懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

.

水晶宮

回覆樓主:

正常,但諗無用,正面d

男爵府

jamboo_ash 發表於 18-12-3 11:32
有無人同我一樣 宜家處於懷孕初期 (我6weeks5)
好多野都好擔心 成日諗自己會陀唔穩
驚下次產檢醫生會話BB有 ...

懷孕初期有咁多擔心好正常呀,有D 6299仲會比壓力添,陀bb始終係會有風險,多數都係控制唔到,大吉利是講句,做左T21,就算bb有咩事,你同老公可以好快知道個bb有冇咩問題,及早搵方法處理(決定生唔生係另一回事),同埋佢地怪你都無用,最緊要你老公明白同支持你.總之做好自己先,多D休息,盡量保持心境開朗,小心D飲食,做好產檢就減少好多出問題既機會

子爵府

jamboo_ash 發表於 18-12-3 11:32
有無人同我一樣 宜家處於懷孕初期 (我6weeks5)
好多野都好擔心 成日諗自己會陀唔穩
驚下次產檢醫生會話BB有 ...

長憂九十九嘛,
由陀第一日到生到養大都係有好多擔憂,
樂觀啲,太多擔心其實都無幫助

別墅

我都係每次產檢壓力好大好大 好驚照超聲波發現啲唔好既事 什至壓力大到發夢都發過唔好既事 好想個個禮拜都keep住去照 但照一次都要一千 好貴之前諗住令自己安心啲 買左個同心機 但又唔識搵岩位置

大宅

李露眉 發表於 18-12-3 11:43
正常,但諗無用,正面d

我都明白,但係有時真係控制唔到(emoji)

大宅

靚apple 發表於 18-12-3 12:24
懷孕初期有咁多擔心好正常呀,有D 6299仲會比壓力添,陀bb始終係會有風險,多數都係控制唔到,大吉利是講句,做 ...

多謝你 其實我6299無俾壓力我既
當然佢地內心點諗我唔敢肯定啦(emoji)

我老公就比較樂觀 覺得既來之則安之
佢好明白好多野未必到我控制

只係我對自己要求高 唔容許自己有任何出錯

大宅

musiccisum 發表於 18-12-3 12:31
長憂九十九嘛,
由陀第一日到生到養大都係有好多擔憂,
樂觀啲,太多擔心其實都無幫助 :fort ...

係呀我都明 遠既我未得閒諗(emoji)
現階段只擔心個胎可唔可以健康正常發育

我明白開心樂觀係好重要 情緒差對個胎會有影響

我會努力的(emoji)(emoji)

大宅

Meemeemum 發表於 18-12-3 12:32
我都係每次產檢壓力好大好大 好驚照超聲波發現啲唔好既事 什至壓力大到發夢都發過唔好既事 好想個個禮拜都k ...

我同你好似 其實我都想一個禮拜去check一次
最少我想聽到佢既心跳聲 知道佢響度
你果個心機OK嗎?我都想買返個
但宜家先得7w未必 會唔會難啲使用 聽唔到?

珍珠宮

正常現象,我一開始都係咁,總之每個時期都有擔心既事

別墅

jamboo_ash 發表於 18-12-3 13:00
我同你好似 其實我都想一個禮拜去check一次
最少我想聽到佢既心跳聲 知道佢響度
你果個心機OK嗎?我都想買 ...

7week 暫時應該未聽到住 我買既時候8W 都唔識搵個位 到12W 時撞下撞下就聽到 但好快又觸摸唔到個位置

男爵府

DHA勳章

而加第二胎 8w4
我都驚以上既問題出現
想買個胎心機自己聽下bb心跳
媽媽一齊加油

別墅

我同你一樣呀, 尤其係之前度完頸皮, 政府個邊話太厚, 之後就事事都好驚啦, 好彩做完T21無事, 但黎緊會照結構, 又再開始擔心過

大宅

i know that feel, sis ~ 我自己早期出血 (去到醫院醫生竟然叫我打定輸數),中期BB好乖、但太輕 size又太細,依家後期要擔心既野愈黎愈多, 不過唔好自己揹晒上身,盡量比啲野老公幫下手 (雞毛蒜皮既野都好),同埋依到有好多同路人嫁 唔怕唔怕 ~

大宅

Meemeemum 發表於 18-12-3 13:39
7week 暫時應該未聽到住 我買既時候8W 都唔識搵個位 到12W 時撞下撞下就聽到 但好快又觸摸唔到個位置
...

你響邊度買架?大概幾錢
我想買定一部..雖然宜家未必用得著

大宅

基本上每個媽媽都會係咁嘅,唔咪驚呢樣就係驚個樣。

大宅

lolitaloves 發表於 18-12-3 13:45
而加第二胎 8w4
我都驚以上既問題出現
想買個胎心機自己聽下bb心跳

加油加油!我第一胎咋,真係好多野都唔識
希望各位可以提點提點

大宅

cookingbaby 發表於 18-12-3 14:54
基本上每個媽媽都會係咁嘅,唔咪驚呢樣就係驚個樣。

係呀,好多人都話要樂觀啲正面啲
不過好老實講 唔係咁容易做到 話唔緊張就假既....

但會盡力 唔俾自己有太多悲觀情緒

大宅

hdaykis 發表於 18-12-3 14:32
我同你一樣呀, 尤其係之前度完頸皮, 政府個邊話太厚, 之後就事事都好驚啦, 好彩做完T21無事, 但黎緊會照結 ...

係呀!每一步都好緊張,岩岩先約左一月做Oscar....
每樣檢查都好擔心,好想個大家平時點樣放鬆心情

大宅

Shinglo2018 發表於 18-12-3 14:49
i know that feel, sis ~ 我自己早期出血 (去到醫院醫生竟然叫我打定輸數),中期BB好乖、但太輕 size又太細 ...

好多謝你地支持呀,覺得呢度真係好有愛

我都成日有同老公傾計,不過你明架啦
有時自己負面情緒怕影響埋老公工作
始終多個小朋友,老公要更努力搵奶粉錢
所以上黎呢度同大家傾計好似舒服啲

首頁

尾頁

跳至