自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 18-11-30 11:02
Same as my屋企人
花紅7-10萬,發夢果時就有
除非佢做sales又撈得好掂

朋友做秘書仔,人工應唔過4萬,佢bonus過9萬架。不過佢地無雙糧,得bonus.

子爵府

回覆 cbeyond 的帖子

真係唔知真定假!不過我仔最近搵緊 grad job,去過工商銀行國際嘅 super day 見工,星期六日,都有 super day,我仔見星期六,那日大概有 6x 個見工,小組見時同場計埋我仔有 6 個,除我仔同埋 1 個係 hku 讀嘅內地生外,其餘 4 位係專程搭飛機來見工的, 1 個係美國飛過來,讀麻省理工內地女仔,2 個北京飛過來,讀清華,另 1 個唔知邊度飛過來,全部係工商銀行出飛機錢請佢地過來見工的,但係佢地要自己出食住。同場已經有 4 個搭飛機,2 日嘅 super day可想而知工商銀行都好大手筆,因為要英文同普通話面試,普通話一定唔夠佢地來,見工後,佢地叫我仔帶佢地食野,傾開計就知原來遠道而來見工,雖然知道無乜機會,但我都戥亞仔見識多左!而家真係好多講普通話嘅係中環返工的!
所以話工商銀行派唔錯花紅我都信 ga

wcpcelia    發表於 18-12-1 17:24

珊瑚宮

noelching39 發表於 18-11-30 13:53

真係唔知真定假!不過我仔最近搵緊 grad job,去過工商銀行國際嘅 super day 見工, ...

一定係, 我之前見工, 好多公司請人首要條件係普通話一定要好, 係要好好個隻。
香港人話普通話好, 但原來好多係未達標的。

珍珠宮

littlesister 發表於 18-11-30 12:55
請問而家 staff mortgage 息口幾多?我以為而家低息會差唔遠添

聽聞獅子銀行的staff mortgage 十成按,息口1厘唔洗。朋友講,唔知真假,但唔會差太遠。

琥珀宮

畀面勳章

白毛毛 發表於 18-11-30 14:08
聽聞獅子銀行的staff mortgage 十成按,息口1厘唔洗。朋友講,唔知真假,但唔會差太遠。
...

Ic, 齋講十成按都已經夠吸引了

珍珠宮

littlesister 發表於 18-11-30 14:10
Ic, 齋講十成按都已經夠吸引了

咁一定係同人工掛勾,唔會無上限借。

珍珠宮

noelching39 發表於 18-11-30 13:53

真係唔知真定假!不過我仔最近搵緊 grad job,去過工商銀行國際嘅 super day 見工, ...

如果係MT,幾千人中篩出黎,包機票好多行都會。

琥珀宮

畀面勳章

白毛毛 發表於 18-11-30 14:13
咁一定係同人工掛勾,唔會無上限借。

當然,但如果低息,供未必最大問題,首期永遠係最大阻力

珍珠宮

littlesister 發表於 18-11-30 14:15
當然,但如果低息,供未必最大問題,首期永遠係最大阻力

奇就奇在又有好多人唔用,好似我朋友,話唔差在,唔想比個staff mortgage 綁係到一世喎。

琥珀宮

畀面勳章

白毛毛 發表於 18-11-30 14:17
奇就奇在又有好多人唔用,好似我朋友,話唔差在,唔想比個staff mortgage 綁係到一世喎。
...

有本錢咪可以選擇囉,如果冇首期,呢個係好吸引既福利

珍珠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

I9528 發表於 18-11-30 11:45
有2 個朋友做銀行,而家唔同以前
而家7:30有得放工已偷笑,仲要推廣投資計劃

前線員工好多時10:00先可以收工,冇之前低息福利,好多畢業後試吓1-2都轉行。

珍珠宮

littlesister 發表於 18-11-30 14:21
有本錢咪可以選擇囉,如果冇首期,呢個係好吸引既福利

咁又係。

水晶宮

白毛毛 發表於 18-11-30 14:08
...

但只有100倍月薪上限!2萬人工,搵到層樓200萬咪借100%比你囉!
就算5萬人工,500萬樓都唔係好高質咋,現今香港地樓市。

大宅

hebesiu 發表於 18-11-29 23:28
好多人一讀完書就入銀行 , 轉工都搵番銀行
我D 朋友全部做銀行都人撈得幾好

珍珠宮

bmuimami 發表於 18-11-30 14:29

但只有100倍月薪上限!2萬人工,搵到層樓200萬咪借100%比 ...

無錯。所以我話會同人工掛勾,唔會無上限。

但咁講,個plan係好優惠的,只係現在樓價貴。

珍珠宮

bmuimami 發表於 18-11-30 14:29

但只有100倍月薪上限!2萬人工,搵到層樓200萬咪借100%比 ...

咁100x後有無tier 2安排?即可能用非staff mortgage rate但又比市場平些的息借埋差額?

翡翠宮

香港人

子爵府

mln 發表於 18-11-30 09:58
以前有個舊同事話佢老公做銀行出花紅有7一10萬, 但是不知真假。 覺得無可能, 佢老公又不是什麼高層。
...

真,我老公屋企人做前線中層,要sell野,佢地每月出底薪(中層約3萬到),之後每季出bonus,前兩三年好好生意都出8-12萬,呢下半年就少d,佢都話預計得返5-6萬

水晶宮

白毛毛 發表於 18-11-30 14:37
咁100x後有無tier 2安排?即可能用非staff mortgage rate但又比市場平些的息借埋差額?
...

聯名的話,比埋另一半人工資料,照要過壓測。多過staff可借部分就一律當街客處理。
(以上資料只係聽人口述,如有不確請各位銀行職員指正)
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

子爵府

回覆 白毛毛 的帖子

知道 港交所嘅 MT超過2000人報名,去到 HR 得 大概 80個,再西淨 3x 有得 in MT 輪選委員,真係好難下!

首頁
12345...6

尾頁

跳至