懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我都係新手,第一胎咩都唔識,之前clearblue驗到bingo又未去第一次產檢時差唔多晚晚都訓得唔好,咩都擔心一餐...有時都會覺得睇得過多資訊反而唔好,整到自己亂諗野,所以我都係選擇性黎睇,同埋每晚臨訓前同BB傾陣計仲黎得實在同安心。真係要相信自是己同BB呀!!

大宅

回覆 jamboo_ash 的帖子

如果無流啡,只係拉扯痛,應該無事 :)

我又唔覺得一定要私家生既,
公立都有好好既,
不過因為我自己屬於屯門醫院 (出名忙),
上一次入院同住院既經歷真係太難過啦,所以無勇氣再經歷多一次 ...
如果大家有興趣聽,可以話我知,我再詳細分享

祝各位媽媽都開開心心、平平安安 :)

複式洋房

jamboo_ash 發表於 18-12-3 16:11
其實我想問流啡係咪好多好明顯架?
我唔係好知自己果啲係普通分泌物定乜...又唔係好啡...偏黃

流啡都明顯架,平時底底白色會突然變咗啡色!
一路google就話啡都唔怕不過見紅又痛先要擔心。
不過新手媽媽點會唔驚,以後有咗幾星期就冇咗。
睇急症個醫生話冇大礎,仲話可以照返工,不用訓床。安排咗我第二日再排婦產科,去到醫生搵支嘢插落去照,話冇咩特別,又話淨係見到胎襄。安排咗兩星期後再複診。
公立醫院我諗冇乜特別都唔會講咁多嘢,唔詳盡。想聽多啲意見都係去搵私家好啲!

Btw我今日睇私家再照超聲波,話bb有0.46cm大(即係細過粒豆(emoji)),6w1。但竟然有閃閃!Amazing !! 醫生話咁細粒照到閃閃係神蹟(佢好明顯信耶穌啦~)

係呢度希望各準媽媽加油!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

Yoyo_nice 發表於 18-12-4 14:46
流啡都明顯架,平時底底白色會突然變咗啡色!
一路google就話啡都唔怕不過見紅又痛先要擔心。
不過新手媽 ...

So far 我未試過流啡見紅...希望之後都穩穩定定
不過你講得岩,想檢查得仔細啲或者知多啲,最好都係搵私家做產檢,公立私家我兩邊都有!

我上星期六第一次產檢,6w3 BB 0.61cm 有閃閃!心跳123 醫生話正常!聽到佢既心跳聲真係好奇妙!我絕對明白你既感受!

希望大家既BB都健健康康咁成長(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

Shinglo2018 發表於 18-12-4 11:09

如果無流啡,只係拉扯痛,應該無事 :)

哎呀我都係屯門醫院呀
其實有啲擔心 上網睇到屯門醫院好似麻麻地
連你都咁講我更加擔心添!你介唔介意分享下

私家生....唔係俾唔起,只係成日諗果舊錢係咪必須要用呢.......好鬼矛盾其實!

大宅

cavy0511 發表於 18-12-3 23:34
我都會擔心, 每次照之前都好緊張, 不過始終唔可以日日夜夜咁諗, 如果bb要走留不了
...

我都等緊下次產檢,好緊張想快啲到!

大宅

hyccnam 發表於 18-12-3 23:47
我都係新手,第一胎咩都唔識,之前clearblue驗到bingo又未去第一次產檢時差唔多晚晚都訓得唔好,咩都擔心一餐. ...

其實我唔應該睇負面Post....應該過濾左佢
因為本身已經好焦慮,睇完會更加不安

大宅

jamboo_ash 發表於 18-12-3 14:56
係呀,好多人都話要樂觀啲正面啲
不過好老實講 唔係咁容易做到 話唔緊張就假既....

係囉,多啲往好嘅方面唸下。唔好再亂唸喇。

伯爵府

所謂既擔心,係自己諗野偏向負面,咁更係覺得咩都有事啦,你咁好大壓力架

別墅

我都好擔心呀,已經做好多野分散注意力,但係都會不自覺諗

大宅

我完全明白你感受啊
講真5、6萬都肉赤嫁,不過唯有安慰自己過幾年賺得返啦

我8週果時作小產 ,咁岩紅日夜晚 (私院婦科醫生休息),
唯有睇屯醫急症啦,首先正常程序要登記 / 見分流護士/ 等醫生,等都等成2 - 3個鐘,
更慘既係果下流緊血都要行黎行去,我果下打定輸數,以為BB已經流左出黎..
終於等到去見醫生,醫生照完BB 好好彩重有心跳,
佢炸炸臨收返張輪椅,叫我自己行返出去,可以走得
我話: 「我重流緊血喎,可唔可以坐多陣輪椅 / 有無咩可以做.. 」
佢一句話: 「其實未夠3個月,我地唔會當佢係生命囉,你無野可以做嫁,
佢依家都稱唔上係生命,你中意咪去私家打針食藥,但我唔覺得有用囉,你地有無同其他人講啊」
我話同左媽咪講; 佢:「我都唔知你地講黎做咩,未夠3個月,佢形都未成,依家無左啦,咪又係自己煩」

