自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

2019勳章

近日網上流傳一幅截圖,内附一封銀行自動轉帳確認書,貼文的網友表示,早前於新蒲崗滙豐銀行門外被呼籲捐款支持綠色和平,但該職員指不收取現金,只會在其戶口中扣取二百港元,故捐款人填妥表格,並提供銀行戶口予對方。其後事主收到一份「自動轉帳指示確認書」,指他同意銀行由上月十五日起,每月自動向綠色和平轉帳二千港元,有關指示的到期日更是九九九九年十二月三十一日。事主無奈指「九千多年咁長命」,並直言「信錯咗」當買個教訓。

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

即停

翡翠宮

去銀行停,在向有關部門作出反應,要他們處理該員工,

珍珠宮

回覆樓主:

填完表真係要留底,啲Sell屎善自加個零,有證據就可以告鬼佢

男爵府

2019勳章

我試過在街站就咁填受權書。
但對方會問你一次性,定每個月。
在受權書內click.
受權書最後會一式兩份,一份係佢,一份係你。
事主當時有冇睇清楚

子爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

除了賣旗和奬券,我不會在街上/街站捐款。

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

yakiki1230 發表於 18-12-2 10:32
近日網上流傳一幅截圖,内附一封銀行自動轉帳確認書,貼文的網友表示,早前於新蒲崗滙豐銀行門外被呼籲捐款 ...

填銀行授權書真係要睇清楚,如有懷疑或唔肯定,一定唔會簽名。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2018復活節勳章

回覆樓主:

咁都得。

自動轉賬表上面多數見有限額(每次/每月)同期限填,如果係定額捐款其實都可以填上,期限可以唔填,自己去銀行cut就可以,呢單睇表面似係俾人做咗手腳而個戶主唔知道。

題外話,我從來唔會喺街簽呢啲捐款文件,有需要會上官網了解清楚先,自己一手一腳搞安心啲。

水晶宮

近日網上流傳一幅截圖,内附一封銀行自動轉帳確認書,貼文的網友表示,早前於新蒲崗滙豐銀行門外被呼籲捐款 ...

銀行戶口唔可以隨便比人呢

大宅

回覆樓主

騙子何其多

水晶宮

回覆樓主:

好多年前我都試過俾綠色和平嘅人截住。

我都願意捐款支持。
但我知道要填銀行資料做轉帳用,我就拒絕。

我轉問佢有冇其他捐款方法俾我作一次性捐款,但佢話冇。

跟住佢拎張身份證出嚟俾我睇,然後話: 我都俾張身份證你睇,你其實唔洗驚填銀行資料。

我不停拒絕……好在最後屋企人嚟到拉我走。

男爵府

2019新春慶豚圓

回覆樓主:

授權書會有扣款限額。
當事人一定忘記咗填上限額。

子爵府

我定時捐款果啲會係數目後加.00,再加xx,好似支票咁寫,冇得再後加

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

呢個組織我唔會捐!!!

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

朋友都比呢間呃過,又係無啦啦變做月捐,對呢間無好感
手無寸鐵學生???https://youtu.be/ZQfOfIAexzw
https://youtu.be/KSkZ3yEFQsw
暴徒圍毆市民 https://www.youtube.com/watch?v=X-rqpvHzk48
過百暴徒圍毆4個警察 https://www.youtube.com/watch?v=xJRszru0jYU

侯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

我捐錢唔會填銀行授權書,我只肯自己過數或俾CASH,唔得就唔捐

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

ensureyip 發表於 18-12-2 11:09
我定時捐款果啲會係數目後加.00,再加xx,好似支票咁寫,冇得再後加

無錯我都係咁寫

子爵府

dede2005 發表於 18-12-2 10:45
除了賣旗和奬券,我不會在街上/街站捐款。

me too.自從我知道佢哋唔喺義工,每筆捐款都抽佣之後,更加唔會捐,要捐我會直接捐。

珍珠宮

自己錢財真係要睇緊啲,而家社會唔同以前
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

琥珀宮

呢D街上捐款,行政費佔九成…好耐之前報導過。

我唔會理D sales...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