自由講場

跳至

首頁
34567...16

尾頁

珍珠宮

nintendo 發表於 18-12-2 13:56
樓主係入咗 EK 國際學校區的某 topic ,
其實全個區,九成國際學校家長。
本來有人問國際學校有乜好,咁自 ...

我也有看樓主那邊的post,完全看不到有人串樓主,只是大家發表自己不同的意見,而且很客氣,如果是Bk,有些人更加不禮貌,其實樓主不同意大可不入去吧!

伯爵府

Beiku 發表於 18-12-2 14:41

確實係有,朋友話唔係有subsidies佢都唔會俾啲細去讀:thinkin ...
ic, 公務員無得講啦,咁佢自己都要俾嘅,有上限架嘛

子爵府

唔需要上心Bk 都有,最記得曾經有個話LS啲學生有機心又邪惡,然後IS啲學生比較純真善良啲咁上下成為咗我同班死黨互串嘅笑話之一
其實出嚟讀LS同IS有乜所謂呀,出嚟做嘢鬼理你咩做唔到嘢照比人抦

禁止訪問

珍珠宮

nintendo 發表於 18-12-2 13:56
樓主係入咗 EK 國際學校區的某 topic ,
其實全個區,九成國際學校家長。
本來有人問國際學校有乜好,咁自 ...

我冇入EK再研究樓主所講,都估到咩事啦!
我仔女就係一直local學生,我用不著走去睇國際學校嗰版,若然佢只係要入去八,睇吓就算,何需又特登出公海開po?對一小群jm有所批評?
我睇左EK十幾年,只會選擇啱自己嗰區去睇!事實有不少值得參考嘅資料!
無論EK、BK都會有人搵嚟嘈,尤其嗰d去到某版八卦完又插咀、再刻意公海開po引其他member好奇心去睇,甚至引起更多罵戰,淨係諗起4個字⋯三姑六婆!

伯爵府

持之以恆 發表於 18-12-2 14:45
可以的,我仔有小學同學今年中一入咗l S讀,佢爸爸是高級公務員,每年資助1X X XX X。
...
我初初獎以為佢指綜援,後來佢講係公務員當然可以啦。

男爵府

Moonlight819 發表於 18-12-2 06:45
我也有看樓主那邊的post,完全看不到有人串樓主,只是大家發表自己不同的意見,而且很客氣,如果是Bk,有些 ...
Won’t be there again, no worries

JD930    發表於 18-12-3 13:41

珍珠宮

王國教室勳章

sushiroll 發表於 18-12-2 14:41
係有人留言叫我分享自己經歷,我分享咋

I got you!!
之前有人叫我share 我同老公,仔女的事。之後就有一兩個追殺我,一見我有reply 就話我老公乜乜乜,又狂curse 我。宜家都廢事講

水晶宮

tester5 發表於 18-12-2 14:38
EK部份家長好有料,亦願意無私分享資料。係好值得參考架~
對於部份眼光狹窄既家長,唔需要太認真或反駁啦 ...

男爵府

fupigpig 發表於 18-12-2 06:48
我冇入EK再研究樓主所講,都估到咩事啦!
我仔女就係一直local學生,我用不著走去睇國際學校嗰版,若然佢 ...
I see

男爵府

Ashleycorina 發表於 18-12-2 06:50
I got you!!
之前有人叫我share 我同老公,仔女的事。之後就有一兩個追殺我,一見我有reply 就話我老公乜 ...
其實有人叫我share, 我好心share姐,我點知share experience 會offend其他會員呢
Whatever~~

珍珠宮

王國教室勳章

sushiroll 發表於 18-12-2 14:54
其實有人叫我share, 我好心share姐,我點知share experience 會offend其他會員呢
Whatever~~
...

我就係好心share 但俾人curse

男爵府

大家!我開post share 下姐,因為我冇諗過讀local school 係一件ashamed 同令小朋友能力較差的一件事。我其實係EK only commented: I went to both IS and LS, and I would still send my kids to be to LS , 之後有人叫我share my experience, 我分享自己經歷姐,我見到reply真係好shock, 先係BK分享

水晶宮

持之以恆 發表於 18-12-2 14:45
可以的,我仔有小學同學今年中一入咗l S讀,佢爸爸是高級公務員,每年資助1X X XX X。
...

公務員的 Local education allowance 絕對冇每年10多萬.
中學都只係約5萬蚊一年咋, 而且十多年來都冇加過!!!

extract from https://www.csb.gov.hk/english/info/files/paper060406e_a.pdf

Existing claimants
Freeze the LEA ceiling rates at the existing levels (i.e. Primary: $31,950, F1to F3: $53,025, and F4 & above: $49,238) and no further rate adjustment infuture.Other rules (e.g. basic charge, subsidy level, duration of subsidy, age andnumber of eligible dependants) remain unchange
New claimants joining the scheme from the 2006-07 school yeay

Adjust the LEA ceiling rates to the levels as at 30.6.1997 (i.e. Primary 29,925, F1 to F3: $49,650 and F4 & above: $46,313) and no further rateadjustment in future.
Other rules (e.g. basic charge, subsidy level, duration of subsidy, age andnumber of eligible dependants) remain unchanged.

用戶要求終止服務

Ashleycorina 發表於 18-12-2 14:50
I got you!!
之前有人叫我share 我同老公,仔女的事。之後就有一兩個追殺我,一見我有reply 就話我老公乜 ...

呢d人對世界有太多不滿
hey yo hey yo hey hey yo hey yo hey

大宅

birdbird 發表於 18-12-2 15:05
公務員的 Local education allowance 絕對冇每年10多萬.
中學都只係約5萬蚊一年咋.
是看級數吧,人地爸爸好高級㗎。

禁止訪問

好媽媽勳章

水晶宮

持之以恆 發表於 18-12-2 15:06
是看級數吧,人地爸爸好高級㗎。

公務員上至署長, 下至文員, local education allowance都係一樣銀碼.

唔信你就找個真係公務員的去問.

伯爵府

sushiroll 發表於 18-12-2 15:03
大家!我開post share 下姐,因為我冇諗過讀local school 係一件ashamed 同令小朋友能力較差的一件事。我其 ...
咁樓主你有無諗過LS都有唔同級數? 你會send你小朋友去咩LS,還是總之有書讀嘅LS就得啦?

有時D嘢係講者無心 聽者有意。 我知你係讀LAW嘅,但bk ek 都唔係法庭, 同理心係要放在理據之前。 而且你嘅experience 真嘅不能作準。

如果有人同你講我讀DGJS or DGS架咋,which is just s local school, I don't see it is worst than an IS lor. 你有咩感覺?

我無去睇ek嘅post, 只係舉個例。

大宅

birdbird 發表於 18-12-2 15:11
公務員上至署長, 下至文員, local education allowance都係一樣銀碼.

咁我就唔清楚啦,以我認識果位家長,好低調,慳家,唔會認叻及自己出一大截去讀|S
同埋人地真係公務員黎的,住三干呎宿舍。

首頁
34567...16

尾頁

跳至