自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

熱血勳章

細個起身俾阿媽鬧完,全日心情好差。

今朝我喺廁所,聽到我媽好大聲鬧我女。於是我等個女走咗問咩事,點知閙埋我一份,話我成日幫住個女。

我女已經係同齡十幾歲算乖嗰個,仲想點?

伯爵府

回覆樓主:

好坦白阿媽幫個女無錯,如果件事唔嚴重既話,同埋10幾歲都管唔黎,只有同佢地傾而不是責罵。
好多時而家既人,都用以前果套老土思想教小朋友。。
唯有自己再同女講,當然唔好係阿女面前話婆婆不是。。

子爵府

回覆樓主:

鬧返佢,等佢試吓一早俾人鬧的滋味

大宅

熱血勳章

pretty_cat 發表於 18-11-27 08:34
好坦白阿媽幫個女無錯,如果件事唔嚴重既話,同埋10幾歲都管唔黎,只有同佢地傾而不是責罵。
好多時而家既 ...

佢覺得好委屈,點解為咗我哋做咁多嘢換黎冷漠對待。

我反感嘅係我媽成日都用”我”字。。。

好怕佢鬧到我女有能力口一個人搬岀去。。。

我個囡囡7月24日出世啦~ 24/7 : 3.58kg, 49cm 25/8 : 4.93kg, 57cm 30/8 : 5.25kg 25/10 : 7.58kg, 61.5cm 17/11 : 7.85kg, 66cm 20/12 : 8.6kg 2/2 : 10kg, 70cm 2/16 : 9.485kg, 70.5cm 7/5 : 11kg, 80cm 3/11 : 12kg, 85cm 29/4 : 13.5kg, 85cm

大宅

熱血勳章

anyuser18 發表於 18-11-27 08:37
鬧返佢,等佢試吓一早俾人鬧的滋味

結果就係佢話我鬧佢,佢同我都喊
我個囡囡7月24日出世啦~ 24/7 : 3.58kg, 49cm 25/8 : 4.93kg, 57cm 30/8 : 5.25kg 25/10 : 7.58kg, 61.5cm 17/11 : 7.85kg, 66cm 20/12 : 8.6kg 2/2 : 10kg, 70cm 2/16 : 9.485kg, 70.5cm 7/5 : 11kg, 80cm 3/11 : 12kg, 85cm 29/4 : 13.5kg, 85cm

侯爵府

stopstop 發表於 18-11-27 08:31
細個起身俾阿媽鬧完,全日心情好差。

今朝我喺廁所,聽到我媽好大聲鬧我女。於是我等個女走咗問咩事,點知 ...

其實我覺得有啲老人家見細路少,如果比佢見到啲曳既,咁佢地先會覺得自己啲孫算係咁啦!

大宅

2018復活節勳章

十歲多 根本就不應再用鬧...好好地唔識平心靜氣講?

同媽咪解釋下...而家細路用鬧會令佢地更反叛。時代不同...
以前打罵出個孝子,而家打罵隨時失去兒子...比多d 小學自殺新聞你媽睇... 好多細路抗疫能力差,鬧兩句去跳樓架啦... 等佢收下火。下次佢再鬧可能都唔會咁出力鬧嘛。

子爵府

stopstop 發表於 18-11-27 08:38
結果就係佢話我鬧佢,佢同我都喊

。喊完點?

禁止訪問

琥珀宮

pretty_cat 發表於 18-11-27 08:34
好多時而家既 ...

會唔會係唔想湊孫呀?有時佢地自己都唔知個原因架
之前99湊阿仔又係成日搵人鬧,無啦啦都可以鬧一餐,我自己湊返之後就日日都笑騎騎了

寶石宮

回覆樓主:

十幾歲,傾好過鬧

水晶宮

好怕d好鍾意鬧人的老人家。一家人,有乜唔可以心平氣和講呢?

佢唔爽,就一早鬧人洩憤。人地一早被人鬧,好影響心情

珍珠宮

回覆樓主:

其實你處理得幾好呀

珍珠宮

stopstop 發表於 18-11-27 08:38
佢覺得好委屈,點解為咗我哋做咁多嘢換黎冷漠對待。

我反感嘅係我媽成日都用”我”字。。。

佢係咪除咗管頭家冇世藝?
通常呢類人習慣就係“管理”家中各人,一不滿就易出口訓示,細個嘅更加,唔好呢樣果樣,最好做小木偶配合。

大宅

熱血勳章

brindlewin 發表於 18-11-27 10:21
佢係咪除咗管頭家冇世藝?
通常呢類人習慣就係“管理”家中各人,一不滿就易出口訓示,細個嘅更加,唔好呢 ...

多謝各位嘅留言,我心舒服咗好多

我媽係舊一代嘅人,覺得我地要聽哂佢話嗰隻。

我係單親媽媽,一個人支撐唔到又俾錢返去又搬出去住。。。唉

象牙宮

2024年龍年勳章

stopstop 發表於 18-11-27 10:25

大宅

IloveJJ 發表於 18-11-27 09:40
咁點解仲要一齊住?

同問

大宅

祝福你,希望唔好攪到同小朋友關係變差

珍珠宮

依家大家都喊,其實大家都傷心架。
我外婆當年都係咁,鬧到個個搬走,啱啱我返香港,工作好忙,平日在港都可以同屋不相見,佢一係吼我出門前,一係要等我晚上回來先見到。
有次為小事吵完,我果下諗緊搬走架,不過第二朝,我見到佢未講嘢就攬下佢,佢問我做咩時我睇到佢窩心㗎,本來應該互相黑口黑面架嘛 ,佢仲提我快啲梳洗,返工唔好遲到...由果時後,我地正常溝通多咗。
你試下啦,無論可否搬走,唔通唔理佢咩,硬碰大家痛,唔係要你屈住就佢,係試下用另一個方式,知佢肉緊後生,俾個hug 先講!

寶石宮

2023年兔年勳章

回覆樓主:

不用上心

首頁

尾頁

跳至