嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

bb塊面仔紅咗,點做好
回覆 chloebe 的帖子

Hi chloebe , BB皮膚幼嫩, 輕輕咁捽/磨擦都可能面紅,有時佢流口水嘔奶後刺激到皮膚,面上可能會出現紅色一撻撻,甚至有粒粒。建議媽媽用棉花濕暖水幫BB清潔面仔,再用乾毛巾印乾就OK。 BB幾大? 平時媽媽有冇同BB做保濕?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-12-3 17:42
回覆 chloebe 的帖子

Hi chloebe , BB皮膚幼嫩, 輕輕咁捽/磨擦都可能面紅,有時佢流口水嘔奶後刺激到 ...

bb而家2個月大。。平時沖完涼有搽面。。同身嘅。。。。我怕係濕疹
chloebe 發表於 18-12-3 19:18
bb而家2個月大。。平時沖完涼有搽面。。同身嘅。。。。我怕係濕疹

明白媽媽見到BB面上有一撻撻會有唔放心 濕疹較多見於面、手、膝頭等位置,皮膚除左紅亦會""手,通常係接觸到致敏源引起(常見致敏源包括高蛋白食物、新嘅衣料、昆蟲、化學物、塵蟎、花粉等)如果BB面上粒粒上面有白點,摸落唔""手,有機會係新生兒痤瘡(BB暗瘡)(懷孕期間媽媽嘅荷爾蒙經由胎盤傳至BB體內而引起),通常出現係額頭同面頰等部位,媽媽只要保持BB皮膚清潔乾爽,無需要擠壓或塗抹任何藥膏,每3-4小時幫BB搽無色無味嘅潤膚膏或者薄薄椰子油/橄欖油做保就OKBB暗瘡一般係3個月左右會自然消失架。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 18-12-4 14:47
明白媽媽見到BB面上有一撻撻會有唔放心 濕疹較多見於面、手、膝頭等位置,皮膚除左紅亦會"鞋" ...

唔該晒你呀。。
chloebe 發表於 18-12-4 20:13
唔該晒你呀。。

首頁

尾頁

跳至