3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

公爵府

牛年勳章

同c6已經好努力唔想忽略個大 時時提醒佢係爸爸媽媽既大寶貝
星期日99會過黎幫手湊個細既 得閒就會同c6陪下個大既放下電食下tea
但平時係屋企 如果同時比個大既叫媽咪 細既喊 都會好自然理下個細既先
點好 已經慣性左 怕個大既會唔開心

公爵府

牛年勳章

up

男爵府

rainbowchuuu3 發表於 18-12-3 16:42
同c6已經好努力唔想忽略個大女 時時提醒佢 佢係爸爸媽媽既大寶貝 星期日99會過黎幫手湊個細既 得閒就會同c6 ...

Bb喊既時候同大女講:我地一齊去睇下細佬/妹妹,我地一齊去氹佢。俾大女去參與照顧細b。其實我都學習中,一齊努力~ 你都share下你的做法吧~

男爵府

相反,我忽略咗細嗰個,因為大嗰個一直都好癡身....但大就好錫細嘅,會同佢玩、見到喊又會幫手氹,但日常起居照顧,我都只係湊大多,細多數比婆婆,好內疚

公爵府

牛年勳章

兩位Jm覺唔覺人個心其實真係偏架
就算兩個都係自己生 硬係有啲唔同咁 兩個都好錫 好愛
但感覺上知有小差別

公爵府

牛年勳章

EudyptulaMinor 發表於 18-12-6 21:51
Bb喊既時候同大女講:我地一齊去睇下細佬/妹妹,我地一齊去氹佢。俾大女去參與照顧細b。其實我都學習中, ...

個大既好似都幾鐘意個細既 都係會主動要求幫手換片 又會望住我地幫個細既沖涼 自己都會得閒無事去睇下個細既 好乖女 只係佢叫我嗰啲moment可能真係要拖埋佢去睇個細既 其實係怕佢內心有唔開心 大家都知依家啲小朋友幾早熟架啦

我既做法係無時無刻都有提醒佢佢永遠都係爸爸媽咪既寶貝 有時星期日會比佢獨霸下我地咁

公爵府

牛年勳章

BabyFungT 發表於 18-12-7 02:26
相反,我忽略咗細嗰個,因為大嗰個一直都好癡身....但大就好錫細嘅,會同佢玩、見到喊又會幫手氹,但日常起 ...

竟然 不過我有朋友都係咁 佢個大既做左四年獨生女 先再意外有左個細既 結果都係因為搞唔掂 由99幫手揍多

八卦問下jm 你唔會見到bb感覺好治癒 自然會想多啲親近下佢d奶騷味咁既咩?因為我就有小小係咁 會想攬實佢

男爵府

rainbowchuuu3 發表於 18-12-7 10:45
個大既好似都幾鐘意個細既 都係會主動要求幫手換片 又會望住我地幫個細既沖涼 自己都會得閒無事去睇下個細 ...

我weekend會一個人淨係帶大女落街食/買早餐,俾機會佢獨佔媽咪,我覺得抽d時間係100%關注大女可以令佢知道係媽咪心目中佢係一樣咁重要~ 當然都有d時間係只有爸爸&大女~ 因為冇其他人幫手湊,所以我地冇辦法放低細b,俾大女同時獨佔爸爸媽媽~

男爵府

rainbowchuuu3 發表於 18-12-7 10:39
就算兩個都係自己生 硬係有啲唔同咁 兩個都好錫 好愛 ...

我兩個都咁錫,不過唔多唔少都會將佢地攞黎比較,例如家姐細個時乖d,細佬冇家姐咁痴身之類~ 對兩個點都有d唔同,有時會偏心大、有時偏心細,只係盡量做到公平,但真係好難,細b未識呷醋,所以好多時會關心大女先,朋友都會覺得我咁做其實係偏心大女,我都唔知點樣先係公平又唔hurt到小朋友心靈~

公爵府

牛年勳章

EudyptulaMinor 發表於 18-12-7 11:13
我兩個都咁錫,不過唔多唔少都會將佢地攞黎比較,例如家姐細個時乖d,細佬冇家姐咁痴身之類~ 對兩個點都 ...

我細個都係做人細妹 其他姨媽姑姐都係錫家姐

唔知係咪爸爸媽媽嗰時都係怕我唔開心 都會鍚自己多啲

所以我都好明白 小朋友都會feel到架

我都係到大個左明白先識錫多啲個家姐

同時都因為咁而怕自己既小朋友會咁

> 都唔知點樣先係公平又唔hurt到小朋友心靈 <
呢句完
全表達到我既心聲

男爵府

rainbowchuuu3 發表於 18-12-7 10:50
竟然 不過我有朋友都係咁 佢個大既做左四年獨生女 先再意外有左個細既 結果都係因為搞唔掂 由 ...

