0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

是咁的。
話說我嫲嫲尋日呢探BB...

1) 阿囡佢肚餓,我行去沖奶既時候老公抱左佢一陣。想放低落床既時候就即刻喊(因為肚餓)。老人家一見到就即刻訓話:「一早就叫左你地唔好抱咁多,而家衰啦,抱慣哂。」
我心諗:你唔鐘意湊仔就梗係咁講,而且而家唔用你果套理論了...
2)我去泵奶俾阿囡食。一出房門,俾阿嫲見到,第一個反應係:「嘩!泵咁耐得咁少既?」
(註:我係名副其實既窮媽媽 次次泵都係得50-90ml)
果下我真係好唔開心,係咁hae 答幾句就無理佢

仲有其他令我反白眼既moment... 唉

好啦,呻完了

複式洋房

回覆 spcheater 的帖子

我媽咪一開始都係話"抱佢咁多會縱到佢成日扭抱"不過到頭黎佢地見到BB得意自己都忍唔住抱

其實無乜野既, 做媽媽已經好辛苦, 有時佢地講呢D唔係有心害你既我都係聽下就算~
反正自己個BB生活模式如何, 最直接受影響既都係父母.
最緊要搵到一套岩BB又岩自己既style就OK ;)

人奶方面我一直都唔多, 但係都堅持有幾多俾幾多佢.
另一方面又唔好俾太大壓力自己, 少D人奶既咪補番奶粉, BB健康咁長大最重要!
加油媽媽!

大宅

我都唔鐘意係咁,我有我自己嘅處事方式,不需要其他人嚟指手畫腳。

別墅

一早就叫左你地唔好抱咁多,而家衰啦,抱慣哂。

...........一模一樣

咁是老公的媽媽,能如何?唯有左耳入右耳出。我一早就解釋過了,話有研究顯示是bb cry你抱,日後長大成人更會social。(是真的,我看過)咪一樣咁話我。

複式洋房

spcheater 發表於 18-12-3 13:55
是咁的。

完全明白呀,每次聽到呢啲說話內心都勁反眼,心諗你都唔知平時佢係點,講一句說話好容易,但聽落真係好傷心。我都傷心過好多次,都係盡量同自己講唔好理人點講,盡力做就得架啦,一齊加油!

別墅

是咁的。

琴晚我奶奶都講左句一模一樣既說話「下,得咁多架咋?」,我火都黎。
真係好影響媽媽心情。

複式洋房

northernstar 發表於 18-12-3 17:20
一早就叫左你地唔好抱咁多,而家衰啦,抱慣哂。

...........一模一樣

其實我嫲嫲由第一日就已經咁講
同佢解釋都無用
因為佢覺得自己湊過好多個細路 超多經驗

別墅

認識瑞士牛牛第一回

回覆樓主:

我99相反,反而話唔好俾BB喊咁多呀,所以日抱夜抱。
因為我係餵奶粉,佢就成日對住我啲仔講:陰公啦... 你阿媽無奶你飲...

別墅

doris628 發表於 18-12-3 19:44
因為我係餵奶粉,佢就成日對住我啲仔講:陰公啦... 你 ...

滴汗....

複式洋房

doris628 發表於 18-12-3 19:44
因為我係餵奶粉,佢就成日對住我啲仔講:陰公啦... 你 ...

你99當年餵人奶架?
不過就算係,佢咁講都係好irritating

別墅

認識瑞士牛牛第一回

spcheater 發表於 18-12-3 23:11
你99當年餵人奶架?
不過就算係,佢咁講都係好irritating

佢又真係餵人奶...佢講野係咁,有時真係唔知有心定無意。
以前一齊住,最鐘意經過我地房門口特登講啲說話俾我聽,大仔出世坐月期間我有努力過制奶(因為戈陣我生完入左ICU兩日,錯過左黃金上奶期)戈陣就話我成日匿係房唔知搞乜,掉左個仔係廳比佢湊...有日晚飯佢煲粥,食食下先見到有豬潤,對於當日努力追奶嘅我真係萬念俱灰,就咁俾左個藉口自己停左人奶... 無再追奶後,我多左時間係廳湊仔,佢又同佢啲囡講話我日日dut係個廳度驚死佢對個孫唔好咁。
唉,只可以講,做人新抱甚艱難,做乜都有得俾人講...好彩而家搬開左唔洗一齊住,溝通都主要靠C6傳話,咁先有和諧啲嘅日子過下。

大宅

回覆樓主

我99一開始話抱15分鐘唔好抱呀 15分鐘佢訓得著既話我點都得呀-0-
唔駛理啲人講咩 影響心情
人奶餵到幾多就幾多 放鬆唔好咁大壓力反而更多奶
加油!

珍珠宮

唔好理佢嗻,由得佢講,你唔聽就得喇

洋房

加油啦!

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

是咁的。

我好明初初做新手媽又對住老人家果種痛苦,嬲怒同無耐。
其實開始鍛鍊自己EQ嘅開始 因為到小孩長大,有排激氣。
俾着而家嘅我會答,
1)抱得幾耐丫!抱到兩歲,你想抱,佢都揈開你,四圍走啦。
2)答佢,乜少呀!而家泵第四次做俾啊女做tea架!我又唔係乳牛,夠啊女食咪得囉!攞去賣咩!

我都係無乜奶,所以好明白。我個代咪又係個個食奶粉大。我都有朋友係多到要倒!所以以前真係有奶媽呢個職業

複式洋房

BB唔抱 咁叫佢行咩?

珍珠宮

yeelise 發表於 18-12-3 14:13
回覆 spcheater 的帖子

我媽咪一開始都係話"抱佢咁多會縱到佢成日扭抱"不過到頭黎佢地見到BB得意自己都忍 ...

呢位JM講得啱,每個bb性格唔同,慢慢就會摸索到湊bb既style ,唔使理人地點睇

禁止訪問

洋房

回覆樓主:

我奶奶都係咁講架..但牙b 一喊..佢係第一個走去抱囉..
我一開始係埋身餵..但牙b一邊食一邊喊..之後就泵出嚟..但又係俾奶奶話唔夠奶..食唔飽我牙b..餓親佢...又話啲人奶搞到我牙b 嘔...之後我轉全奶粉..但到而家佢都係唱通街咁話我唔夠人奶餵牙b..

複式洋房

doris628 發表於 18-12-4 00:07
佢又真係餵人奶...佢講野係咁,有時真係唔知有心定無意。
以前一齊住,最鐘意經過我地房門口特登講啲說話 ...

你99咁俾說話你聽真係唔應該喎
前世欠左佢咩

首頁

尾頁

跳至