在職全職

跳至
[在職媽媽] 今日 我辭職了

首頁

尾頁

別墅

我個bb九個月 由未生到生左都好想做全職媽媽自己湊 無奈自己份人工有一半係固定支出 只可以請工人湊bb 日日返工睇實個cam 成日都問自己點解陪bb玩 照顧bb個個唔係自己 雖然姐姐湊得唔錯 但係始終佢冇辦法代替我去教育bb 經過好多嘅討論同考量 決定辭職 依份工做左十年 條件比上不足比下有餘 但係時間困身地點遠 令我每一日只可以見到bb個幾鐘 雖然有份人工自己洗係開心 但係冇野比得上可以陪住佢成長珍貴 好彩老公亦全力支持我 仲叫我唔好唔要姐姐 等姐姐做家務 而我可以專心教bb 比勇氣我同老闆say good bye 過多兩個月就要變成一個FTM 好開心好緊張又期待我嘅新生活

男爵府

恭喜您有老公支持,仲有工人分擔家務,好幸福喔

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

加油,老公支持又有足夠支援,值得開心

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

好幸福呀你
ftm仲有工人

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

琥珀宮

keekee0424 發表於 18-11-30 22:13
我個bb九個月 由未生到生左都好想做全職媽媽自己湊 無奈自己份人工有一半係固定支出 只可以請工人湊bb 日日 ...

恭喜你

子爵府

恭喜您,最重要係老公支持

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

加油

子爵府

回覆 keekee0424 的帖子

真令人羨慕. 可以陪BB, 又可以繼續用工人分擔家務. 你太幸福了, 好好珍惜相處的時光.
我話唔做, 我老公都話唔得, 佢話佢份工唔夠養我們.

大宅

我前幾日都辭咗份要輪shift 嘅工了,花紅都唔等,想嚟緊多d 時間對住個仔,過咗年先睇下有無工啱,加油。

大宅

我個bb九個月 由未生到生左都好想做全職媽媽自己湊 無奈自己份人工有一半係固定支出 只可以請工人湊bb 日日 ...

我情況同你exactly一樣!份工唔係太差,收入都可以,只係返到屋企已8點!

男爵府

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 美好大世界2017勳章

回覆樓主:

如果唔使做都一使慳住洗,當然好啦。不過ftm會平淡一些,生活十分有規律,你體驗下適唔適合啦

別墅

Mytrueapple 發表於 19-2-2 01:56
我情況同你exactly一樣!份工唔係太差,收入都可以,只係返到屋企已8點!
...

8點真心覺得好晏, 我仔仲要九點瞓根本冇咩時間陪佢嫁。

大宅

keekee0424 發表於 19-2-10 16:09
8點真心覺得好晏, 我仔仲要九點瞓根本冇咩時間陪佢嫁。

你的ftm生活點?我都剛resigned了...

別墅

Mytrueapple 發表於 19-2-11 17:44
你的ftm生活點?我都剛resigned了...

每晚我望住bb瞓教,一諗到第二日我又可以陪住佢成日就好開心。
你小朋友幾大呀?
其實我份工都係搞到我7:30左右先返到屋企所以先咁想走。

別墅

恭喜你做到自己想做嘅
最緊要清楚自己想點
好多人驚做ftm好悶
其實我覺得返工仲悶
所以我都毅然辭左職了

別墅

moonbabymoon 發表於 19-2-13 12:40
恭喜你做到自己想做嘅
最緊要清楚自己想點
好多人驚做ftm好悶

係呀 我老細都睇死我會悶出返嚟做野
返工有返工幾好處 但呢一刻我覺得我家庭係最重要
其實呢啲野好主觀 個個性格唔一樣
作為媽咪我唔會因為選擇陪佢長大而放棄事業覺得後悔

加油加油!

大宅

duyan06 發表於 18-12-19 20:37
我前幾日都辭咗份要輪shift 嘅工了,花紅都唔等,想嚟緊多d 時間對住個仔,過咗年先睇下有無工啱,加油。
...

我都下星期比信 因為份工要輪更 真的好難兼顧家庭~

子爵府

2024年龍年勳章 睛靈勳章

絕對支持! 加油努力! 全家安好丶闔家團圓。

複式洋房

我下星期都開始做 FTM

首頁

尾頁

跳至