意見反饋
義工

湊B百科 今日: 1|主題: 3169

跳至
樓主: 一顆心
4個月大人奶bb濕疹,求救

複式洋房

國民生產總值:187

一顆心 發表於 18-12-17 23:41
真系好煩,睇醫生又無用,唔睇又擔心,又唔想搽類固醇

我囡3個月開始有濕疹,主要喺面度。身上嘅濕疹主要都係靠保濕,沖涼用AQ cream 沖,或者只係用清水,注意水溫唔好太高。睇相你bb 唔算嚴重,嚴重起上嚟都要靠類固醇控制住。
我囡大概一歲時個身已經冇乜濕疹,面仔都好咗好多。如果想睇醫生,可以試吓葉琪焜醫生。
開頭我哋都好大壓力,佢哋大大吓會愈來愈好㗎!加油!

複式洋房

國民生產總值:460

2019新春慶豚圓 2019勳章

Honeybi 發表於 18-12-28 00:20
我囡3個月開始有濕疹,主要喺面度。身上嘅濕疹主要都係靠保濕,沖涼用AQ cream 沖,或者只係用清水,注意 ...

哩個醫生系咪唔收新症?系呀,真系好大壓力,又束手無策,搽極都唔好,睇左醫生搽左藥好番幾日又出,唔係話唔睇醫生,而系睇左咁多次都無限重複,唔睇又好似越來越嚴重,錢洗左又唔好,望住佢就忍唔住想喊我朋友都話佢仔一歲到就好番,上次中醫同我講唔洗睇,浪費錢,宜家好多bb都系咁,大大下就好,我都希望。本來我女算好湊,自動介夜奶,宜家成日痕訓得唔好,唉,好想快d大

複式洋房

國民生產總值:187

一顆心 發表於 18-12-28 00:54
哩個醫生系咪唔收新症?系呀,真系好大壓力,又束手無策,搽極都唔好,睇左醫生搽左藥好番幾日又出,唔係 ...

我唔知而家呢個醫生收唔收新症,上年我去都仲收。開頭我囡都係停咗搽藥膏就出返濕疹,不停輪迴咁,真係好攰。至少臨瞓前同佢搽吓藥膏止痕,等佢好瞓d。慢慢濕疹範圍會愈來愈細,受到控制。

男爵府

國民生產總值:5041

試下陳欣永,佢幾好,我仔成背都係,勁嚴重,第2日有位俾我~
不過你女吾算嚴重,應該有D敏感, 用下瑞士寶寶,同試下益生菌~

公爵府

國民生產總值:27366

一顆心 發表於 18-12-5 10:04
唉,我琴日睇中醫,個醫師話宜家好多bb都系咁,叫我唔好浪費錢睇醫生,大大下就好。
...

中醫角度唔同,不過遇到咁,係好擔心,因為咁係,不過啲皮疹如果實在唔得,不如試下煲金銀花水俾佢擦下,睇下有冇好轉,濕疹呢啲真係好多bb都有

一顆心 發表於 18-12-28 00:54
哩個醫生系咪唔收新症?系呀,真系好大壓力,又束手無策,搽極都唔好,睇左醫生搽左藥好番幾日又出,唔係 ...

Hello一顆心,明白媽媽見BB皮膚未好會比較擔心。濕疹係皮膚表層炎症,如果BB皮膚比較乾,都會影響皮膚屏障保護,令環境致敏物源(如: 塵蟎、化學成份、新嘅衣料)有機會經皮膚進入身體,加劇皮膚紅/痕癢。建議媽媽加強BB皮膚保濕,用無香料、無防腐劑、成份天然的沖涼液,沖涼時間唔好太耐,水溫唔好太熱。沖涼後趁皮膚仍有水分為皮膚保濕,可以選擇全天然的橄欖油或椰子油,輕輕打圈按摩可以幫助皮膚吸收。如果室內濕度低,媽媽可以開放濕機,減少皮膚水分流失太快。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

洋房

國民生產總值:39

2019勳章

回覆 一顆心 的帖子

【臨床文獻話您知:人體GLA愈多,濕敏狀況就得以改善】
明白大家對GLA呢個名詞好陌生,咁就等我哋簡單解釋吓GLA係乜同點解可以改善濕敏!

GLA (Gamma Linolenic Acid) 係一種 “好的” 奧米加 6 多元不飽和脂肪酸,是構成人體細胞膜的主要成分; 它可以提升抗炎介質 PGE1 及減低發炎介質PGE2的過剩, 改善皮膚痕癢、發炎、紅腫及乾燥等情況。 GLA 仲有助提升紅血球流動性,加強微血管循環,改善傷口癒合。已經有大量臨床文獻顯示*,身體內GLA 愈多,濕敏狀況就會得以改善。

對抗濕敏係長期抗爭! 要信梗係信香港日本醫生同營養師一致選用嘅【GLAGOLD® 健代益之諾®】!水滴狀細細粒容易食,有恆心食幾個月濕敏同皮膚發炎問題就會大大改善啦!

https://www.facebook.com/nipponkendai/videos/263060731289633/

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.