果下個心情真係會記得一世嫁,
醫生比我感覺好求其,我都可以理解佢可能真係無野做到,
但就算唔係醫生,普通人都唔會同一個流緊血既大肚婆,
開口埋口話 BB唔係生命,何況佢已經陪伴左我8週,係一個有心跳既胚胎...
到最後佢竟然話比1日假紙我,話年中有幾百個大肚婆都係咁,叫我小小事唔洗跑黎急症 ...
梗加唔好提途中佢好多鬧我 / 兇我既說話 ,到最後我係求佢可唔可以住一晚醫院

當然我明白係個別醫生,不過因為我幾個朋友都係屯醫做醫生 / 護士,
佢地都講屯醫真係唔夠人,上上下下都做到好燥底,又有好多辦公室政治,所以如果遇到醫生護士甚至姐姐hea你都係好正常既事。
但如果媽媽只係要基本接生住院服務,我又覺得公立醫院真係抵既,不過有急事真係唔太建議去公立

大宅

Shinglo2018 發表於 18-12-5 14:45

我完全明白你感受啊

五六萬講緊係乖乖地順順利利
大吉利是有咩突發事就陰公啦

我睇完你既經歷我真係無晒信心
你果位醫生......講既野真係難聽過粗口
完全都唔體諒下孕婦既感受 如果係我我一定嬲X到喊(emoji)

咁你BB最後無事嗎?
我真係好驚,啲人話有時流產都無徵兆,無見紅唔代表無事
所以我超驚.....

複式洋房

jamboo_ash 發表於 18-12-3 19:51
我前日做左第一次!著床位置OK唔係宮外孕
聽人講宮外孕個肚會好痛下,你有無咁既情況?
不過我第一次去che ...

(emoji)(emoji)我今日都去做陰超照到BB心跳,但係醫生話比正常細一週,因為我有check排卵應該唔會遲排卵,醫生叫我2週後再返去照,我而家都有d擔心

大宅

jessie818yip 發表於 18-12-5 17:48
(emoji)(emoji)我今日都去做陰超照到BB心跳,但係醫生話比正常細一週,因為我有check排卵應該唔會遲排卵, ...

咁有無心跳呀?
因為我第一次去照 醫生都話BB比正常細一週
用經期計就7w3 睇Size就6w3

不過我經期唔算太準..一般係多過28日...有時35-40日都試過

而且我唔係太記得自己上次經期既日子,都係大概記得....估估下架咋!

唔好太擔心!最緊要佢有心跳,呢兩個星期小心啲,正常飲食,休息多啲...我都盡量抖多啲唔彎腰唔拎重野......

一齊加油(emoji)(emoji)

大宅

jessie818yip 發表於 18-12-5 17:48
(emoji)(emoji)我今日都去做陰超照到BB心跳,但係醫生話比正常細一週,因為我有check排卵應該唔會遲排卵, ...

呀 有心跳就放心啲! (發雞盲睇唔到第一句)

別墅

jamboo_ash 發表於 18-12-3 11:32
有無人同我一樣 宜家處於懷孕初期 (我6weeks5)
好多野都好擔心 成日諗自己會陀唔穩
驚下次產檢醫生會話BB有 ...

吾好擔心 我開頭都係甘會好脆弱甘 好怕唐氏又好怕失去 可能因為我地太愛自己小朋友 relax 無事咖 我個仔都四個半了

複式洋房

KMALL特別版勳章

好正常,懷孕初期係好多野擔心

大宅

Asosloving 發表於 18-12-5 22:42
吾好擔心 我開頭都係甘會好脆弱甘 好怕唐氏又好怕失去 可能因為我地太愛自己小朋友 relax 無事咖 我個仔都 ...

係.....佢係一條生命,係我同我老公既小朋友
好想佢健健康康咁成長,同時亦唔想令屋企人失望
但真係好驚,啲人話流產都可以無徵兆......真係好驚
好驚唔好彩既事總係會發生響自己身上

大宅

之後我有問返我個護士朋友,佢話果個醫生對其他病人/同事都好差,
不過佢唔係唯一一個差既急症醫生。

BB好乖,陪住我地,依家8個月啦 (好感動)
我果時出左院去左睇私家同中醫,
我highly suggest中醫,佢一把已經診斷到出血既原因 (我肝賢差,唔夠精血養個BB)
之後我識左好多初孕媽媽,
我都會推薦大家可以睇下中醫,至少知自己身體狀況,問下有無咩食物要戒下口 / 之後清胎毒都可以揾返中醫~

複式洋房

Kmimi14 發表於 18-12-3 17:03
我係第一胎。因為見到身邊朋友話備孕好耐都冇。自己試左兩個月就有。有少少驚喜。但好驚失望。而家要book ...

我同你心情一樣!仲未睇第一次產檢,但今日發現流血,即刻去急症!好彩無事,但個肚keep 住痛,好似m痛咁樣!

首頁

尾頁

跳至