意見反饋
義工

嬰兒醫護 今日: 4|主題: 77763

人奶b濕疹,睇左4次醫生,反反覆覆,求救

複式洋房

國民生產總值:273

3.5個月左右出濕疹,初時系尿布疹,過左幾日全身出粒粒,睇左第一次醫生,搽藥即退曬,過2日又生番,再睇多次同一個醫生再開過第二隻藥,搽左三日都無好到,就買左aveeno 濕疹潤膚搽,仲紅左、第二日即睇過第二個醫生,開埋抗生素,敏感藥,沖涼,搽埋藥膏 2日好番,醫生當時話系尿布疹引發嘅,點知過2日又出番尿布疹和身上濕疹,又再睇多次,開同樣藥,搽左又退曬,
停左藥,過2日又生番。無止境的以為過左頭兩個月難湊就會好轉,無啦啦又出現濕疹,爸媽都無濕疹,最近連面包奶旦都無食,衫用清水手洗,都無好轉阿女的皮膚如何我每日嘅心情也必如何。
已經約左楊醫生但要出年4月有無媽媽有類似情況或者介紹醫生

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

王國熱話
10字亂甘黎(接尾字)!!!!!!
唔爭在 接埋9字啦(要接尾字)!!
光復12字 亂up接龍易
聯想題接龍中文版

男爵府

國民生產總值:7191

4月 ??!!

西藥治濕疹,有些小朋友是會根治,不過 “搽藥即退曬,過2日又生番” 的小朋友都很多。

提議試下紫雲膏。

紫雲膏 - 醫護健康 - Baby Kingdom

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=21851482&extra=page%3D1

譽豐中醫診療中心 - 紫雲膏(須先咨詢醫師)

https://www.sheungsanghm.com/locations

https://www.sheungsanghm.com/product-page/%E7%B4%AB%E9%9B%B2%E8%86%8F
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

複式洋房

Ben2003 發表於 18-12-2 14:40
4月 ??!!

西藥治濕疹,有些小朋友是會根治,不過 “搽藥即退曬,過2日又生番” 的小朋友都很多。 ...

四個月

複式洋房

Ben2003 發表於 18-12-2 14:40
4月 ??!!

西藥治濕疹,有些小朋友是會根治,不過 “搽藥即退曬,過2日又生番” 的小朋友都很多。 ...

哩間系我屋企附近,果日有衝動入去睇

男爵府

楊醫生排到出年 4月 ??!!

我提議用紫雲膏,但是我沒有提議去看中醫,是兩回事。

尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。但是,有準備不一定能找緊機會,因為....

複式洋房

Ben2003 發表於 18-12-2 15:13
楊醫生排到出年 4月 ??!!

系呀,我仲要系2星期前book 系咁走入去買?你試過有用嗎?

男爵府

----系咁走入去買?

我未去買過。

中成藥 (include 藥膏) 要註冊才可出售,看中醫跟著開的藥膏可豁免,我估第一次可能要看中醫先,第二次或之後可能可以就咁去買。你打電話去問下啦。

From the above link – “隨後該病人只偶爾回來拿藥膏保持療效。”

----你試過有用嗎?

From the above link, EmiRoom said “用完我覺得比西醫 類固醇 好, 用完佢唔痕, 同皮膚d色會淡d... 成份天然 ...”

之前我整過很多紫雲膏做 base 的藥膏(加多了藥材和特别的製法),給患濕疹的親朋、同事…etc 用,紫雲膏 is very powerful.

不過你在任何地方買到的紫雲膏,療效 don’t expect too much, 叫做試下,多個選擇。

複式洋房

Ben2003 發表於 18-12-2 19:06
----系咁走入去買?

我未去買過。

多謝你的資訊

男爵府

Also can try...

中医妙招解瘙痒

https://www.baby-kingdom.com/for ... &extra=page%3D1

複式洋房

國民生產總值:389

搽咗好轉停用就發係類固醇反彈,只有時間等退,唔好搽化學或不明成份,媽媽要完全戒口蛋奶麩質(麵包麵條等等)朱古力茶咖啡,唔好心急,幾個月後會退,唔使嘥錢睇楊醫生,真的

完全同樣情況過來人上

複式洋房

STDKLS 發表於 18-12-3 08:51
搽咗好轉停用就發係類固醇反彈,只有時間等退,唔好搽化學或不明成份,媽媽要完全戒口蛋奶麩質(麵包麵條等 ...

都系出系身上嗎?

