喎
天朗氣清

伯爵府

人地有唔好既野唔同你講啫....x

水晶宮

回覆 千千萬萬 的帖子

我又唔會少忽肉,佢地又開心,但我有我原則,讚還讚,我更加欣賞我自己既一切 我同你又幾似喎!
雖則我都未有白頭髮, 但係當全港減肥既時候, 我都唔理咁多啦! 照飲照食, 只要健康就OK, 唔洗為人而活架!

男爵府

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

人永遠看到別人有一杯水,看不到自己有大半杯水及有好多人半杯都無.

水晶宮

回覆 千千萬萬 的帖子

香港好美,唔需要一定要去外國玩。我以前成日上康文署網站睇有D咩展,有D咩文物徑,香港老故事,好多條圍村,博物館,文物徑我都去行過,又唔洗錢,搭下車咋。

我同你好夾! 又係中意HK週圍去, 博物館,文物徑 ,圍村,仲有圖書館,古蹟都會去行下

首頁

尾頁

跳至