自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

醒目開學勳章

紫色線 發表於 18-12-2 23:55
咆慣咗就唔會

子爵府

Aloysiusma 發表於 18-12-3 08:53

大宅

ganggang 發表於 18-12-2 23:00
慢吞吞,已經咳想佢早d 訓,仲系搞呢搞路,仲要駁咀,4年級,咆哮到我聲都沙 ,阿仔訓左我就極 ...

我也經常面對同樣問題

大宅

toffeetong 發表於 18-12-3 03:16
哦得多,佢地只當係唱歌,麻木了,冇晒感覺。如習慣左,你唔出聲佢地反而仲驚。
...

深明呢個道理,但最大問題係,試好多次用正常音調,對佢地溫柔啲。。。佢地更加聽唔到咁,係要獅哮先聽到。都唔知仲有咩辦法。

珍珠宮

熱血金章

山系太太 發表於 18-12-3 11:57
深明呢個道理,但最大問題係,試好多次用正常音調,對佢地溫柔啲。。。佢地更加聽唔到咁,係要獅哮先聽到 ...

明白,個一剎那,好難撳住啲火,係不爆不快。
我都係過來人,反正爆完都係重覆,最後我選擇不理,由佢自生自滅。衰多幾次佢自己自會自律。
我的格言:  冇記性, 唔緊要. 可以唔記得的, 即係--唔係好緊要既野.
唔係好緊要既野, 咁! 唔記得都唔緊要!!!

男爵府

陪月勳章

我都係呀.... 大女二年班, 愈來愈懶散, 因為屋企人乜都照顧周到, 好多自理能力比幼稚園時仲要差 (起碼係個incentive唔得....), 有時唔想咆哮, 但又忍唔住.... 有時又諗起, 大女細個時真係好錫佢, 好就佢, 同自己講過讀書唔好鬧, 要俾佢自由發展, 想佢開心, 但現實真係出現左好多當時冇expect既情況發生, 再加上多左妹妹, 有時大女言談間都會表示妹妹搶左我對佢既照顧, 但好多時我每日既時間真係對住大女比細女多, 細女一見到我又會要我抱佢去玩, 大女都會呷醋.... 真係好矛盾

子爵府

hoiching0516 發表於 18-12-3 12:20
我都係呀.... 大女二年班, 愈來愈懶散, 因為屋企人乜都照顧周到, 好多自理能力比幼稚園時仲要差 (起碼係個i ...

我就係怕養大個公主,所以事事對個女都比較嚴格,有時都覺得自己太惡

珍珠宮

有排咆哮啦!中學都要咆!
每次咆哮完都會後悔。。

珍珠宮

深明呢個道理,但最大問題係,試好多次用正常音調,對佢地溫柔啲。。。佢地更加聽唔到咁,係要獅哮先聽到 ...

我仔都係咁!下下逼我發火

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

刨哮前深呼吸

大宅

我有時都會咆哮呀女.. 成日慢吞吞!! 咩都慢(食野, 行番學)
有時唔咆哮都唔得呀

琥珀宮

慢吞吞,已經咳想佢早d 訓,仲系搞呢搞路,仲要駁咀,4年級,咆哮到我聲都沙 ,阿仔訓左我就極 ...

每次後悔緊問佢有冇嬲我鬧佢,佢問返我幾時鬧過佢

子爵府

同佢哋解釋佢哋明白嘅…… 我有時都忍唔住會咆哮我個女…… 不過好彩佢唔記仇 轉頭又攬住我

男爵府

亞仔受硬唔受軟,呢排好大聲鬧佢,今日信箱收到字條,我估有鄰居以為我虐兒
我要控制一下自己平時既我好溫柔,鬧仔果時變左另一個人

大宅

回覆樓主:

我都試過,鬧完佢地之後都後悔,到依家佢地大個左,原來係好記得我曾經鬧過佢地,所以各位想鬧仔女時,要三思。

伯爵府

回覆樓主:

我亦經過咆哮階段,
到而家,我唔出聲,叫佢哋唔好同我講野,唔好問我功課,佢哋仲驚,又無得駁咀

子爵府

回覆樓主:

锡返佢
做阿媽要一时惡一時好
我係咁~讓他感受母親慈爱又威严

男爵府

開心吸收勳章

男爵府

Exactly !!! 根本唔咆唔入耳

大宅

siuyan1212 發表於 18-12-4 09:03
Exactly !!! 根本唔咆唔入耳

所以,你話我地做阿媽係咪做到好灰,今晚又要咆,咩都慢吞吞,沖又未涼,剛剛先溫完中默,依家叫執嘢,都叫咗十次,我諗我嘔大盤血,都未執完。

首頁

尾頁

跳至