0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

Mrs_Tiu 發表於 18-12-3 21:33

我同你情況一樣,順產突然變緊急開刀,傷口痛,好難埋身, ...
BB 只是半個月大,應該可以追到,我回想點解我之前唔夠,係因為唔夠訓,無休息,同飲水少,休息真係好好好重要....所以,你仲有得追,加油...唔好咁大壓力

我依家的壓力,係BB唔食樽,我又唔夠奶....我都在學習中,依家在計劃加固了..你好好享受佢係NEWBORN的時間.因為真的太可愛,我果是可能太大壓力,好似好似段片,唔記得佢NEWBORN的時間,成日咸,追奶追奶,好唔開心....其實只要休息夠,泵多同埋身多,應該會好D,你都加油呀.

大宅

gamtrulia 發表於 18-12-2 16:11
有邊個想做窮媽 我地都想俾最好的阿b
我第一胎都系人粉兩溝 試過跌左樽人奶落地抱住阿女喊 話阿媽對你唔住 ...
我都試過,唔小心跌左樽人奶就咸爆,果是可能真係HORMONES影響,好抑鬱,咁大個人都未試過..我B就來6個月,開始加固,我唔再追奶,而家都係盡力KEEP先,又谷,又塞真係好辛苦GA..我都唔知之後我的奶路應該如何走,見步行步,佢想食,咪比佢食,真係無奶,就無奶.....

只係有時晚上泵奶時...有時會覺得有些唔開心..因為佢喜歡埋身食,但我就要迫佢食樽,呢種心情,真係唔好受,因為如果我夠佢食,可能佢係肥B...唔洗成日迫.....我希望加固會好D.

別墅

babyyanyanpig 發表於 18-12-1 02:23
BB已經5個月大,食奶同訓覺都唔係好乖. 話說BB好喜愛媽媽,但奈何媽媽就係唔夠奶, 由BB出生開始, 最多都係得3 ...

樓主,你的心情我太明白了!話說我阿媽係富媽媽,我自己BB嗰陣全人奶全埋身,我阿媽D奶多到我完全飲唔哂,據聞會噴到我成面都係奶,日日以奶洗面。我阿媽喺我生之前叫我定D嚟,話我一定會好似佢咁勁谷奶。點知我生完之後,等了又等,說好的上奶谷奶完全無出現過,噴奶更加係天方夜譚。BB狂啜都係唔夠濕片,唯有補奶粉,我同你差唔多,不斷重複三步曲,埋身補奶粉再泵,每次泵得40ml兩邊加埋,灰爆!人哋話初生嬰兒每兩個鐘餵一次,我試過俾BB啜足兩個鐘,點知跟住佢勁喊,好肚餓咁,之後補奶粉,極速成支飲曬。我好唔開心,生完傷口又痛咗好耐,個人好抑鬱,喊咗好多次。

雖然件事好困難,呢個三步曲模式我一直堅持到BB兩個幾月,開始返工先減少埋身。每日7泵,好在BB好快戒咗夜奶,輕鬆咗D,半夜淨係泵奶。我返工泵,放工埋身再泵。慢慢奶粉越補越少,去到三個月幾月竟然唔使補粉,不過都係用樽餵為主,BB埋完身再飲一支人奶。有一段時間BB好鐘意埋身啜啜,唔肯飲奶樽,湊B團隊(阿媽同奶奶)嗌曬救命,強烈要求先用樽餵奶,再埋身,咁樣比較容易餵。我都同意嘅,BB鍾意埋身係當我人肉奶咀,但飲得唔多。如果無埋身,我可以泵4安,如果埋完身泵,我仲可以泵3安,即係飲咗1安咁大把,所以主力用樽餵。

去到四五個月時,BB好鍾意夜晚啜住瞓著,但聽人講咁樣唔係咁好,有幾日我客意唔俾佢埋身,想佢唔好倚賴啜啜瞓覺。點知BB就咁戒咗埋身,再俾佢埋身,佢好唔鍾意,勁扭計,我再努力都已經改變唔到。我嗰陣好失落,無咗同BB嘅親密時光,不過自己的確更加輕鬆咗。到依家BB就嚟一歲,我一直做泵媽,一日4泵。

樓主,唔使客意唔俾BB埋身嘅,如果時間允許,keep住都幾好啊!呢段時光好寶貴,好好珍惜。做唔到全人奶,唔緊要啦,奶粉有奶粉嘅營養,BB飲人奶又飲奶粉,咪兩邊嘅好處都攞到啦!唔好意思,咁長篇,因為你嘅分享我好有共鳴。加油加油

珍珠宮

mtcat 發表於 18-12-1 03:40
點解要覺得餵唔到人奶就欠咗bb?
唔夠人奶咪奶粉囉,又唔係毒藥,何必要辛苦自己搞到咁大壓力?睇開啲個人先 ...

BB 頭一兩年體重好影響成長,佢食唔飽仲差過唔食人奶啦,點解要無限煲大,人奶好處?

大宅

goldenpineapple 發表於 18-12-9 02:26
樓主,你的心情我太明白了!話說我阿媽係富媽媽,我自己BB嗰陣全人奶全埋身,我阿媽D奶多到我完全飲唔哂, ...
多謝你的分享,只有經歷過才會明白,埋身完再泵,真的辛苦,比全泵,全埋身都辛苦.你好叻,可以一日7泵,返工仲可以一日4泵,我個仔好粘人,我又好容易塞,所以我果時/依家都做唔到, 所以,你真係好叻.

