6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

大宅

帶一歲多嘅bb出街,lunch or dinner 大家會俾咩bb食?

大宅

2024年龍年勳章

回覆樓主:

煲定粥放保溫瓶,或自己煮定啲肉,放保溫瓶,去到再叫碗白飯比bb(一歲幾應該都食到飯了)吾想帶既話,就去到叫啲包,食面包個皮,吾比心。或者菜心之類的。肉的話,會整杯清水,將啲肉洗下啲味,再比bb食。我大女bb時同依家個細b都係甘樣。

水晶宮

睇下去邊。
晚餐好少出街食。
lunch如果去restaurant就帶飯餵食。
如果去park,foodcourt我就sandwich and fruits bb 自己食。
我係外國,如果要帶dinner我就帶飯凍嘅,之後食時去nursery room叮熱。

大宅

如果帶BB出街,我都會裝定粥仔,帶埋出去餵佢。

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

我覺得可以跟住大人食,如果大人食刺身之類,可以點飯俾佢食

水晶宮

icloud 發表於 18-12-3 13:44
帶一歲多嘅bb出街,lunch or dinner 大家會俾咩bb食?

我差唔多日日帶13個月大小朋友出街。如果唔係喺屋企食咗先,我通常帶隻烚蛋畀佢咬,我出街食嘢時就分啲白飯/麵包/意粉畀佢。又或者帶白烚通粉/蕃薯粒畀佢當 finger food,又或帶現成 baby food 撈落我預備嘅烚通粉畀佢食。如果真係好有時間我先會帶飯,但已經唔多咁做了,因為就算帶咗,佢見到外邊啲白飯麵包都會搶住食,唔食我整嗰啲,嘥鬼氣。

珍珠宮

cookingbaby 發表於 18-12-3 16:29
如果帶BB出街,我都會裝定粥仔,帶埋出去餵佢。

係亞,我都係咁喳,擺喺保溫壺度

公爵府

回覆樓主:

1歲應該食得飯,會跟我食,食白飯,或魚,洗下d肉,或者叫河粉俾佢食,不過好多媽咪接受唔到,3歲前都唔食調味料

珍珠宮

一歲我仲係會煲粥放保溫瓶帶出街。

大宅

2023年兔年勳章

帶粥仔,加果蓉,snack

首頁

尾頁

跳至