懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

2019新春慶豚圓 2019勳章

而家個肚6個幾月,由於第二胎嘅關係,個肚已經好明顯。

從來唔覺得老奉要人讓座俾大肚婆,因為今日腰骨痛想坐,所以搭地鐵時特登坐去頭站,再坐返轉頭,

點知坐咗2個站,有個中年鬼佬上車,一屁股”得”落我旁邊嘅吉位,然後篤我,指住我個位話 “the seat is for sixty-five!”。我指一指個牌簡單答佢 “for the pregnant too”,佢先望一望我個肚,然後話 “oh sorry, I didn’t see it”。然後佢好尷尬地 dup 低頭改卷。

睇佢啲卷嘅內容,應該係中學嘅 net teacher。似住自己係老師,覺得自己有權教化所有人嗎?而且,講還講,唔好郁手,三乜識七唔好篤人好唔好?

大宅

MichEAL82 發表於 18-11-29 14:25

從來唔覺得老奉要人讓座俾大肚婆,因為今日腰骨痛 ...

我好憎呢d人
好多時,唔舒服唔係睇表面。
何況你係大肚,
個老鬼佬未睇清楚就話你,
又粗魯,郁埋手篤人,
同異性有身體接觸,咁冇禮貌。

我朋友試過大病,
生兩個瘤,每個瘤十幾cm,
喺身體裡面,頭暈,肚墜腰痛,
排緊期做開刀手術,
因為佢好後生,d老人家醒目到死,
行路都識飛咁樣,兩個60零歲女人,
行到位話「行過嚟啦,我哋有得坐嫁!」

迫人起身讓位,衰到呢!

別墅

回覆樓主:

好明你呀。我同你經歷差唔多
上次收工搭巴士。
想入去坐關愛座,出面個位婆婆坐左。
我就坐入邊個位,一行入去就比出面個呀婆用腳頂住唔比我入同我講呢到係老人座喎!唔係比你呢d後生坐!
我即刻挺個五月肚出來,問孕婦都唔坐得嗎?
佢就即刻低頭話冇睇到我大肚。
其實有冇大肚都好啦。
我覺得人人都坐得關愛座
佢地見你後生就直接不禮貌話你真係好不該
大家都有比錢,佢地冇權唔比人坐。
就算唔係大肚都可能有需要坐呢。
真係好怕遇到呢d人。

大宅

mrscatcat 發表於 18-11-29 15:35
好明你呀。我同你經歷差唔多
上次收工搭巴士。
想入去坐關愛座,出面個位婆婆坐左。

我都見過呢d場面,
阿婆覺得後生有問題咁款,
對眼好黑人憎咁望住後生。

不過你遇到呢位婆婆仲衰,
伸腳攔人唔俾人坐。

子爵府

2019新春慶豚圓

呢D老XX真係好討厭,
仲要出手篤人真係好差!

樓主回得好!
不過俾我會加句 "DON'T TOUCH ME!"

大宅

回覆樓主:

係囉,最嬲係唔明佢有咩資格去論斷人!就算唔係大肚,都可以有啲表面上睇唔到嘅需要,無人有資格去決定邊個 “有資格” 坐!

佢仲要係篤我個頭頂,超無禮貌。所以佢之後再講1次 sorry 我都只係回佢一個帶有鄙視嘅微笑,因為我真係覺得佢太多事。同埋覺得佢認為自己講英文教英文就高人一等,係佢講 sorry 之後我幾想補一句 “you shouldn’t criticize unless you’re 100% sure you’ve seen the whole picture”。不過覺得咁講就好八婆,同佢無分別了,所以無講

公爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

就算唔係大肚,關愛座係「優先」俾某d 人士,唔係must
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

男爵府

比著係我都會出聲講清楚自己懷孕,我都試過被人以為我霸住關愛座,果陣懷孕約17週,穿鬆身衫唔見肚,仲係患上手足口,腳腫到行一步都想死先坐巴士的關愛座。我朋友陪我睇完醫生送我返屋企,有個中年女人見到我地坐關愛座就開聲講類似呢個鬼佬的偉論了,我朋友即刻出聲講我係孕婦,那個女人才say sorry話睇唔到。個女人又係講英文㗎。
果陣架巴士仲有大把位。

大宅

回覆樓主:

低b真係無分國籍...

FB體驗帳戶

我都試過 唔係關愛座
不過果時未見肚

複式洋房

我今日搭巴士, 有個中年女仕讓咗位俾個阿婆, 個阿婆望住我坐起度, 就話:「啲人咁後生都要坐?」

懷孕39 週,朝早仲見紅, 真係唔會仲讓座俾佢囉

FB體驗帳戶

到E+36週 我都係二胎 個肚睇落隨時生得 好大 但搭地鐵同埋火車 從來未試過有人讓座 有時就企正座位邊都當睇唔到 反而讓俾後一個站上車個兩個身體好精神好噶阿姨坐

大宅

2019勳章

回覆樓主:

篤你頭頂 ? 痴缐
好憎人恃老賣老。有d老人家打尖時系特別行得快添

大宅

ykm103 發表於 18-11-29 22:23
我今日搭巴士, 有個中年女仕讓咗位俾個阿婆, 個阿婆望住我坐起度, 就話:「啲人咁後生都要坐?」

:think ...

架巴士咁多人,冇其他人肯讓座?

FB體驗帳戶

2019新春慶豚圓

我個日返工,一卡車有四個大肚婆,好似爭櫈仔咁,一個未見肚既係咁摸著個肚爭著坐關愛座,另一個好大肚既就好無奈,成程其他座位無人起身,最後我依個大肚既讓左個關愛座比更大肚個個,依個都唔知係咩世界

大宅

ykm103 發表於 18-11-29 22:23

:think ...

嘩你呢個仲過份!39週個肚籮咁大,就算坐得咗都唔會睇唔到個肚,個阿婆咁好中氣叫你起身,仲駛乜人讓!

大宅

bbbchoco 發表於 18-11-30 06:21
篤你頭頂 ? 痴缐
好憎人恃老賣老。有d老人家打尖時系特別行得快添
...

係呀,篤頭頂超過份!

既然似住自己係外國人高人一等,就唔該展現返外國人應有嘅風度,唔好郁手郁腳

大宅

Betty0901 發表於 18-11-30 08:19
我個日返工,一卡車有四個大肚婆,好似爭櫈仔咁,一個未見肚既係咁摸著個肚爭著坐關愛座,另一個好大肚既就 ...

其實唔讓真係唔緊要,其他人都可能有需要坐,唔係老奉要讓我哋。但有時我哋難得有個位,或已經特登頭站上車,而要我哋讓返個位出嚟就好離譜囉

伯爵府

未睇清楚就話你,咁佢又有咩資格做

別墅

2019勳章

真係好無奈....真係好怕特別既"老人家"

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