0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

cookingbaby 發表於 18-12-1 16:22
我係餵人奶餵咗一個月就無奶喇,後嚟轉咗奶粉。
自己無奶都好,我又唔係多,但又唔谷住谷住,塞塞地,所以我覺得想收奶都唔容易
.

大宅

回覆 babyyanyanpig 的帖子

我本身係好多奶嘅,後黎肚痛食咗藥,停咗三日無餵,d奶就越嚟越少,慢慢就回咗喇。

男爵府

babyyanyanpig 發表於 18-12-1 16:27
加油呀,媽媽,其實係我第一個月唔識泵, 不過,沒有得再想回頭, 如果有第二個BB可能會好D,HAHA...
...

唔緊要,我都仲係學習既階段,我女都就黎兩個月先埋到身,雖然遲就遲左啲,但好過冇,所以唔好諗甘多,其實你已經好叻架啦,加油呀,唔好比甘大壓力自己

大宅

cookingbaby 發表於 18-12-1 17:03
回覆 babyyanyanpig 的帖子

我本身係好多奶嘅,後黎肚痛食咗藥,停咗三日無餵,d奶就越嚟越少,慢慢就回咗 ...
huh.....停3日就無左奶.........

奶呢樣野真係好難控制...

大宅

cpycpyhelen 發表於 18-12-1 17:48
唔緊要,我都仲係學習既階段,我女都就黎兩個月先埋到身,雖然遲就遲左啲,但好過冇,所以唔好諗甘多,其 ...
新生媽媽都好難唔緊張...佢因為半夜食奶好D...依家又半夜出身餵佢,呢2日又變回開始夜奶生活,只係希望佢可以食好D...你加油啦.

男爵府

babyyanyanpig 發表於 18-12-2 02:40
新生媽媽都好難唔緊張...佢因為半夜食奶好D...依家又半夜出身餵佢,呢2日又變回開始夜奶生活,只係希望佢可以 ...

都係架,雖然依段時間比較辛苦,但見佢日日長大,其實都值得既

複式洋房

回覆樓主:

我都係窮媽,坐月既時候,一日泵8 次,每次都係得30ml 到,泵8 次都係夠食2,3 餐,其他就補奶粉。到bb 2x 日時,因為lin lin 中左念珠菌,健康院醫生話如果繼續親餵就要比藥水bb浪口,我梗係唔想,所以選擇全泵,自此bb就唔肯再埋身了。
個時都諗人奶路唔知點樣行落去,買左4 個奶泵,用左幾千蚊搵母乳專家,都係得差唔多奶量,我形容自己係失心荒。
到bb 2 個幾月,媽媽開始返工,竟然奶量係多左,我覺得係因為返工,有其他野可以分散注意力,唔再成日諗點樣多d奶,係冇壓力的情況下,突然多左奶,可以去到每日泵到5xx-6xx. 夠bb食5 餐,只係補一餐奶粉。
所以放輕鬆係好重要,奶粉不是毒藥。

別墅

babyyanyanpig 發表於 18-12-1 02:23
BB已經5個月大,食奶同訓覺都唔係好乖. 話說BB好喜愛媽媽,但奈何媽媽就係唔夠奶, 由BB出生開始, 最多都係得3 ...

我個case同妳好似,bb就4個月。頭3個月同妳個量差不多,前排流鼻水食左藥仲少左奶tim 。但我阿囡係會唔食奶樽(even泵奶)扭埋身的。屋企人叫我冇奶就算,唔係等我番工,佢哋怕攪唔掂阿B

咁我就放鬆心態,心諗算啦。點知上星期阿媽放大假幫我湊住阿B,我狂訓狂食。有一日早上我竟然突然谷奶谷到醒,一野泵左7OZ出黎,之後全日隔3hr就谷一次,個排BB可以全人奶仲有剩!

到呢幾日阿媽番工我全職湊番又打回原形了。個人覺得壓力同休息影響好大

別墅

babyyanyanpig 發表於 18-12-2 02:40
新生媽媽都好難唔緊張...佢因為半夜食奶好D...依家又半夜出身餵佢,呢2日又變回開始夜奶生活,只係希望佢可以 ...

