意見反饋
義工

自由講場 今日: 5002|主題: 1010476

跳至
EK家長好可怕  

男爵府

國民生產總值:6264

我真係估唔到香港家長原來咁睇唔起local school學生.... 講到local 學生英文差, 讀書唔叻, 入大學讀唔黎, 不愛學習, 不會大學undergrad 後再進修....
講到咁仲有人比thumbs up

我自己本身有讀過本地Band 1神校, 我完全唔覺得自己失禮

都係BK適合我d...
PS I went to a band 1 local school, then a top international school, after that an elite boarding school in England

侯爵府

國民生產總值:23100

回覆樓主:

一批批人啫,唔好唔開心

翡翠宮

國民生產總值:99886

sushiroll 發表於 18-12-2 13:16
我真係估唔到香港家長原來咁睇唔起local school學生.... 講到local 學生英文差, 讀書唔叻, 入大學 ...

自從獨立EK一個平台後,開頭有入,後來都冇,學校話題係一個是非之地,有家長充滿門戶之見,睇完笑吓就算,唔使咁上心,個人選擇,子女係自己,懶理人點諗點講。

大宅

國民生產總值:2785

回覆樓主:

你去國際學校論壇,梗系個個都讚國際學校
每個人都只會覺得自己的選擇是最好

大宅

國民生產總值:1337

回覆樓主:

咩叫網絡世界?認真便輸了

琥珀宮

國民生產總值:183365

2018勳章

我真係估唔到香港家長原來咁睇唔起local school學生.... 講到local 學生英文差, 讀書唔叻, 入大學 ...

可惜香港得幾多間Band 1名校

JD930    發表於 18-12-3 12:29

男爵府

kenshiro18 發表於 18-12-2 05:24
你去國際學校論壇,梗系個個都讚國際學校
每個人都只會覺得自己的選擇是最好
...
真係唔知EK係國際學校論壇

珍珠宮

國民生產總值:46063

2018勳章

Ek果面d家長, 好似好有見地; 我都係返bk 蒲好過

男爵府

國民生產總值:7043

讀得起internation school嘅即係有d錢, 睇唔起免費教育唔出奇,唔係點抬高自己。

我一對仔女,個女懶讀書,我無辦法就比佢讀鬼仔學校,仔就讀地區名band 1。 睇成績個仔叻好多,睇英文,大家不惶多讓。 英文係睇語境,同讀咩學校無關係。 我女有插班同學因為英文跟唔到要轉校,因為屋企無英文語境幫佢,佢讀鬼仔學校好辛苦,完全唔明老師講咩,老師都係鬼,無能力用中文再解釋俾佢聽。

不過, 讀國際學校嘅多數唔係只看成績,會要求其他方面嘅發展,我自己覺得兩種各有優劣,唔可以話邊種有一定嘅優勢。

侯爵府

國民生產總值:20325

畀面勳章

佢地除左自己仔女讀緊果間,其他學校都批評同睇唔起的。

男爵府

Yanyan0904 發表於 18-12-2 05:25
咩叫網絡世界?認真便輸了
我都係玩下姐 大開眼戒

JD930    發表於 18-12-3 12:29

男爵府

國民生產總值:9331

回覆樓主:

所以班學生叫EK做虐兒網。啲呀媽睇完就以為自己嗰個係神童,攞唔到科科A係因為懶!入唔到神校係因為學得唔夠多!

男爵府

birdbird 發表於 18-12-2 05:27
Ek果面d家長, 好似好有見地; 我都係返bk 蒲好過
EK真係唔岩我,我諗住去八下玩下,不過BK好蒲好多

翡翠宮

國民生產總值:80755

回覆樓主:

其實係啲家長鬥氣, 個個都覺得自己嗰一套先係啱。

伯爵府

國民生產總值:17289

其實唔止家長
呢個係凡人既通病

一個凡人為咗說服、自我肯定、自我認同自己既選擇
總會有意無意、或有心貶低其他選項
從而說服自己已選擇咗最合適一個
唔係人人都意志堅定㗎
例子有ftm vs wkm,公立醫院生B vs 私立醫院生B

明明兩件事不是對立,也沒任何利益衝突
總會有人會拉埋一齊講
凡人通病

kcpak    發表於 18-12-4 01:34
meow_day    發表於 18-12-3 17:23
JD930    發表於 18-12-3 12:30
bosch    發表於 18-12-2 21:45
6x6=36    發表於 18-12-2 19:09
李斯特    發表於 18-12-2 13:43
sushiroll    發表於 18-12-2 13:41

男爵府

國民生產總值:5311

要接受別人有不同見解, 但唔一定要接受佢的見解.

好多人更喜歡從不求證就以訛傳訛唱人地學校差.

男爵府

siulili 發表於 18-12-2 05:27
讀得起internation school嘅即係有d錢, 睇唔起免費教育唔出奇,唔係點抬高自己。

我一對仔女,個女懶讀書 ...
我真係估唔到有咁多家長係咁睇local school 學生

珍珠宮

國民生產總值:46063

2018勳章

馬爾太 發表於 18-12-2 13:28
所以班學生叫EK做虐兒網。啲呀媽睇完就以為自己嗰個係神童,攞唔到科科A係因為懶!入唔到神校係因為學得唔 ...

Ek果面曾經有個舗係話請個西婦回来專同個女玩及讀英文書, 個家长做記錄晒個女睇過咩書 (以百計).

睇書睇到 "咁有系統", 做家長若然睇得多呢d post 會好易迷失

男爵府

國民生產總值:7043

awah112 發表於 18-12-2 13:31
其實係啲家長鬥氣, 個個都覺得自己嗰一套先係啱。

多鬼餘,咩係啱咩係唔啱? 每個小朋友都唔同,每人家庭背景又唔同,如何用一個答案決定所有人嘅對與錯。

你話 coed dgs dbs ls st jo qc 邊間最好? 無肯定答案架喎,都要睇小朋友性格和家庭嘅負擔能力。 但ek d人就永遠覺得自己果間係最好 人地果間就點點點,成日比較比較,有d煩。

侯爵府

國民生產總值:23266

2018復活節勳章 2018勳章

你入咗去 "國際學校" 區?
全個 EK 得一版係討論國際學校,你又唔 buy 國際學校,入去把鬼,
香港國際學校唔多,佢地只係一個小數,有幾大影響力。
EK 的 local school 區,一樣踩國際學校學生踩到上心口,不過冇人過來 BK 開 topic 。

torunpoland    發表於 18-12-5 14:21

12345678910... 16
跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.