意見反饋
義工

6個月-1歲 今日: 3|主題: 14247

又撞到牙!!!點算

別墅

國民生產總值:933

阿B岩岩一歲,行路左搖右擺。

第一次佢係我身後失平衡,可能我手撞到佢,流左成口都係血,仲發現上咀唇連接牙肉的果條「根」扯裂左…..第二日去左社區中心的牙科普通檢查,牙醫話隻牙無搖,裂開左的「根」應該唔會再連接返一齊,但唔影響講野食野。

琴晚又賴醒行好快,失重心向前仆,牙到地…..又流血,上下牙都有出血。

我想問下大家,有無需要帶佢去睇私家牙醫??如果成日甘樣撞到牙,會唔會影響以後佢出牙??

王國熱話
C6工作長期都肌肉酸痛
鼻敏感-求好中醫及針炙醫師
求舒緩化療期間口腔潰瘍的良方
爛面,有冇人可以救我?

大宅

國民生產總值:2351

我個又係呀,有一次佢仆咗落地,上咀唇連接牙肉嘅果條根斷咗,嚇到我咩咁。不過我個陣無帶佢去體醫生呀,依加聽你咁講,我都放心d.

別墅

好耐之前嘅事????之後你有無睇下佢條「根」咩樣??真係連唔返??

大宅

國民生產總值:2255

回覆樓主:

我大女細個都整斷左條根。依家3歲幾,無意中睇佢個咀,又有翻條根拉。不過吾知係未斷過既關係,佢依家笑會露出左啲上牙肉(牙齦),好核突

別墅

我琴日去左私家牙醫到睇,問佢d牙有無事,佢連摸都懶摸話1歲的牙係軟軟地,仆崩的機會好少。而且依家太細,做唔到d麥。之後果條根醫生話無野可以做到。
就甘就比人醫生趕左出黎,不過佢無收我檢查費(可能因為佢咩都無做過,只係講左幾句),都算係好人黎嘅

FB體驗帳戶

國民生產總值:62

wkw1903 發表於 18-12-1 07:08
我琴日去左私家牙醫到睇,問佢d牙有無事,佢連摸都懶摸話1歲的牙係軟軟地,仆崩的機會好少。而且依家太細, ...

我個仔兩歲嗰時直程對角咁仆崩左左半隻牙,淨返半隻喺度。仆完嗰幾日係鬆鬆地,問過牙醫,佢話咁細個都無野可以做,遲d牙肉會收返緊,結果鬆左幾日就無再鬆,完全唔影響食野同講野。

珍珠宮

國民生產總值:41300

2018勳章 BB防敏心得分享勳章

咁既態度亞,可能真係覺得好少事情?但係如果換咗系我自己,我都會好擔心

翡翠宮

國民生產總值:87495

BB防敏心得分享勳章

依家系乳牙,應該唔會影響到以後啩。

男爵府

國民生產總值:6969

我個仔都斷過。會自己生翻嘠

珍珠宮

國民生產總值:36812

睇來啱啱學行呢個階段都要好小心了!

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.