自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

jasmineoj 發表於 18-11-29 12:37
D成本其他人攤分晒

關其他人咩事呢
間舖賺唔賺,客人又會concern嗎?

子爵府

外國大陸都係咁⋯ 唔同角度去serve 客無咩問題。就算香港有d 店唔比退錢,咪一樣有人要強行換貨/退錢⋯

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都間中會退
唔知點眼x掩眼買左2件一樣,就會退
買左返黎試左唔岩/唔靚,都會退
寄到黎damaged,都會退
買兩個size試完退其中一件

咁我又唔會咁誇買十件退九件。我有權益但過唔到自己果關。買得都係想要,係試完唔得至會退

始終網上購物唔同實體店,唔可以拎上手、試完至俾錢。前排退左個重到嘔飯嘅advent calendar,我都唔想,但寄到黎禮盒爛左,大拿拿成3000蚊我無咁大方照要。退完我有再訂,仲email叫佢今次包好d

男爵府

hahaha1231 發表於 18-11-29 12:24
我記得
佢好似買10幾對添
仲話佢有買1對

我都有留言

伯爵府

葉翠翠講過買20-30對再退

子爵府

MommyPanel勳章

龍貓車 發表於 18-11-29 13:01
你個case正常,你預左買幾條,咪啱梗要退。
但之前呢度個case係佢只會買一兩對,但就訂左10幾對返黎試,唔 ...

有時網上買野嘅樂趣,就係鍾意係屋企點試都得,唔洗睇人面色,唔啱就退....我諗嗰位jm 都係咁諗,其實都無可厚非

男爵府

木土土 發表於 18-11-29 13:10
客人買野要付款,要麻煩去做退貨,等退款都要時間,呢d都係成本,人地用呢個成本去換取更多選擇,實質上心 ...

道不道不相為謀,無需爭論
你可以覺得無問題,我就覺得咁有問題……
亦都唔係同我諗法唔同就係錯
大家只係表達自己意見

禁止訪問

子爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實好多時網店既然SET 左可以退,就已經預左要承擔風險。

加上人地買左貨(退貨唔會扣番比人睇),對佢地黎講,都係SALES PERFORMANCE 黎,可以做到網頁既流量高,貨品熱銷既感覺比買家。

網店當然選擇對佢有損失既地方比你睇,但其實對佢地有好處既地方佢唔話你知姐。

其實淘寶個邊好多聰明既賣家直情拎買家試著黎做SELLING POINT TIM。
好多野兩睇既。

利申,我通常覺得退貨好麻煩,尤其係香港以外既地方,如非完全不能接受,否則我會妥協收貨。

琥珀宮

Alange 發表於 18-11-29 13:38
咁退貨法,一則浪費商店資源及時間,二則連自己去退貨的時間也浪費了。唯一好處是方便自己在家裏慢慢試。 ...

buffet 咁拿咗唔食,係實質浪費食物,退貨並不會浪費貨品!

話係浪費商店資源,咁不如退引深山吧!大家係到寫野廢up ,係咪浪費緊BK server 容量?!

子爵府

MommyPanel勳章

木土土 發表於 18-11-29 13:53
buffet 咁拿咗唔食,係實質浪費食物,退貨並不會浪費貨品!

話係浪費商店資源,咁不如退引深山吧!大家係 ...

如果商店覺得退貨對佢地尼講係蝕嘅,自然會向消費者收費,好似shopbop咁,去到某個額有free shipping 但無free return....

大宅

有得退幾好,唔人人都得閒可以去行街去舖買實物。如果無得退,一定少左好多客人。商店客人都無異議,唔明D人甘嬲做乜?

用戶要求終止服務

我online shopping, free return是很重要

佢俾我退,我跟足程序,有咩問題

伯爵府

我都有諗過呢個問題。 好似zara咁,好多款只係online store有,即係無得試,咁買咗返嚟唔啱就唯有退吧。雖然我未退過,但如果接受唔到都要退掛,退貨自己都煩。

珍珠宮

畀面勳章

木土土 發表於 18-11-29 13:53

話係浪費商店資源,咁不如退引深山吧!大家係 ...

送貨唔浪費嗎? 一單交易 正常 一次行車, 要玩退貨, 變成 2 次或以上,。有幾多炭排放? 當政府鼓勵人踩單車或者行路時, 消費者為滿足自己而不停玩退貨換貨,。講咩走飲筒, 跟本人骨子裡是自私,。何曾想到環保, 自己權益為重, 仲要講到理所當然咁。。。

大宅

2023年兔年勳章 BB防敏心得分享勳章

ms_maybb 發表於 18-11-29 12:51
其實唔啱咪退囉,我自己試過買幾條褲返尼,全部都唔啱,唔通照要咩⋯⋯商店都無問題,其實路人甲都唔需要咁 ...
碼數唔啱換正常

公爵府

好媽媽勳章

jasmineoj 發表於 18-11-29 12:37
D成本其他人攤分晒

其實淘寶都可以退貨,好多時d賣家有買退貨險,退貨費用由保險包,都唔會要其他人攤分

就算門市,售價其實都包咗壞貨或滯貨的成本

伯爵府

畀面勳章

小肥兔 發表於 18-11-29 14:35
送貨唔浪費嗎? 一單交易 正常 一次行車, 要玩退貨, 變成 2 次或以上,。有幾多炭排放? 當政府鼓勵人踩單 ...

講環保減炭生活,最好搬去深山住,自己生火煮食。
屋企用電同煤氣沖涼煮飯,一樣消耗地球資源。
出街搭車,排放廢氣㖭。

子爵府

回覆樓主:

實體店一樣有得退,我自己都試過,冬季外套,買了回家未著得,未夠一個月,見間舖減價,仲齊size ,唔退都對唔住自己
我認識有朋友,見大連鎖店試身室條隊無敵咁長,同款買齊兩個size,回家慢慢試好,之後拎返舖退,都要花些精神和時間
不過,如post上所講嘅情況,又誇張d,其實,羊毛出在羊身上,做生意嘅mark高返d價錢,網購節省了不少舖租和售貨員人工嘅支出,在商言商,無死錯人嘅。

珍珠宮

Alange 發表於 18-11-29 13:38
咁退貨法,一則浪費商店資源及時間,二則連自己去退貨的時間也浪費了。唯一好處是方便自己在家裏慢慢試。 ...
無錯 買返來見到實物發覺唔得要退無可厚非,
但樓主單CASE同之前JM單, 專登買十幾件選一件, 係兩種完全唔同心態,
雖然係商家offer (雖然結果亦都係一樣), 但著數都唔駛攞到盡掛, 所以咪就係面斥不雅囉

首頁

尾頁

跳至