自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

zoie_w 發表於 18-11-30 00:09
咁你諗住點樣同你個朋友講啊?

大宅

chillimom 發表於 18-11-30 00:36
好over, 太over 了。我覺得勁難頂

男爵府

lambaby2011 發表於 18-11-30 00:44
可唔可以講下點解你覺得難頂?有d角度黎睇,佢係勁付出嘅,但總係令人覺得有啲唔自然咁。
...

佢剝奪左我為自己生活作選擇嘅權利!!

我有我自己想買嘅水壺,我根本唔鍾意佢買嗰個,但係逼住要用!

我想係屋企Hea,根本完全唔想落街,又要夾硬落街!

大佬,我一個咁大嘅成年人,我應該絕對可以選擇自己嘅生活㗎!而家仲慘過做細路,俾人幫我make 曬decision

男爵府

回覆樓主

有啲人對人好,其實只係為咗自己感覺良好。佢需要被需要和被肯定。於是佢用對你關心嚟索求呢樣嘢。呢啲係情緒勒索,係一種自私!

大宅

chillimom 發表於 18-11-30 00:56

大宅

chillimom 發表於 18-11-30 00:58
有啲人對人好,其實只係為咗自己感覺良好。佢需要被需要和被肯定。於是佢用對你關心嚟索求呢樣嘢。呢啲係情 ...

大宅

chillimom 發表於 18-11-30 00:56

子爵府

lambaby2011 發表於 18-11-30 01:04
係我同佢食完飯,佢都要同我一齊搭車返我屋企然後上黎我屋企坐! 我婉拒過好多次,話夜喇,唔駛咁辛苦啦, ...

咁樣我會窒息,太痴身,好辛苦

大宅

coffeeman2217 發表於 18-11-30 01:12
咁樣我會窒息,太痴身,好辛苦

複式洋房

lambaby2011 發表於 18-11-30 00:44
可唔可以講下點解你覺得難頂?有d角度黎睇,佢係勁付出嘅,但總係令人覺得有啲唔自然咁。
...

好簡單,如果佢係你老公或男友,或者係你仔女,對你做同樣嘅事,你會覺得佢好sweet。但呢個人你唔鍾意,你就會覺得難頂。

所以重點唔係佢做啲乜,而係你鍾唔鍾意對方。

子爵府

lambaby2011 發表於 18-11-29 18:27
例如佢放病假會專登去我公司揾我食lunch, 我同個仔去睇醫生佢會自己請假同我地去,我病左佢試過煲粥攞去我 ...

佢本身係單身?就咁睇似乎有啲鍾意你,家人都未必會咁神心放病假都黎搵你食lunch la. 佢啲行為,都有啲似我朋友,佢對心儀的同性同事都會做呢啲野,更加貼身同貼心添。

]

男爵府

sandy59 發表於 18-11-30 01:42
好簡單,如果佢係你老公或男友,對你做同樣嘅事,你會覺得佢好sweet。但呢個人你唔鍾意,你就會覺得難頂。 ...

唔同意,老公同男朋友咁我都係會頂唔順

複式洋房

chillimom 發表於 18-11-30 01:56
唔同意,老公同男朋友咁我都係會頂唔順

其實佢做啲嘢,都係去搵樓主食吓lunch,病咗煲粥佢食,病咗同佢去睇醫生,送吓小禮物,你將件事講到佢好似綁架禁錮佢咁會唔會跨張咗啲?

對方對樓主好似一般情人嘅行為,只係樓主當對方普通朋友啫

男爵府

sandy59 發表於 18-11-30 02:03
其實佢做啲嘢,都係去搵樓主食吓lunch,病咗煲粥佢食,病咗同佢去睇醫生,送吓小禮物,你將件事講到佢好似 ...

如果不是自己意願,同禁固有乜分別?

我病,唔想見人,唔想講嘢,點解我無選擇,佢要死來?關心大曬?我病都可以叫男友唔來啦,佢如果咁都死要來,不尊重我意願,飛佢九年。關乜係咪鍾意佢事?人與人有適當空間係基本尊重。以愛之名最恐怖。

侯爵府

畀面勳章

點解我覺得佢鐘意你
可以講少少佢背景嗎?單身?年紀?

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

lambaby2011 發表於 18-11-29 13:06
我有一個好朋友,佢平時好主動幫我做好多野,可以話係對我照顧周到。但佢個問題係太痴身,成日會想黎我屋企 ...

佢會吾會系中意左你?
我有個A媽咪 就系卑B媽咪暗戀
所以當朋友A有事時
B媽咪會好勞心勞工去幫'

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

Mrs.KarenTse 發表於 18-11-30 10:53
點解我覺得佢鐘意你
可以講少少佢背景嗎?單身?年紀?

一聽已經諗到系個情字

子爵府

我都試過有個好癡身(線)ge朋友,我又比較獨立,唔鐘意受人恩惠,想有自己空間。

拒絕左甚至唔理佢好多次之後,比佢狂鬧,跟住無搵過我我覺得無損失,個人好輕鬆無心理負擔!

寧缺都唔同呢d人做朋友

複式洋房

chillimom 發表於 18-11-30 10:47
如果不是自己意願,同禁固有乜分別?

我病,唔想見人,唔想講嘢,點解我無選擇,佢要死來?關心大曬?我 ...

咁人地對樓主好,其實樓主可以拒絕,但佢唔拒絕,人地當然以為佢係appreciate,而家唔係樓主say no佢夾硬來,而係樓主表達得唔明確。

難道人地送嘢比你,你就會解讀成對方迫你用?你人生有無收過禮物?你自己用咪用唔用咪唔用。

佢陪樓主睇醫生,送粥比佢,好正常,難道啲義工關心獨居長者,陪睇醫生,送飯,又係不尊重?

重點係樓主半推半就,一方面唔好意思拒絕,另一方面,樓主有時亦真的需要幫忙。如果對方真係做所有嘢都錯,樓主亦不會話對方係好朋友。

如果樓主義正詞嚴地正式拒絕,對方仍然夾硬嚟,我覺得先至算有問題。而家感覺上佢朋友只係好似“追女仔“咁嘅程度罷。

大宅

maymay220hk 發表於 18-11-30 11:00
佢會吾會系中意左你?
我有個A媽咪 就系卑B媽咪暗戀
所以當朋友A有事時

首頁

尾頁

跳至