自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

2018復活節勳章

我都係比較開朗既人來。 前半年 成日因小小事喊。同老公吵架,一吵架就一發不能收拾,要去到離家出走靜下...
老公覺得我好奇怪,我自己回想一下都覺得很奇怪,我就去睇醫生,首先我去睇婦產科先,因為我m 不準,去驗荷爾蒙...醫生發覺荷爾蒙失調,情緒起伏大,唔記得咩野偏低 會令人好失落,成日都唔開心。
之後醫生開左d藥比我食一排...加上做埋運動。成個人唔同晒。唔會再計較在一點小事上。會變番同自己講好小問題啫 由佢啦。呢d自己安慰自己既說話..開心番好多呀。

所以會唔會你好似我咁荷爾蒙失調令你好低落。

男爵府

小傑媽媽 發表於 18-12-3 00:07
所以d人唔明白呢種感受,同人講仲要被人嫌棄人影响埋佢,會令自己更加唔開心!
...

的確會有咁既情況,不過就係因為咁,所以我出post,
等多些人了解多D,同時唔怪得佢地,因為佢地感受唔到~

大宅

我曾經食過藥幾年,可以的話最好唔好食,有信仰都可以幫到好多

男爵府

candice0088 發表於 18-12-3 00:37
我都係比較開朗既人來。 前半年 成日因小小事喊。同老公吵架,一吵架就一發不能收拾,要去到離家出走靜下.. ...

我陀住細B,所以荷爾蒙亂到不得了(之前2個都未試過)

琥珀宮

畀面勳章

Depression 好多時係 organic, 要食藥架,睇左精神科未呀?

男爵府

littlesister 發表於 18-12-3 00:50
Depression 好多時係 organic, 要食藥架,睇左精神科未呀?

睇左喇,健康院專科醫生同姑娘都跟進左,我情況屬輕至中,有建議食藥,但我陀緊細B,拒絕左,而家就只能keep住約見,同另外叫社工搵心理學家跟進

侯爵府

我明白

伯爵府

BK Milk勳章

我有食藥,但我覺得藥物的幫助不大,對我來說幾乎沒有用

男爵府

熱血勳章

回覆樓主:

“但就控制唔到情緒,好似開左水喉咁,將唔開心既情緒放大100倍
(不能自控),其實每每出現呢個情況,我都有試過叫自己放鬆些,
但原來係唔得架……只有不停喊先可以舒緩到少許,
個心就好想講俾人知,點樣點樣,但另一方面又唔想開口,
唔想同人講野……“

樓主,呢幾句好中,再加上我越黎越夜瞓(依家都未瞓),不過我唔知自己咁樣算唔算有抑鬱

珍珠宮

回覆樓主:

經你講完,了解多咗

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

2018父親節勳章 開心吸收勳章

唔知點幫到你
唔想食藥就只可以靠自己打低個腦感冒!
母愛偉大呀
有咩事就係BK度抒發下會有好多人出來幫你
我要我 盛放心中 快要熄滅的花火
我要我 救活命中 快要逝去的英勇

男爵府

snowshine1357 發表於 18-12-3 07:34
其實係咪身體少咗啲咩所以咁?可否靠飲食補充?

其中ㄧ個原因是 缺乏 血清素

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主,情緒病九成都係靠自己,我十幾歲已經有抑鬱自殺過幾次,心跳停左都救得返,不停自殘手手腳腳冇忽好肉,藥物真係幫唔到好多,果一種無助傷心無限咁放大,全世界彷彿得返自己一個果d感覺仍深刻記得,眼淚日日不受控啪大制係咁流,係街又係咁係屋企都係咁,雖然係咁但會好架!!我信左耶穌之後慢慢好返,信仰的確幫我行過好多低谷,祝福你
感激遇上你~

男爵府

曈曈媽咪 發表於 18-12-2 23:06
我無諗過自己會有抑鬱,以前唔了解,會覺得係放唔開,思想問題,
到實實在在自己抑鬱,就知道唔係果回事… ...

踢走抑鬱症要靠自已睇開D, 唔好太執著

*不要張事情放大100倍, 少抱怨

* 凡事感恩, 諗人家的好處, 壞處唔好諗

* 閒事莫理, 事不関已不要操心

* 情緒一低落, 立即分散自已注意力, 不要鑽牛角尖, 否則心情會越來越差
* 唱K發洩, o益完成個人輕鬆曬≧▽≦y

我會揀勵志+搞笑 李克勤 - 红日

https://www.youtube.com/watch?v=Jm2miBVPO0w

* search 下的搞笑影片, 笑下又一日

https://www.youtube.com/watch?v=kDolQlZWSmw

https://www.youtube.com/watch?v=ySURk6yw9rE

* 我會上youtubx 學下煮簡單野食,又有成功感

* 行下山 or 報大陸團玩1日食足3餐 HK $200, 玩2日食足十餐, 住五星酒店都係 HK $499

男爵府

unasze 發表於 18-12-3 08:35

其實呢~真係唔關想法事,因為好似我咁我係知道個D係小問題,
一下子就過去,但就係個情緒控制唔到,正確是不受控將情緒放大左,
至於抱怨,其實係覺得無助,因為就算其他人幫你,
都係覺得幫唔到,好似跌左落個窿到咁……
我曾經有試過分散注意力,點知仲衰~
睇片都試過,笑得開心得滯,突然爆喊,
同埋呢~好多時都無動力做任何野,只想攤係床,咩都唔做……

我會咁講,係因為好多,包括過去既我自己一樣,唔了解,
以為積極,正面就可以面對情緒病,但情緒病黎得好可怕,
(意指情緒失控時)……真係連自己都驚

男爵府

unasze 發表於 18-12-3 08:35

家人陪伴係好既,但就唔好俾建議佢喇(如果jm身邊有抑鬱症既親友)
好似我咁,情緒失控時,我係知個問題係邊,要點做,
甚或乎會分析問題,情況(可能比其他人仲要清醒)……
純粹就只係情緒失控,作為朋友當下要做陪住佢其實就可以,
我地可能唔會即時講咩事,亦唔需要問,到有需要時,自然就會開口講

伯爵府

回覆 曈曈媽咪 的帖子

我既抑鬱,係靠做運動,睇書,食維他命控制。對我好有用。

但你有左,就唔會建議你食。

試下以上其他方法。

同埋唔好被自己困住係屋,唔好睇跳樓等負面新聞。會不知不覺,加重抑鬱架。

男爵府

Whitechocolate 發表於 18-12-3 09:42
回覆 曈曈媽咪 的帖子

我既抑鬱,係靠做運動,睇書,食維他命控制。對我好有用。

有呀~我日日都要帶二少爺返學,無咩必要都盡量唔獨留自己係屋企,
曾經試過一個人係屋企,感覺好唔舒服同唔自在……

伯爵府

曈曈媽咪 發表於 18-12-3 09:49
有呀~我日日都要帶二少爺返學,無咩必要都盡量唔獨留自己係屋企,
曾經試過一個人係屋企,感覺好唔舒服同 ...

咁你每日係邊溜連多? 有咩地方可推介,哈哈。

我通常就圖書館。

首頁

尾頁

跳至