自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

親友在英國求學,响英國出咗張電話卡,用華為電話,自9月開始至現在,每星期都收到SMS, 內容係Pay for it Charge , 每次就收咗4.5英鎊,一共已10次。曾email到電信公司,回覆話係應該某啲Apps自動send出sms, 無得拒收,情況同被打刧一樣 請問有無高人可指點迷津教吓應點做

男爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

可能有玩game、聽歌無話你知?
https://community.o2.co.uk/t5/Ho ... am-What/ba-p/968023

侯爵府

agnesbee 發表於 18-12-2 18:06
親友在英國求學,响英國出咗張電話卡,用華為電話,自9月開始至現在,每星期都收到SMS, 內容係Pay for it C ...

華為setup 內可以看到每個app 用了多少data
你考慮一下要不要知道真相。真相maybe very ugly

公爵府

回覆樓主:

佢會唔會唔小心apply 左一d收費短訊。
電話公司應該可以停呢d費用

伯爵府

mandysio 發表於 18-12-2 18:42
佢會唔會唔小心apply 左一d收費短訊。
電話公司應該可以停呢d費用

電話公司話唔得,只要佢一發信息俾你就收你錢

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

agnesbee 發表於 18-12-2 19:01

咁佢一定係agree咗啲嘢,要問清楚

伯爵府

bks2014 發表於 18-12-2 18:41
華為setup 內可以看到每個app 用了多少data
你考慮一下要不要知道真相。真相maybe very ugly

現在不是佢用data收費,而係有啲第三方發信息俾你,之後就收你錢,無得反抗,最衰過俾人打劫

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

agnesbee 發表於 18-12-2 19:03
現在不是佢用data收費,而係有啲第三方發信息俾你,之後就收你錢,無得反抗,最衰過俾人打劫
...

唔會無端端,一定係佢同個間公司agree咗啲野,要了解清楚,方式一係聯絡發訊息間公司取消,方法二取消張電話卡

公爵府

agnesbee 發表於 18-12-2 19:01

我唔知英國有冇政府部門管電訊公司。
我大女試過一次,佢唔知同意左d咩,咁岩張卡我係放係pocket Wi-Fi,我睇唔到信息,都知個時都收左十幾廿蚊澳紙,我check返電話單再上網查,有d收message 好好鬼賤格。
但澳洲可以同電話公司講取消呢d信息。
你先見佢睇返張電話費單,唔壞打算就係cut card.

象牙宮

mandysio 發表於 18-12-2 19:06
我唔知英國有冇政府部門管電訊公司。
我大女試過一次,佢唔知同意左d咩,咁岩張卡我係放係pocket Wi-Fi,我 ...

英國唔可以係電訊公司方面做野,好似你用信用卡簽咗啲monthly payment,如果有咩問題,銀行唔可以單方面cut,因為係個客同個間公司簽嘅合約

我有收過類似scam message,有啲內容會講明可以點stop,通常係text STOP/REMOVE 去某一個號碼

伯爵府

stkyo 發表於 18-12-2 19:15

英國唔可以係電訊公司方面做野,好似你用信用卡簽咗啲monthly ...

咁即係可以點做,可指教吓嗎?
情況係咁

象牙宮

agnesbee 發表於 18-12-2 19:36

最直接方法係先了解咗係咩公司發嘅,然後直接聯絡該公司取消,問下佢記唔記得/搵唔搵得番第一個訊息係點?

珍珠宮

2024年龍年勳章

你有冇試過,禁止所有app send SMS 權限?

男爵府

panda361 發表於 18-12-2 19:41
你有冇試過,禁止所有app send SMS 權限?

樓主問題係收SMS收錢、唔係send。

男爵府

這類SCAM 非常麻煩

象牙宮

agnesbee 發表於 18-12-2 19:36

有無「第一個」message?

好明顯佢係agree咗個premium service

https://community.giffgaff.com/t5/Tips-Guides/Premium-text-charges-Do-s-And-Don-t-s/m-p/18597940/highlight/true#M145989

呢度有講係睇apps/網個陣,襟到條廣告link,表示agree咗個service,裡面有講,千祁唔好唔理,第一個message內容有講點STOP

如果真係搵唔番個message,壯士斷臂,cut電話號碼了事

子爵府

首先要你朋友孩子坦白用過甚麼服務才可解決到。

伯爵府

stkyo 發表於 18-12-2 19:53
有無「第一個」message?

好明顯佢係agree咗個premium service

電訊商回覆,話唔肯定cut號碼停唔停到第三方濫發,呢吓先慘

象牙宮

agnesbee 發表於 18-12-2 20:02
電訊商回覆,話唔肯定cut號碼停唔停到第三方濫發,呢吓先慘

都無呢個號碼點會停唔到?而家個message charge係會計落張電話費單,最多第時唔再用giffgaff,英國大把電訊公司唔駛證明就可以出電話卡,唔好猶豫,快啲處理,一個message幾鎊銀,襟住嚟搶

伯爵府

stkyo 發表於 18-12-2 20:12
都無呢個號碼點會停唔到?而家個message charge係會計落張電話費單,最多第時唔再用giffgaff,英國大把電 ...

係直情响account嘅餘額度自動扣咗,俾人打劫都唔知對方係邊個

首頁

尾頁

跳至