自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

1.8公升得$25豬肉,好似大多水又或是肉少,

水晶宮

2024年龍年勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

滾湯我通常呢幾樣

節瓜多數放 咸旦+肉片,跟手唔洗放鹽

冬瓜多數 放 冬菇+肉粒

蕃茄薯仔肉片

黃芽白肉丸(肉丸會整到好似獅子頭咁)

伯爵府

Minnacat 發表於 18-12-3 18:14
有呀!25蚊瘦肉,有醃呀!

咁重手,5人份量只買10蚊瘦肉碎不用醃已好甜了,但大量蕃茄一個薯仔,冬瓜肉碎淡菜湯

珊瑚宮

cathy-tse 發表於 18-12-3 18:21
加啲蝦米落去囉

禁止訪問

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

子爵府

HoshiSora 發表於 18-12-4 22:57
想請教一下,如果老火湯,水位應該要預幾高呢?謝謝

當20分鐘大火,一小時15分鐘內細火,水位過湯料1/3,約略咋,不同材料不同做法

侯爵府

回覆樓主:

呢度好多高手呀!爆香啲肉蒜蓉蝦米 冬菇粒先至加水,我都係厨咗十幾年飲先識。 有時懶得滯,我就落啲麵豉醬。 得閒就整定一嚿鹹肉滚湯用。

子爵府

畀面勳章

cy101 發表於 18-12-3 18:22
重有蝦皮都可以!

我都好鍾意用蝦皮但仔女唔鍾意個口感,所以我索性將蝦皮買返黎就用機打粉入樽慢慢用!滾湯落、煲粥落,鮮味好多

子爵府

畀面勳章

Minnacat 發表於 18-12-3 18:10
可以請教點樣可以有味,次次滾湯都唔出味 ,老公叫我煲番老火湯!
我3個人份量,湯料其實都足夠(我有問菜檔 ...

唔用咸蛋都好多選擇架!
街市一份份魚仔煎香,落豆腐,撞大滾水,大火煲到白白地就落芫西等等
我自己成日滾湯都係將料爆炒之後贊熱水,通常都好夠味,你$25瘦肉都冇味真係冇咩可能
你試下用蒜爆炒肉片薯仔都少少金黃,之後落蕃茄再贊大滾水關蓋煲半個鐘左右就得

珍珠宮

吉蒂0603 發表於 18-12-5 08:31
當20分鐘大火,一小時15分鐘內細火,水位過湯料1/3,約略咋,不同材料不同做法
...

明白了,謝謝指教
常常落多咗水,因為想飲多啲⋯⋯

子爵府

HoshiSora 發表於 18-12-5 12:41
明白了,謝謝指教!
常常落多咗水,因為想飲多啲⋯⋯
...

當然,湯料都唔平,有時成舊水一煲湯,心大細時都偏向貪心d。

珍珠宮

吉蒂0603 發表於 18-12-5 14:44
當然,湯料都唔平,有時成舊水一煲湯,心大細時都偏向貪心d。

係⋯,有時候,煲湯貴過餐餸。

伯爵府

回覆樓主:

想湯奶白色,要先煎後撞滚水,落豆腐一起滚。

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

滾湯通常半小時至9個字已煲好,我煲老火湯都係1800L水煲兩個鐘都唔乾水,正常滾湯的水係按多少人飲的碗量去量,例如4人飲,其實6碗水煲完剛好一人一碗,你用1800L水去滾湯緊係淡喇,水太多了

伯爵府

回覆樓主:

我曾經都試過滾極都唔出味。
後來我試下用最大火滾佢10分鐘,然後先收細個火,結果出味好多好多。
同埋要買d新鮮d 既食才,d味會出好多。

大宅

可以請教點樣可以有味,次次滾湯都唔出味 ,老公叫我煲番老火湯!

係唔係飲5慣,滾湯相對係好清,除非同出面餐廳果d比

大宅

水太多啦!我滖湯只預每人2倇半水

大宅

回覆樓主:

樓主, 我滾湯既方法, 係呀媽,姑姐教落的,要將材料全部爆一爆, 未至炒透, 跟著落熱水倒落去, 再滾起, 焗一陣。 前後應該在20分鐘才叫滾湯。
如芥菜湯(我買既是水芥) 肉用鹽和生粉, 拍一大舊薑爆香, 煎一蕉啲肉, 加菜炒, 跟著加熱水滾起, 咸旦可加可不加。 巳很甜。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 BK Milk勳章

加d金華火腿,螺片都可以

首頁

尾頁

跳至