嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

前一兩日感冒,bb不停眼水口水鼻水流。第二日睇醫生食過藥後第二日開始出現唔知喉嚨定鼻發出勁大聲既沙沙地既聲,好似有啲野卡住差喉嚨咁,但唔知佢係咪有痰。一想講野或訓教都有,夜晚仲勁大聲但鼻水已經收左,夜晚體溫一時38.幾一時36.幾。之後拍左片擔心會係嘶吼症再去私家睇多次,私家診所睇過話似係嘶吼症開左類固醇,現食左三次,但啲聲仲係勁大同好似無變,有無媽咪小朋友經歷過?要食幾多次藥先好?眼見小朋友咁又擔心又辛苦,上網睇啲人話要睇急症同住院,咁我係咪應該帶小朋友去急症睇好定繼續食醫生開嘅藥好呢。因為見食類固醇又好似唔係咁好

大宅

回覆 kawainnn 的帖子

我女細個試過兩次,不過佢係嚴重到透唔到氣,所以一定要入醫院,嘶吼症多數係用類固醇,如果醫生覺得唔嚴重,係可以唔使入院的。你唯一可以做係夜晚監察住,有咩唔妥就入急症。

複式洋房

我個仔上個禮拜獅子正入咗法國,食咗兩劑類固醇好返了。
如果你食咗三次都唔好返,會唔會係比較嚴重,又或者唔係其他嘢?

可能你搵多個醫生攞多個意見好啲

大宅

raeganwong 發表於 18-11-28 20:42
回覆 kawainnn 的帖子

我女細個試過兩次,不過佢係嚴重到透唔到氣,所以一定要入醫院,嘶吼症多數係用類固 ...

唔該你

大宅

Shumamaju 發表於 18-11-30 21:57
我個仔上個禮拜獅子正入咗法國,食咗兩劑類固醇好返了。
如果你食咗三次都唔好返,會唔會係比較嚴重,又或 ...

你小朋友時幾小時食一劑?是連收鼻水的嗎?感謝

複式洋房

不連收鼻水的一日一次

首頁

尾頁

跳至