自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Helllokitty 發表於 18-12-1 00:15
X-men 就是這樣誕生

我驚係喪屍咋

珍珠宮

小可愛11 發表於 18-12-1 09:02
無錯,一旦呢啲改變咗基因嘅新人類進入現今社會同正常人拍拖生仔,後果係搞亂現有人類基因圖譜,產生不可 ...

其實現在基因改造農作物基因,已經會產生污染品種的問題。而且現在還不能夠確定人類使用基因改造食品會有什麼長遠影響。

不過按照最多基因改造食物的美國境內情況,窮人吃得最多基因改造食品,所以嚴格來說,窮人就是實驗品。

珍珠宮

littlesister 發表於 18-12-1 14:32
唔駛將霍金神化既,佢自由都推番黑洞學說啦,可能如果佢長命d又會推番自己之前講既野呢!?
...

霍金已經去世了,沒有機會推翻自己的理論。本來西方的科學,就是建築在今天的我推翻昨天的我。當年發明DDT的科學家還拿了諾貝爾獎呢。

霍金是無神論者,否定了上帝創造論,如在以前已經被燒死。

所以如果霍金是對的,那麼現在全世界那些拿著聖經信上帝的人都是錯的。

珊瑚宮

畀面勳章

rachel0316 發表於 18-12-1 21:57
我驚係喪屍咋

珍珠宮

littlesister 發表於 18-12-1 18:40
其實道德上用人體做實驗都好有爭議性的,對呢件事我個人係中立,即使西方國家做呢個實驗,我都唔會覺得好 ...

以前曾經發生過外國機構偷偷把黃金大米(基因改造產品)帶入國內,給中國的小孩吃,進行實驗。這是犯法的。

珊瑚宮

畀面勳章

平平常常 發表於 18-12-1 21:57
其實現在基因改造農作物基因,已經會產生污染品種的問題。而且現在還不能夠確定人類使用基因改造食品會有 ...

無錯,暫時未有確實証據顯示基因改造食品會對進食嘅人或動物有乜長遠影響。
不過,粗暴咁修改人類基因就一定有好大好長遠影響。

大宅

tester5 發表於 18-12-1 06:17
最可憐是呢對孖女。

被一個純粹想出名既所謂科學家,實際是一個瘋子,切底出賣了。

認同,如果將來人造人有問題,是否就要人被送去毀滅,好似工廠的製成品,有瑕疵就掉,諗起都可怕
對孖女有問題,個癲佬可以解決嗎?負乜Q責任?我諗對孖女都唔想俾人標簽做人造人,成世都好慘

琥珀宮

畀面勳章

excellent2016 發表於 18-12-1 21:18
佢係有呢個權利,但如果俾其他人知道你的父母是旦一方有愛滋,咁人地夠唔夠膽俾小朋友同你既小朋友玩(即 ...

其實我同意你既論點架,每個人都有自己既意見架嘛,討論下係好事丫

琥珀宮

畀面勳章

平平常常 發表於 18-12-1 22:10
以前曾經發生過外國機構偷偷把黃金大米(基因改造產品)帶入國內,給中國的小孩吃,進行實驗。這是犯法的 ...

講不道德,根本大把國家既人都不道德,只係好多人見係大陸就特別鬧多d啫

琥珀宮

畀面勳章

平平常常 發表於 18-12-1 22:06
霍金已經去世了,沒有機會推翻自己的理論。本來西方的科學,就是建築在今天的我推翻昨天的我。當年發明DDT ...

黑洞講左咁多年先話係錯既,其他野遲下又話錯有幾奇啫

禁止訪問

琥珀宮

畀面勳章

平平常常 發表於 18-12-1 21:47
是的,日前在香港舉行的國際研討會根本就應該拒絕這位賀先生參與,因為他沒有最基本的道德底線。

如果他 ...

所以成件事都好奇怪

珍珠宮

littlesister 發表於 18-12-1 22:26
所以成件事都好奇怪

對。

譬如說,有個科學家用虐待致死的方法異地殺死兩隻動物,然後發表研究報告說實驗發現了原來這種動物可以遙距傳送意念。難道國際同業者不應該抵制這樣的敗類嗎?還有什麼一起研討的餘地?

我個人認為,用動物做基因改造的實驗,一樣不道德。人類憑什麼可以用其他生物做玩偶?

禁止訪問

禁止訪問

別墅

弱弱一問,中國呢個case不是順粹基因編輯嗎 (即是將原因既基因改一改)? 等同複製人了嗎?

我唔係好識,我一直以為複雜人就係沒有肧胎繁殖...

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

一夜傾情 發表於 18-12-1 22:57
呢單野係講緊全球問題.係全人類問題
唔係單單只係中共既問題.一個國家問題
分分鍾美國可以藉黎開戰的
中共真係唔敢全球比人指住黎插
咁未係囉!貿易戰都已在頭痕中,又爆單科研超越美國的新聞。

對中國有什麼好處?

我意思~係唔同意消息係官方主動流出,人民網一篇的報導,不代表官方立場。唔係否定事件對中國的影響。而且,係一定影響世界對中國的科研人員及國民質素的印象。

邊個係最大得益者,就有放料的嫌疑。

子爵府

2024年龍年勳章

littlesister 發表於 18-12-1 21:03
咁有愛滋病想生兒育女係錯?就算冇愛滋病都唔代表唔會急病走架喎,而且而家愛滋病治療,雖然唔可以根治, ...

你呢種理論係似是而非, 自私想法
當然係人都會有機會突然離世,
但正常來說, 愛滋病患者係有非常大的死亡威脅,
自己健康亦差

佢地如果真正為人為己, 應該考慮唔生下一代
如一定要生就要後果自負,

而唔應該超越道德底綫, 同埋要小朋友承受因基因改造而可能帶來的惡果
因為小生命係冇得揀, 點解要佢地做基因改造人? 有後遺症點算?

佢地為左生仔就無所不用其極, 重遺害世界!!

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

一夜傾情 發表於 18-12-1 13:18
試管嬰兒係起實驗室度將卵子與精子結合
所以唔存在修改dna.亦唔會對人類有咩未來危險
因為至少dna係完整. ...

你是否一個陰謀論者呢?我見你回覆既post 講到似層層但其實又未confirm 真係會發生

首頁

尾頁

跳至