有邊個想做窮媽 我地都想俾最好的阿b
我第一胎都系人粉兩溝 試過跌左樽人奶落地抱住阿女喊 話阿媽對你唔住吖
今胎決心埋身加勤pump 好彩只系頭個月兩溝過 外 之後都全人到依家六個月了 我每日都飲黑豆水 我覺真系多奶d。
你試下 回左奶都可絕處逢生

珍珠宮

唔好比壓力自己,大把bb食奶粉大都一樣健健康康!

珍珠宮

babyyanyanpig 發表於 18-12-2 02:37
huh.....停3日就無左奶.........

奶呢樣野真係好難控制...

停左三日就真係難了,你點解唔泵出來?

禁止訪問

公爵府

牛年勳章

唔夠人奶咪奶粉囉 唔洗免強 不要太大壓力

別墅

睇得出你好down,聽我們過來人講。心情是會影響奶量,睡眠不夠也會影響。
你其實要給自己放鬆心情,我們個代大部份人是飲奶粉大,一樣也有優秀人才,個個長大成人。我會同自己講不夠奶我隨時可以去樓下買奶粉,bb不會餓親,我也不用大壓力。

要多奶,啜是得,但有時也要看bb,如果你bb累,不夠力啜啜也無用。尤其你話5小時,根本不對。佢吃奶咀也有安全感,不習慣就逼逼下就吃奶咀的,奶咀易戒,習慣了當你胸是奶咀,點戒,好難,佢細個無問題,大個還是這樣你自己也覺得有問題。

bb日後要獨立思考,發展才好,太過依賴你不是好事。你又不用擔心佢不親近你,你餵了咁多個月,實認得你的味道。

bb好重要,但要個家好,家人也重要,你自己也重要,給自己休息下,多點和家人商量了解接納下對方意見,只要不是對bb有害有時何樂而不為?

我也是新手媽媽,好明白緊張個b的心情,為bb好,更要對自己好,你是長遠要照顧bb的人,你倒下,誰照顧bb?

你在這問,其實應該已經發現了自己的問題吧。放鬆心情。

奶量要多飲水,湯、上奶茶。放鬆心情,什麼也不飲,奶點會多。每小時密密飲。有時照顧bb工作也要給下家人。

複式洋房

tapioca110 發表於 18-12-1 05:33
我都係一名窮媽媽。阿B就快兩個月,一日食得一餐泵奶,其他餐食水奶。我明白你心情。本來都谂住全人奶。想 ...

我同你情況一樣,順產突然變緊急開刀,傷口痛,好難埋身,坐月每日6小時最多pump到2安半,好彩就3安,現在bb個半月大了,一餐要5安奶,一日pump埋最多夠1餐,其餘7餐奶粉

自己都唔明點解自己會無奶,點解又有些媽媽會爆雪櫃,已經努力過,無都無辦法,唯有儘量比到就比bb食

禁止訪問

複式洋房

babyyanyanpig 發表於 18-12-1 02:23
BB已經5個月大,食奶同訓覺都唔係好乖. 話說BB好喜愛媽媽,但奈何媽媽就係唔夠奶, 由BB出生開始, 最多都係得3 ...

其實瞓觉前個餐可以人奶➕奶粉一次過餵飽佢,或者5個月都可以加固啦⋯⋯另外半夜醒好多次,你可以下睇佢,係未(emoji)️把聲無睜開眼,如果係呢種情況,可以比安撫奶嘴佢試試。唔好比自己甘大心理壓力啊

禁止訪問

大宅

scmying2 發表於 18-12-2 15:11
我個case同妳好似,bb就4個月。頭3個月同妳個量差不多,前排流鼻水食左藥仲少左奶tim 。但我阿囡係會唔食 ...
可以差咁遠......我依家番工,一日3次,都唔多....

我C6成日叫我收奶.但我個仔喜歡奶睡,半夜又起身N次,收左,唔知點算..所以繼續餵.

大宅

肥嘟嘟0712 發表於 18-12-4 22:48
其實瞓觉前個餐可以人奶➕奶粉一次過餵飽佢,或者5個月都可以加固啦⋯⋯另外半夜醒好多次,你可以下睇佢, ...
我就係想快D幫佢加固...佢依家食奶,因為好似要同佢打交..我怕佢驚左食奶.明明餓都唔食...我B唔食奶嘴,佢已經開始大,識得分,而佢每次半夜咸都係大咸,有眼淚果種,不過,我近期發現佢同我同床(係好危險),但係佢真係訓得好好多....

首頁

尾頁

跳至