懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

[size=1.00em]我係一個新手媽媽,經歷請3個『衰陪月』上門,最後遇到一個比較盡責既『好陪月』。奉勸各位準媽咪,小心請人,衰陪月真係不如唔請,慳返個錢買補品。

[size=1.00em]第1位,唔煲薑水,唔整炒米茶,話可以飲暖水。8小時工作,但黎到最主要都只係煮午餐,同準備晚餐材料,掃風連環快手平掌打到bb磅磅聲,日日怨我屋企遠,開口埋口都係彈3彈4。

[size=1.00em]第2位,24小時陪月,買餸冇單,2000蚊一星期餸錢,食物份量好少。懶,平均4-5個鐘先換一次尿片,攪到bb紅哂pat pat,餵奶唔定時,夾硬質bb食奶,拖長餵奶時間,有時3個幾鐘餵一次,有時4-5個鐘餵一次,最離譜甚至6個鐘先餵。(初生人奶bb,應該每2個鐘餵一次)餵夜奶掃風5分鐘就訓覺。就係佢整到我bb又要食胃藥,又胃液倒流,易嘔奶。

[size=1.00em]第3位,part time 新手陪月,真係唔多識湊,但又唔跟指示,唔識煲藥材但又亂黎,夜晚餵3次奶,整到bb嘔兩餐。同埋唔老實收完錢又偷偷地早走。

[size=1.00em]以上3位其實仲有好多細節都係衰,唔每一樣都數,但絕對唔建議各位請佢地。想知道名資料可以問我,但我唔po出黎啦。

[size=1.00em]最後終於請到一個盡責既好陪月,叫安妮,英文名Anna,起碼幫我定時餵bb, 定時換片,bb而家嘔奶同個胃好返好多,肥得快左,pat pat紅屁股都好返好多。煮飯亦有心機,抵得諗,誠實,買野全部有單,價錢同份量都岩。

[size=1.00em]由面試陪月到前後請左4個陪月,見過7,8個衰陪月,真係面試講咩都唔好太信,可以msg問我面試心得。

[size=1.00em]講真,陪月衰,寧願唔請,請兩個月24小時,夠請菲傭年幾兩年,請兩個菲傭好過。d陪月衰,拍下屁股就走,佢地轉頭又搵到第二個僱主,收左你訂金,但隨時唔做佢地又唔洗賠錢比你,對僱主完全冇保障。

別墅

回覆 newmother2018 的帖子

黎緊會同個陪月面試, 想知有咩面試心得, 我pm你呀

複式洋房

newmother2018 發表於 18-11-28 06:03
我係一個新手媽媽,經歷請3個『衰陪月』上門,最後遇到一個比較盡責既『好陪月』。奉勸各位準媽咪,小心請 ...

你好,想了解下面試心得。有咩要注意。thanks

大宅

newmother2018 發表於 18-11-28 06:03
我係一個新手媽媽,經歷請3個『衰陪月』上門,最後遇到一個比較盡責既『好陪月』。奉勸各位準媽咪,小心請 ...

可以pm 我嗎?因為我今日見左2個陪月

複式洋房

回覆 DKWL 的帖子

面試陪月記得錄音,要問佢會煲咩比你補身,會煮咩菜式,最好有餸菜既相睇,我面試過好多所謂陪月都唔係好講得出。
記得問陪月買餸錢每日/一星期大概要幾多,我有1個陪月,一個月8千蚊買餸,份量少,又冇單。好多陪月會係買餸錢度貪,呢種人都唔好信佢地有咩好愛心。
問埋每日工作流程,由朝早講起定立合約內容要講清楚,唔合理既條款唔好妥協,個個陪月既合約內容都唔同

複式洋房

回覆 myjessica812 的帖子

你係想我pm你衰陪月名,定心得

複式洋房

想問有咩心得?約出黎見面有咩要問清楚?黑名單有邊幾個?有冇好陪月推介?thanks.

複式洋房

回覆 Zipedwin 的帖子

已pm你

複式洋房

可否PM 埋我,謝謝

大宅

newmother2018 發表於 18-11-29 00:24
回覆 DKWL 的帖子

想要好陪月資料thx

禁止訪問

別墅

Yoyolee1234 發表於 18-12-15 13:32
我個陪月係朋友介紹 我先畀訂
之後再簽約( 因為夾唔到時間)
好好彩冇請到黑心陪月 佢仲好好添

別墅

禁止訪問

大宅

我都遇左衰陪月,已經對陪月失去信心,下胎都唔會請陪月

大宅

sandylam2010 發表於 18-12-18 19:23
我都遇左衰陪月,已經對陪月失去信心,下胎都唔會請陪月

陪月員同其他行業一樣,都會有害群之馬,令你對我地失去信心,我都抱歉!(我係新手陪月員)

大宅

patpatching 發表於 18-12-19 00:28
陪月員同其他行業一樣,都會有害群之馬,令你對我地失去信心,我都抱歉!(我係新手陪月員)
...

害群之馬真係愈來愈多,會攪垮這個行業

大宅

sandylam2010 發表於 18-12-19 19:16
害群之馬真係愈來愈多,會攪垮這個行業

冇辦法㗎,唯有做好自己囉

複式洋房

回覆樓主

想要資料

民房

可以pm我嗎?? 謝謝

首頁

尾頁

跳至