自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

KTKTKT5 發表於 18-12-2 16:42

答返你問題: 一年365日/100人=3.65日識一個

鄭秀文個間咩教會? 全部有錢人? 埋到堆咩?

子爵府

二小姐 發表於 18-12-2 21:42
唔好話識新朋友,維持現在嘅朋友都難

而家處理朋友關係要淡如水先可以

同感!
今年相識超過2X 年既朋友鬧反了⋯ 講埋d 說話有骨單單打打禁

已經唔多想再見⋯ 好想再識一些新朋友, 但我都好抗拒機會主義同利益既朋友, 可惜無論你加入咩谷( eg: mama group ) 一定有幾個保險經紀

男爵府

littlemiss123 發表於 18-12-2 17:11
呢一年識新朋友多左, 感覺俾人搵笨既機會亦多左..

當時點發展友誼,點樣被搵笨?
我好怕剛識無耐,去旅行幫人買野。

男爵府

JoanC 發表於 18-12-1 21:46
今日睇咗本講向上流嘅書(向上流並非指加入上流社會,係指做人態度積極向上),其中內容有一則係一年內認識10 ...

參加興趣班

珍珠宮

今日睇咗本講向上流嘅書(向上流並非指加入上流社會,係指做人態度積極向上),其中內容有一則係一年內認識10 ...

點解要咁做?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

JoanC 發表於 18-12-2 16:33
向上流的意思不是向上流社會進發,是令正面思維向上。每年認識100個新朋友,可以擴闊自己生活圈子,及保持 ...

本書思想有問題,識多d朋友唔等於正面思維向上,朋友係要自然交往,啱傾啱玩自然可以深交,而唔係要專登挖空心思去識去交。自己有專門興趣嘅去上下堂,點都有同班同學嘅,有機會識到d啱嘴型嘅,再唔係去教會(要真係信至好), 或者跟團去玩,上討論區或社交平台都有d人傾吓傾吓做到朋友嘅,但我唔認同要交朋友至有正面向上思維,仲要一年100個,感覺好攻心計要湊數咁,俾你識到都好難keep到,朋友貴精不貴多。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

JoanC 發表於 18-12-2 21:40

確實唔易,不過我有啲朋友好勁,係街行行下都可以搵到陌生人 ...

咁咪就係性格本興囉,你自己得唔得?仲要環境氛圍,香港喺街有陌生人同你講嘢,你自己睬唔睬佢?會唔會喺巴士上同個陌生人講早晨再搭訕?做得到又覺得冇問題嘅就有機會隨時隨地識到朋友,不過都係果句,識朋友係要夾,唔係要湊數目,多冇用架。

珍珠宮

lemonlemoncc 發表於 18-12-2 23:20
鄭秀文個間咩教會? 全部有錢人? 埋到堆咩?

埋唔到

起初樓主無說明向上流的含義, 所以容易被人以為希望靠人際關係令自己向上流(階層/階級), 見到咁有野心, 咪答d有野心嘅答案

珍珠宮

rose-mag 發表於 18-12-3 00:10
本書思想有問題,識多d朋友唔等於正面思維向上,朋友係要自然交往,啱傾啱玩自然可以深交,而唔係要專登挖 ...

其實你係咪真係睇過本書?

公爵府

畀面勳章

100個,仲要出街食飯,一年得365日,咪每星期2日,仲未計男女家飯局,睇到要咁多飯局已經暈了

珍珠宮

cakii 發表於 18-12-2 23:50
點解要咁做?

因為想改變一下自己。係 comfort zone太耐,每日過住同樣嘅生活,面對同樣嘅朋友,對咩人做咩事,底線係邊,喜好係咩已經習慣哂,每日都好似過住同樣嘅模式。雖然生活上好似唔宅,但係心靈上已經得宅。

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

JoanC 發表於 18-12-2 16:36
主要都係嗜好,覺得自己真係好似無乜嗜好咁。

臭味相投,投其所好
磁場問題,你係乜人攝到乜人
而你話自己冇嗜好,用時間發掘

寶石宮

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

hhz 發表於 18-12-2 16:44
一百個喎,平均咪3.65日要識一個,仲要深交食飯個啲,我覺好難喎。

我一世人有5個好朋友,我已經好滿足。

成本高

王國長老

JoanC 發表於 18-12-3 07:24
其實你係咪真係睇過本書?

冇,照你形容咁,我一定唔會睇,應該都唔會buy個idea, (一) 可行性低,(二) 所提供方法同目的唔等同,即係識多d朋友唔等同正向思維,(三) 用字有問題,點樣叫向上,如冇理解錯,佢想講係跳出comfort zone, 呢樣唔係向上,用向外可以接受,有上就有下,對其他情況/環境嘅有貶義,open mind唔等同moving up, 可能只係字眼上嘅誤導,但感覺俾人唔舒服。樓主想改變都要揾d可行嘅方法,呢個一年識100個新朋友嘅有d以前life dynamic feel, 話將無可能變有可能就以為係正面改變,我有好多參加過life dynamic嘅朋友最後比未參加前更差。想跳出comfort zone唔好強逼做一d好難或好唔同嘅嘢,循序漸進,由學一樣新嘢開始啦

大宅

咁似嗰啲咩咩思想課程嘅point !
我朋友當年參加咗之後,又係話要幾耐要識幾多朋友,又係話交換電話唔計,要深入啲。

公爵府

除非個人好得閒,
本身無乜屋企人同朋友,
唔係邊有咁多時間,

男爵府

3日識一個?做對外既工作都難喎,幫唔同機構做義工? 都要一星期有兩日去做先得,每次出去識到一個會發展到食飯傾ws都好難

珍珠宮

rose-mag 發表於 18-12-3 08:08
冇,照你形容咁,我一定唔會睇,應該都唔會buy個idea, (一) 可行性低,(二) 所提供方法同目的唔等同,即係 ...

我好奇點解無了解過,就能單憑片字隻語話有問題,我誤以為超級版主身份會係比較持平。

王國長老

JoanC 發表於 18-12-3 08:40
我好奇點解無了解過,就能單憑片字隻語話有問題,我誤以為超級版主身份會係比較持平。
...

唔關事,嗱,你個statement錯誤,超級版主持平係指處理版務上,睇唔睇本書同版主身份冇抵觸。揀書睇都睇下目錄,睇完引言,要覺得有興趣同思維正確至會睇落去啩,一年365日,每日24小時,要返工要瞓要食,淨低冇幾多時間,冇興趣嘅,恕我唔會花時間。我覺得有問題上面已解釋過:可行性低,idea同objective冇必然性,即係你做到識100個人唔代表你會達到向上流呢個目的(唔計佢向上流呢個辭有誤導性), 你覺得可行,你可以試做,成個帖唔係得我一個話有問題,如果我指出問題得罪咗你,令你覺得唔高興,咁我道歉,當我冇講過啦,祝你成功!

子爵府

回覆樓主:

點解d人咁執著100個?! 我覺得係講誇d等你有動力咁解啫 正如有d醫生講嚴重d個病情等你正視

首頁

尾頁

跳至