在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

keekee0424 發表於 18-11-30 22:13
我個bb九個月 由未生到生左都好想做全職媽媽自己湊 無奈自己份人工有一半係固定支出 只可以請工人湊bb 日日 ...

我都辭左職,份工比我七點走已經叫好彩, 你唔ot會比人白眼果種,大囡細個果時經常ot 超過十點,之前奶奶幫我湊大囡,仲比佢鬧連做阿媽既責任都無,果時我人工高高我老公,又要供樓,無籍口話辭職,個老公又唔體諒我點解成日ot。
到細囡呢家有點儲存可以比我辭職湊返兩個囡,我好開心,但我擔心湊兩個做唔到家務所以暫時會用工人先,請工人開支大左,唯有慳少少,等兩個囡大點再搵野做

大宅

回覆樓主

Same to you(emoji)我做到三月尾就吾做自己take care my baby..期待但都驚自己會悶,不過我話比自己知,我bb 先至係我最重要果個...工係可以再搵

大宅

keekee0424 發表於 18-11-30 22:13
我個bb九個月 由未生到生左都好想做全職媽媽自己湊 無奈自己份人工有一半係固定支出 只可以請工人湊bb 日日 ...

全職媽媽雖然好辛苦,好困身,係一種無價嘅愛,我做左5.5月ftm,開頭好想返工嘅念頭已經沖洗左,好好享受時光❣️

洋房

加油呀!
唔關全職定係半職媽咪,用心努力做好媽咪嘅角色都係唔容易㗎!

別墅

moonbabymoon 發表於 19-2-13 12:40
恭喜你做到自己想做嘅
最緊要清楚自己想點
好多人驚做ftm好悶

大家都加油,你小朋友幾大呀?

別墅

sphchng127 發表於 19-2-17 23:57
Same to you(emoji)我做到三月尾就吾做自己take care my baby..期待但都驚自己會悶,不過我話比自己知,我b ...

未last day前我都有你咁嘅憂慮,但係走左之後 當你日日見住bb就覺得自己咁諗好多餘,我相信你真係好想陪佢成長先選擇辭職,所以唔會覺得悶嫁

大宅

keekee0424 發表於 19-2-20 15:31
未last day前我都有你咁嘅憂慮,但係走左之後 當你日日見住bb就覺得自己咁諗好多餘,我相信你真係好想陪佢 ...

多謝你sharing, 我仲有成個月先last day, 今日bb 病左我覺得好難過,我竟然吾可以第一時間係佢身邊,真係想即刻last day

別墅

sphchng127 發表於 19-2-20 23:32
多謝你sharing, 我仲有成個月先last day, 今日bb 病左我覺得好難過,我竟然吾可以第一時間係佢身邊,真係 ...

唔好難過,唔可以第一身照顧佢至少有人照顧緊佢吖嘛。最後個月我都睇得好開,成日倒數過多幾多日就可以日日對住bb依家唔好計較咁多住 保持一個好心情去迎接新生活。
希望你bb快啲好返啦。

別墅

keekee0424 發表於 19-2-20 15:28
大家都加油,你小朋友幾大呀?

岩岩半歲
好彩我性格比較宅,鐘意留喺屋企
所以都幾適合ftm生活
就算有得放下假出下街
都心急想返屋企睇BB
不過頭三個月真心辛苦

男爵府

我都想湊b 可惜老公搵唔到錢 要做嘢
te quiero mucho mi amo

別墅

moonbabymoon 發表於 19-2-22 11:11
岩岩半歲
好彩我性格比較宅,鐘意留喺屋企
所以都幾適合ftm生活

你嘅形容非常好 我都係鐘意留係屋企嘅宅女 過左半歲之後好湊好多同有反應會有互動,我都好掛住佢六個月個時 我bb岩岩過左一月生日 真係大得好快呀

別墅

bobocheung65 發表於 19-2-24 23:55
我都想湊b 可惜老公搵唔到錢 要做嘢

每個人情況唔一樣 唔好覺得自己或者另一半做得唔夠好 做到自己能力範圍最好囉

男爵府

big_bb_ff 發表於 19-2-15 04:03
我都辭左職,份工比我七點走已經叫好彩, 你唔ot會比人白眼果種,大囡細個果時經常ot 超過十點,之前奶奶 ...
你就好啦。 老公份糧可以支持一家四口加工人。。。。供樓。。。。
我果個上進d 我都可以湊b

te quiero mucho mi amo

首頁

尾頁

跳至