跳至

首頁
12345...19

尾頁

複式洋房

有無k2家長??我女讀緊k2 下學期學校要上午轉下午班.你地有咩意見啊.
:-

別墅

我個仔嚟緊今年會讀k1,我好反對k3轉下午班。如果佢一早講,我唔會讀綠楊

複式洋房

我個女仲有一年就升小學..無端端又話轉下午班.仲要只係通知型式.俾三個月時間你安排.好似好強硬咁.之前係上午班我先讀呢間.學校好似唔係好尊重我地家長.你以為你上午就上午.下午就下午咩.好多家長要返工.點安排到上午照顧小朋友啊.我好失望學校今次既安排.仲要無得選擇咁.(除非你轉校啦.)係呢度我希望綠楊可以體諒下我地d家長.要搵食唔係 日日係屋企照顧個小朋友..我對學校有信心先會俾個心肝寶具俾佢教..唔好要我們失望.我都明白學校佢有佢地既方針.但都唔好一刀切晒k3上午班.依架都唔知算.

大宅

原帖由 cici727 於 09-4-18 14:01 發表
我個女仲有一年就升小學..無端端又話轉下午班.仲要只係通知型式.俾三個月時間你安排.好似好強硬咁.之前係上午班我先讀呢間.學校好似唔係好尊重我地家長.你以為你上午就上午.下午就下午咩.好多家長要返工.點安排到上 ...

複式洋房

係啊..唔係可以點.哎~~無計..

複式洋房

在此我希望可以一切不變..因在綠陽我小朋友都讀得好開心.2年既校園生活亦唔想有咩改變..呢樣係我最希望.望學校可以明冊..

民房

------------------------------------------------------

民房

啊!聽說綠楊幼稚園K3突然強迫要轉下午班的真正原因:是因為收了太多的N1的學生,而沒有足夠的課室給K3的學生上課.才沒有考慮上午班K3家長的立場.
很多家長以前都是聽說綠楊幼稚園的教育很好,才去選擇給自己的子女去該校上學.現在該校為了自己本身的利益而損害了這麼多家長的心,叫人以後還有家長願意給自己的子女到該校上學.
綠楊幼稚園的決定將會引起大部份家長的不滿,如果沒有完善的解決辦法,將會有大部份家長做出激烈的行動.
我本人很同情綠楊幼稚園K3的家長的心情,因為他們的孩子己經適應了學習及生活環境,而因該校為了自己的利益而損害這麼多學生的生活習慣,還有這麼多家庭己經安排好的家庭生活及孩子的課外學習及運動機會.
因為大部份的小朋友如果上了下午班以後,他每天早上起床時候會比較遲,早上起床吃了飯後就要上校,而放學後回家又要洗澡,吃晚飯.然後又要做功課,最後上床睡覺明天又要上學.這樣完全損害小朋友的學習及運動時間.
到了升讀小一的時候,小朋友又要重新再次適應一大早起床上學的生活方式.
我本人建議全體綠楊幼稚園K3上午班的家長集體向學校提出反對.如果學校不給予滿意的回覆,可以到敎統局投訴,找區議員及傳媒幫忙.
我祝綠楊幼稚園K3上午班的家長可以完滿解決你們的問題.再見. Good Luck!!!!!!!!!

大宅

我都係咁話! 個小朋友係到讀了兩年了, 現在突然通知K3要轉下午校, 做家長的實在太難攪. 我本身要返工, 每天送了個女返校就返工, 如果轉了下午班, 我邊有人送女返學校呀! 如果要轉別的學校, 又要個小朋友從新適應果一年. 仲要我們入讀此校時因為唔用得學卷而放棄了無申請學卷的.
而最重要的是我仲有個細仔準備簡幼稚園, 我根本無諗過簡別的學校, 現在這麼攪一攪, 我又要從新考慮了. 上年升K2時開學先知一班有成30人已經好唔滿意了, 現在仲要迫K3轉下午班... 我從來都無在意學校收了幾多N班, 但現在實在太過份....

原帖由 cici727 於 09-4-18 18:47 發表
在此我希望可以一切不變..因在綠陽我小朋友都讀得好開心.2年既校園生活亦唔想有咩改變..呢樣係我最希望.望學校可以明冊..

複式洋房

我地家長要齊心之餘.都要用溫和既方式同學校傾.學校雖有佢行政既方向.雙方大前提係希望小朋友好.相信學校都一樣.學校只係只照顧小朋友.無照顧到我地班要返工既家長既難處.希望大家可以同溫和既方式解決問題..

