家庭理財

跳至

首頁

尾頁

洋房

Re: 你層樓仲有幾耐先供完?

Dear bbpig138,

Thank you very much for sending me the excel file.
It's very useful.
Thanks a lot!

男爵府

各位,

我想問一問, 你地的部份還款, 通常一次會一筆過還幾多的呀?

我arm arm先買了樓, 供了第一期, 供19年.....我想定時儲到咁上下就還一筆...從中縮減個年期呀.......

煩請各位供樓高手指教下, 一次還幾多先好丫???

子爵府

咁又要睇下你間bank需唔需要罰息架?

男爵府

個bank話一年還多過一半以上, 要罰
3年還晒要罰

不過我都唔會3年還一半啦...邊有咁多錢....

我打算每供夠12期, 就還10萬...每次咁還, 個舊錢會幫手縮短19-22期......
我arm arm計過....如果我咁還法, 還到第8年多2個月就供完....

其實1年還多10萬會唔會太少呀? 我一個月供6500...

子爵府

咁點解唔同 bank 講,一個月供 $15000,咪可以縮短年期.
咁諗啱唔啱呀?

男爵府

大家努力呀!依家的息咁平咪慢慢供law,時間好快就過,好快就會供完架啦!
點想當年我同老公一個月要供成16xxx的日子,維持左成6年,終於係我個囝出世的時侯供完層樓。依家又要供我個囝成人,hahahaaaa~~~

大宅

yam, 唔洗客氣. 舉手之勞.

不過我想知道, 每月還多d著數, 定係 有錢就先還一舊錢比銀行著數呢?
Yam 寫道:
Dear bbpig138,

Thank you very much for sending me the excel file.
It's very useful.
Thanks a lot!
日日唔知忙d乜~ 唔開心就唔好諗~ 別在最失望時 想最壞的事(新鴻基郭炳江講o架) 世事無窮做到老時學到老 人生有幾得寬懷處且寬懷

禁止訪問

畀面勳章

大宅

唔該.
日日唔知忙d乜~ 唔開心就唔好諗~ 別在最失望時 想最壞的事(新鴻基郭炳江講o架) 世事無窮做到老時學到老 人生有幾得寬懷處且寬懷

別墅

Re: 你層茈穧陷X耐先供完?

bbpig138,

Can I have the file pls? Thank You Very Much!!!

[email protected]

大宅

siumong

我已經send左比你, 請留意.

複式洋房

7 more yrs ja....very expected

[img align=left] [/img]

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

應該重有5年幾,但e+唔洗喇,監平監賤賣左喇, :cry: :cry:

複式洋房

chickchick,

每一年可以還10萬??你地好叻可以供樓之餘重剩咁多錢!!可唔可以教下我?

chickchick 寫道:

我打算每供夠12期, 就還10萬...每次咁還, 個舊錢會幫手縮短19-22期......
我arm arm計過....如果我咁還法, 還到第8年多2個月就供完....

其實1年還多10萬會唔會太少呀? 我一個月供6500...

男爵府

easyeasy,

我一個月只供6500咋....而我等緊生bb(打算6月做人),就唔做野....係我老公一個人支付成頭家....所以我地揀了供得小dd的, 有個保障嘛, 如果有mud事起來.....

我係未"中獎"前自己儲10萬先,作為緊急基金,其餘係私己錢.... 之後老公每個月會比多9000我,代佢儲起....然後先比家用我..... 咁老公自己扣去自己一般開支後, 再有餘錢就佢自己儲低,比佢有d彈藥買下野比我

咁計...一年都會儲超過10萬....而老公自己都有d錢儲, 我自己亦都有私己和應急錢....

我一年還多10萬,頭4年...可能幫我全期利息減了接近1半呀..所以咁睇...埋當係投資囉...save到的利息係回報...咁個回報率都幾高下架...同埋,趁未加息...早還早著呀!

首頁

尾頁

跳至