複式洋房

國民生產總值:389

一顆心 發表於 18-12-3 08:58
都系出系身上嗎?

一樣,初時塊面濕疹,搽類固醇,停用一排出晒全身,手腳摺位越來越嚴重,但呢啲位係無搽過藥架,原來係身體排類固醇毒,全身走,呢啲情況搽乜都無用,反之仲加重皮膚排毒負擔好得仲慢,只要你戒埋口,唔使搽乜一定會好

別墅

國民生產總值:869

一顆心 發表於 18-12-2 11:25
3.5個月左右出濕疹,初時系尿布疹,過左幾日全身出粒粒,睇左第一次醫生,搽藥即退曬,過2日又生番,再睇多 ...

如果中、西醫都唔得,你不防考慮一下生物共振,我個B之前嗰面有濕疹,搽完藥膏又返發,試咗好多嘢都唔得,後來用生物共振驗到對小麥敏感,戒咗小麥成份嘅食物就好返。濕疹最緊要戒敏感原,如果想知道BB對咩敏感,可以試一試,反正係無創,唔驚整到BB。

複式洋房

STDKLS 發表於 18-12-3 13:07
一樣,初時塊面濕疹,搽類固醇,停用一排出晒全身,手腳摺位越來越嚴重,但呢啲位係無搽過藥架,原來係身 ...

收到

複式洋房

aquada13 發表於 18-12-3 15:03
如果中、西醫都唔得,你不防考慮一下生物共振,我個B之前嗰面有濕疹,搽完藥膏又返發,試咗好多嘢都唔得, ...

系邊到做㗎?

回覆 一顆心 的帖子

Hi 一顆心 ,濕疹主要原因仍然不明,天氣溫度/濕度改變令BB皮膚失去水份,都係其中一個可能性,醫生會按BB情況處方適當劑量嘅類固醇藥物,一般搽類固醇藥膏2-3日濕疹情況會有所改善,但敏感細胞有機會仍然活躍,可能要搽夠7日/按醫生指示用藥(只需係濕疹患處搽上薄薄一層,搽嘅範圍比患處略大少少,藥膏呈透明狀)。選擇棉質嘅衣服俾BB,清潔屋企時,用吸塵機或濕布抹塵,減低塵粒飄揚,都有助減少對BB 皮膚嘅刺激。BB 皮膚角質層比成人薄,選擇中性/弱酸性(pH.5.5-7)冇香料的沖涼液、沖涼時間唔好太耐,每次只用少量沖涼液,沖完涼趁皮膚仲有水份,用無香料成份天然lotion,揸薄薄凡士林、 橄欖油、椰子油形成屏障作用,輕輕打圈按摩可以幫助皮膚吸收架! 媽媽有冇經常同BB做保濕?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

[email protected] 發表於 18-12-3 16:13
回覆 一顆心 的帖子

Hi 一顆心 ,濕疹主要原因仍然不明,天氣溫度/濕度改變令BB皮膚失去水份,都係其中一 ...

都好勤力搽補濕,無只系生粒粒無甩皮,皮膚又唔係好乾,不過我2-3個鐘搽一次舒特膚。

一顆心 發表於 18-12-3 16:22
都好勤力搽補濕,無只系生粒粒無甩皮,皮膚又唔係好乾,不過我2-3個鐘搽一次舒特膚。
...

媽媽有keep 住同BB補濕好好呀 濕疹是一種過敏反應,由致敏源引起,常見致敏源包括高蛋白食物、新嘅衣料、昆蟲、化學物(洗頭水、淋浴露、洗衣液)、塵蟎、花粉等,當遇到致敏原,身體免疫系統會釋出致發炎的物質,令身體出現過敏症狀(皮膚出疹紅腫、嘔吐、流眼水及鼻水),搵出致敏源盡量避開係最好的預防方法。媽媽可以參考下香港過敏協會網頁了解多D: http://www.allergyhk.org/?page_id=39

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

[email protected] 發表於 18-12-4 15:57
媽媽有keep 住同BB補濕好好呀 濕疹是一種過敏反應,由致敏源引起,常見致敏源包括高蛋白食物、新 ...

但生活上一直都無改變,我都唔知佢邊到出左問題

一顆心 發表於 18-12-4 15:59
但生活上一直都無改變,我都唔知佢邊到出左問題

每個BB過敏症狀/原因都有唔同,需要醫生臨床檢查和確診,建議同BB去睇兒/皮膚科,部份私家醫院有過敏病科,媽媽可以打去查問下

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.