我覺得BB日日都不同,之前想食就啜,近幾日想訓/大家都習慣奶睡,BB已經當奶咀. 我記佢NEWBORN時,D護士話唔好啜住訓,所以頭2個月,我都刻意唔比,到依家,如其要抱UN拍,不如比佢奶睡. 如果我繼續有奶,我都唔介意, 其實想返轉頭,可能佢以前係好無安全感,雖然依家都無,所以訓得唔好.作為新手媽媽,其實睇左好多,有好多理論,但係依家覺得好野都唔係紙上談兵, 唔係你比BB什麼,佢都會接受. 好似人奶,未生前我係滿有信心,奶粉又無買,連睇都無睇, 就可能係咁, 所以之前好抑鬱, 如果再比第二次,我會知道點樣做.但係時間就係返不到轉頭了.

依家仲有好多野要想,加固,BB訓覺,學習,太多太多....之前的就算做成怎樣,都過去了,BB都在成長中....所以,我知道都不要太執著,最重要係珍惜依家同BB的每個時刻及BB健康成長....

別墅

talktime 發表於 18-12-9 21:09
BB 頭一兩年體重好影響成長,佢食唔飽仲差過唔食人奶啦,點解要無限煲大,人奶好處?
...

人奶好過奶粉係不爭嘅事實,但咁唔代表奶粉係毒,我地呢輩根本90%以上係食奶粉大,咪一樣健健康康

我亦唔明點解啲人要覺得餵唔到人奶要內疚~ 咁就要內疚其實係咪唔適合生b?

複式洋房

各位都要加油呀~

大宅

建議樓主換過第二款奶樽!聽過有啲媽媽換左幾款先啱阿B 食!

大宅

好明白.../ .\
好多人同你講埋多啲身啦!飲多啲嘢啦!就有奶
咁自己都好努力咁不停埋不停餵,盡量唔補粉,想返工前追到奶
但餵極佢都唔夠,唔夠又訓唔著,結果搞到佢訓又唔好食又唔好咁
佢一啜又啜成半個鐘至一個鐘,搞得黎已經又下一餐,個乳頭又痛,好努力咁密集去做,啲奶都無乜增長,但bb又越食越多,好沮喪,有一輪晚晚入夜就喊,因為好攰個人,大家又同你講半夜要餵半夜要泵先上奶,結果好怕夜晚來臨
真係好想放棄,連佢基本都唔夠食,莫講有多泵出來
睇中醫話血氣唔好,脾虛又影響奶水,可能有時真係唔係努力就有奶,體質都有影響,迫到自己好緊,壓力又大,更加無貨
唯有調節自己盡力而為,奶粉不是毒藥,總好過佢食唔安訓唔安,可能影響仲深遠
加油啊各位窮媽媽!
真的,有時唔喺努力一定有回報,所以有奶媽媽的也不要常常一面倒「提醒」窮媽媽要埋多啲身,唔偷懶一定有奶果啲說話,真係對我地造成好大壓力
我自問好努力了,唔可以話無奶,但回報一定唔喺想像中咁多,真係好灰心

大宅

ccyin387 發表於 18-12-19 15:14
好明白.../ .\
好多人同你講埋多啲身啦!飲多啲嘢啦!就有奶
咁自己都好努力咁不停埋不停餵,盡量唔補粉, ...
係呀,真的是這樣,不過,過左頭一個月心情就好D,到依家個B就來6個月,開始煩佢加固等等,雖然都辛苦,但心情就輕鬆D,只希望BB健康成長!你都巳經好叻,加油媽媽。

大宅

啜啜怪^3^ 發表於 18-12-18 13:19
建議樓主換過第二款奶樽!聽過有啲媽媽換左幾款先啱阿B 食!
換過,無用,不過,佢近期食奶雖然要分2-3次色,但總算肯食,我都唔使咁擔心

大宅

回覆樓主:

我都是窮媽媽,每2,3個鐘泵一次儲埋幾次先得50 ml 囝食80ml ,仲要c6想我全人奶,佢把口叫我放鬆,但我覺得比得最大壓力我係佢囉,成日問我泵左未,我食緊飯又叫我埋身又話我無奶係因為係醫院果幾日無泵同喂得少

大宅

回覆 efren 的帖子

如果老公唔支持真係仲辛苦,明白的,加油啊!

大宅

efren 發表於 18-12-19 21:52
我都是窮媽媽,每2,3個鐘泵一次儲埋幾次先得50 ml 囝食80ml ,仲要c6想我全人奶,佢把口叫我放鬆,但我覺 ...
佢想全人奶,佢自己試下每2-3鍾起身,如果要泵,真係好辛苦,特別係半夜,完全明白. 唔好理佢,或者發洩下,咸下,話番佢都OK, 奶呢樣野,我回想,心情, 睡眠, 有沒有人識TAKE CARE BABY, 自己生產後的狀態, 好多好多原因都會影響,如果比我再來一次, 一次會請個陪月, =有人好好TAKE CARE BB,我又有飯食, 有休息,心情好D,就會有奶. 不過,唔夠,就比D信心自己, 如果食奶粉同人奶都好,因為一次吸收2邊營養, 做到就做,我依家都係夠BB一餐, 我真係超級窮,無,我都無辦法, 叫少少,我盡左力, 就算啦..目的都會希望佢健康成長,加油呀...唔開心,呢度好多人會明白同支持你. 你不是一個人,我們都一同面對同樣的問題. 加油.

首頁

尾頁

跳至