我其實好想好想成日攬住細B,但大寶本身太癡身,我唔想太忽略佢,令佢覺得細B搶咗媽媽而討厭佢,想兩兄弟相親相愛啲,所以我都成日邀請大寶幫手氹細B。但因為我要番工,已經無咩時間照顧到細B,放工番到屋企又要跟功課、食飯,跟住大寶其實都夠鐘瞓覺,我埋身餵完細B婆婆就會照顧細B,我就同大寶瞓,到半夜餵奶我先再湊番細B。婆婆成日肉赤我周身唔得閒,所以成日抱走細B自己湊.....我一直好內疚,成日都無咩點湊細,係星期六日先可以照顧多小小

公爵府

牛年勳章

BabyFungT 發表於 18-12-7 12:20
我其實好想好想成日攬住細B,但大寶本身太癡身,我唔想太忽略佢,令佢覺得細B搶咗媽媽而討厭佢,想兩兄弟 ...

真係 想佢地相親相愛 唔想其中一個感覺被忽略

你都好好彩呀 有婆婆幫手
所以可以星期六日keep住成日比哂佢地 投入啲
希望大定細都
完全感受到爸爸媽媽既愛
唔想佢地細細個就遇到hard feeling

加油 唔洗內疚 我地一齊努力學習 互勉之

我相信大家都會越做越好的

男爵府

rainbowchuuu3 發表於 18-12-7 12:37
真係 想佢地相親相愛 唔想其中一個感覺被忽略 你都好好彩呀 有婆婆幫手
所以可以係星期六日keep住 ...

多謝你呀,希望細B會明白媽媽其實都係好錫佢。一齊加油

珍珠宮

呢個問題都係我好Concern嘅,睇下大家有乜好建議

男爵府

rainbowchuuu3 發表於 18-12-3 16:42
同c6已經好努力唔想忽略個大女 時時提醒佢 佢係爸爸媽媽既大寶貝
星期日99會過黎幫手湊個細既 得閒就會同c ...

我細果個7個月,我日日要湊佢,湊到我覺得自己忽略大仔。同感⋯⋯

公爵府

牛年勳章

GCHK 發表於 18-12-9 08:29
呢個問題都係我好Concern嘅,睇下大家有乜好建議

暫時黎講都係俾大去參與照顧細
另外無時無刻都有提醒
佢永遠都係爸爸媽咪既寶貝

公爵府

牛年勳章

bchuma 發表於 18-12-9 13:29
我細果個7個月,我日日要湊佢,湊到我覺得自己忽略大仔。同感⋯⋯

所要真係要無時無刻都有提醒永遠個大仔都係爸爸媽咪既寶貝

男爵府

rainbowchuuu3 發表於 18-12-10 11:15

我都會提醒佢 唉

大宅

rainbowchuuu3 發表於 18-12-7 10:39
就算兩個都係自己生 硬係有啲唔同咁 兩個都好錫 好愛 ...

我都有兩個,我覺得對兩個感覺唔一樣好正常,因為真係唔同人黎,我唔會定義為偏心(或者只係我唔肯認。。。哈!)。

我覺得咩叫偏心呢?最主要講教養時有不公平對待。

例如如果無禮貌、唔聽話、講大話。。。等等負面野,我會點處理?又或者佢做得啱、主動打招呼和道謝、專注做事。。。等等,我又會點稱讚?

無論做得好或做得唔好,我會盡量公平對待,對他們的要求相若。

但講到細節位,我有分別的,我會特意提醒自己更在意大的感受,最主要原因係佢懂事更多,好容易諗埋一邊,會監察我有無減少對他的愛(呢個亦係做大既好常見現象)。而且,大部份人都自然緊張細既,要有平衡。

大宅

rainbowchuuu3 發表於 18-12-10 11:15

仲有,俾一段時間得佢去獨霸爸爸或媽媽(可以輪流)。

咁樣令佢明白公平並唔代表乜都要同一對待(除左教養要一致外),公平最主要視乎需要。單獨帶佢出街就係因為佢比較大,有特別既需要,和細既唔同。照顧不同需要,就有不同做法。

最理想令佢明白爸媽的愛源源不絕,沒有分薄呢回事。時間上係有分薄,但愛沒有。

首頁

尾頁

跳至