婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

李家小魔怪 發表於 18-12-8 11:44
唔好同li d人嘈啦,一睇就知係自私港女,難為佢個女有d咁ga阿媽

多謝你~放心~我只係討論~
起初我都有勸樓主做人要心胸廣闊,兩夫妻相處小事化無、多換位思考、珍惜彼此得以和諧、長久
樓主執迷不悟最終破壞一切,可憐幼子無辜受累

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

秋天與楓葉 發表於 18-12-8 14:13
多謝你~放心~我只係討論~
起初我都有勸樓主做人要心胸廣闊,兩夫妻相處小事化無、多換位思 ...
呢度真係好多港女架,忠言逆耳。你同佢哋解釋,佢就會話你係99級,偏幫99,從來無在人地立場睇睇,小小事就化大大,要全世界為佢而轉,樓主咁小事就要離婚,真係兒戲,你勸佢,佢就覺得你唔幫佢。好似其他JM猛叫佢離婚,其實係咪真係為樓主著想,相信煽風點火多啦。

男爵府

KooLee 發表於 18-12-8 14:54
你嘅想法唔係有錢就無問題, 你個價值觀真係令人費解。
如果你婚姻已經出現咗問題的話,好好咁同你先生傾 ...

有錢唔係無問題,但的確解決唔少問題。回覆單身,至少自己同小朋友衣食住行讀書唔受影響先。我提錢,係因樓主提到老公唔再養佢哋。

我主要係話樓主有經濟自由,選擇係多好多。唔一定要靠老公唔駛啞忍。

有婚姻問題既係樓主,唔係我。我只係覺得婚姻真係行唔落去,回復單身唔係問題。唔好用小朋友做籍口。

禁止訪問

子爵府

KooLee 發表於 18-12-8 14:42
老公係樓主自己選擇,但女兒就無得選擇父母。
如果樓主係咁珍惜佢嘅人生,就應該好好珍惜自己的婚姻,唔好 ...

同意!我女細個讀幼兒園,我同其他家長去睇佢哋上活動堂,在學校門口,老師竟然唔鍾意我哋嚟,理由係其他冇家長探的小朋友唔開心,尤其係有個父母都唔理,爺爺嫲嫲湊大的男同學,佢好多時都會喊。

都唔明白D人會講到唔會影響到個小朋友,離咗婚阿媽要工作,邊有咁多時間陪佢呀,同學仔有爸爸帶去玩,自己爸爸就要陪另一頭家,有D冇良心豆零都唔比,小朋友唔係淨要阿媽,仲想要有爸爸,爺爺嫲嫲錫。

男爵府

KooLee 發表於 18-12-8 15:21
離咗婚關於小朋友嘅一切雙方都要得到共識,唔係話跟咗你,你就可以乜都你話事。如果另一半係唔好㗎,同你 ...

我無,但我幾個好朋友都係單親。唔覺性格上有咩缺撼。學業工作無問題。
而我自己係唔會因為小孩而長期過唔快樂既婚姻生活。因我有能力照顧小朋友。如果我離婚,我亦會配合老公一齊盡力撫養小孩。放生大家唔係有你無我。
如單親怕同學問,就同佢解釋教佢回應。我亦信小朋友有自己強大的心去面對。
呢個係我既睇法,人人唔同。我只係分享我既做法比樓主。你亦唔需要針對我一係話我婚婚有問題一係話我亂講。

禁止訪問

禁止訪問

伯爵府

2024年龍年勳章

甘如果樓主因爲甘而患上抑鬱症,甘叫佢唔好離婚既,又會唔會唔同左答案~
其實離唔離婚,樓主甘大個人識自己決定,大家意見唔同,佢未必係自私港女~

男爵府

KooLee 發表於 18-12-8 19:32
1. 我冇針對你
2. 原來你都係輔導員,同行估唔到,你係咪忘記咗,我哋係專業所以唔可以亂叫人離婚。
3. 你 ...

唔係同行。你有你既立場同看法,無問題。
我亦無嘢補充。

係到同樓主講聲加油。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至