大宅

我都好反對轉下午班,如果學校唔聽我地家長反對聲音,最後我會揾第2間算了.

quote]原帖由 cici727 於 09-4-20 17:20 發表
我地家長要齊心之餘.都要用溫和既方式同學校傾.學校雖有佢行政既方向.雙方大前提係希望小朋友好.相信學校都一樣.學校只係只照顧小朋友.無照顧到我地班要返工既家長既難處.希望大家可以同溫和既方式解決問題.. ... [/quote]

複式洋房

我相信學校會有個合理既安排.轉校唔係一個解決方法.但小朋友無咩我都唔想變.我一直都深信綠陽係一個好既學校.由我大肚開始我就決心要個小朋讀呢間.老師亦都好有愛心.中間有咩問題時.我都會同學校講.學校都會佩合到我既要求.我既小朋友都有明顯既進步.有時我都好感謝學校既體諒..大家家長睇到呢度既話.希望你地可以自由地同主動地同學校反應我地既想法.因學校佢有佢地既難處同經營方針.我地無權去干涉.只有同學校講出我地既心聲先係最重要既方式..謝謝.我係支持上午班不變.

複式洋房

各位家長..係度我希望你地不要怕同學校溝通而考慮轉校..我地要齊心爭取我地既權益.不要放棄.

大宅

回覆 # 的文章

我係綠楊舊生家長,雖然好似與我無關,但以往有朋友問我荃灣有咩幼稚園好,我都會推介綠楊,現在真的有保留,如果她是入學前聲明了,係有得比人簡,玩在有點比人壓下來,真不好受。
但學校好似唔係好體諒家長囉!人家唔係三個月就可以安排晒d嘢,唔似學校有晒步處,將佢地的願望實行,咁佢建立多年的形象都係自己破滅了,辦學都是為了孩子的木未來,這意願都是家長同辦學團體的希望。
我都好希望學校可以同家長一起找個好方法,唔好搞到大家不快樂。
~~本來無一物,唯有孽隨身~~

大宅

我都好同意一齊聯名反對學校提意,希望校長見到攪到咁大件事而會有改變

原帖由 cici727 於 09-4-20 17:20 發表
我地家長要齊心之餘.都要用溫和既方式同學校傾.學校雖有佢行政既方向.雙方大前提係希望小朋友好.相信學校都一樣.學校只係只照顧小朋友.無照顧到我地班要返工既家長既難處.希望大家可以同溫和既方式解決問題.. ...

大宅

我們做家長的當然唔想考慮轉校啦! 簡得一間幼稚園都係信得過他們會以小朋友的利益出發麻! 本人亦都好明白學校都有經營的困難, 但都唔應該這樣對待我們現在仲讀緊的班級囉! 如果想轉K3為下午應該早在報讀K1時就要表明立場, 願者就無問題啦! 就算小學殺校, 都唔會話3個月前通知啦!
我都好讚成我們這班家長要齊心用溫和的態度去爭取我們的權益. 亦無乜必要攪到好似打仗咁!

原帖由 cici727 於 09-4-21 10:57 發表
各位家長..係度我希望你地不要怕同學校溝通而考慮轉校..我地要齊心爭取我地既權益.不要放棄.

洋房

如果學校一意孤行,只看眼前利益,咁可能得不償失,因為不單此會令一些k2學生轉校,連k1父母也脚震,分分鍾都會轉校架

有媽媽聯絡過我,話集体約學校今個星期五同我地開會傾吓,而家等着學校答覆,學校點都應該同我地傾傾,大家關心這件事的父母都要齊心出席,表達意見

別墅

現在連今個星期六,入讀n1的家長會都臨時取消,話有工程進行,但就未定幾時再開,想問各位家長,是否真的有工程進行?還是藉口...

複式洋房

N1改期未必係因為k3既問題.大家都無需去估計.相信只係學校工程既安排姐.校長又未返香港.相信學校無必要因k3呢樣野而改期.至於k3既問題就要等校長明天返黎香港先決定.未有回應之前大家都唔好有咩無謂猜測.亦唔想因我地既猜測而影響n1新生家長對學校既睇法.咁唔公平.係未有學校既進一步決定之前.我地都要選擇相信學校既處事能力.有商有量係最明智.無問題係解決唔到.相信學校亦都好有誠意用平和方式去解決呢個問題.教好小朋友係我地既心愿.相信亦都係學校既方針同目標.因學生教唔好係會影響聲譽.除非學校仍堅持不變.我地就要再齊心爭取我地原本有既野.同學校當時既承諾..謝
原帖由 gbgsum 於 09-4-21 17:57 發表
現在連今個星期六,入讀n1的家長會都臨時取消,話有工程進行,但就未定幾時再開,想問各位家長,是否真的有工程進行?還是藉口...

民房

我認為學校一定要有誠意和學生家長討論,要咨詢各家長的意願及困難,不要一意孤行,令到家長做出激烈的行動.

首頁
12345...19

尾頁

跳至