意見反饋
義工

自由講場 今日: 5037|主題: 1010476

跳至
疑逃學遭訓導質問後墮樓 母憶亡子曾央求老師「放過我」  

翡翠宮

國民生產總值:85710

2018勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

中四要記大過,唔使輕生, 他的父母好傷心, RIP!

中四男生去年疑於測驗前一天「逃學」,學校訓導老師致電質問時揚言或要記大過,當晚男生被發現於所住大廈墮樓,送院不治,死因庭今(3日)展開研訊。死者母親供稱,她聽見兒子墮樓前與該老師電話通話時曾央求:「求求你放過我,我下次改!」不久她洗澡後發現兒子不帶鑰匙離開家門,她落樓尋找兒子時得悉有人墮樓,查看時發現兒子正倒臥大廈後門花槽奄奄一息。

據庭上披露資料,死者梁卓銘(終年16歲)生前與父母同住於天水圍區,事發時他就讀中四。他於去年3月21日被發現於元朗洪水橋洪福邨洪塱樓外墮樓,送院時已不省人事、無呼吸及血壓,至翌日凌晨宣告不治。死者遺體獲豁免剖驗,資料指其死因相信與「為身體多處受傷」有關。

死者母親張秀蘭今日作供期間數度忍不住哽咽,她指死者讀初中時成績不錯,能考獲全班前10名,惟升上中四後曾透露有學業壓力,其成績亦倒退及遭老師忽視,死者曾稱感到不開心。她表示,事發當天,死者向她解釋因下午只有「閒科」故不用上課,惟當晚她接到學校訓導老師來電指死者「逃學」,她聽見死者向老師解釋時說過:「求求你,放過我!我下次改!」

張續指,死者收線後稱老師會記他大過,他憂慮可能影響之後考大學,他又從網上搜查「記大過」之後果。當晚張洗澡後發現死者沒帶手機和鑰匙便外出,她落樓找尋死者期間從保安口中得知剛有人墮樓,她上前查看發現死者倒臥大廈後門外。

涉事訓導老師布志強則供稱,事發當天校務處向布指死者下午沒有上課。布即致電死者詢問,對方稱身體不適,已到校務處自行辦早退手續。布指,直至當晚才聯絡上死者母親交代此事,死者母親指死者告訴她「當日測驗,所以下午唔使返學」,布即指出「聽日至測驗」,遂要求死者接聽;布質問死者是不是講大話,又向他說:「你咁樣好似逃學喎!逃學學校通常會記大過㗎噃!」死者則說:「可唔可以放過我?」

布志強續指,當晚獲警方告知死者墮樓,不久又有醫院護士致電他,冀布可協助死者母親提供資料。惟布稱因「我都唔知點處理」而拒絕協助,打算先請示校方,不過當晚因為「無校長手機號碼」而聯絡不到校長,而副校長則向布表示「你去到又唔識輔導人」,勸他不要去。

APIGMA    發表於 18-12-4 17:29
JD930    發表於 18-12-4 09:52
cake05    發表於 18-12-4 07:55

珍珠宮

國民生產總值:49511

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

mickeyeva 發表於 18-12-3 23:22

悲劇

侯爵府

國民生產總值:23598

mickeyeva 發表於 18-12-3 23:22

我唔明點解自己學生出咗事,作為訓導老師及副校長竟然可以拒絕協助。

公爵府

國民生產總值:26599

好媽媽勳章 畀面勳章

其實老師都唔算有錯父母當然好傷心,老師都唔會好過

我要記得幸福......

男爵府

國民生產總值:8699

BK Milk勳章

如果學校規定逃學要記大過,我不覺得學校有錯

kcpak    發表於 18-12-6 00:31

翡翠宮

國民生產總值:83088

2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 2018勳章 狗年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 我的育兒心得勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

kkvicky 發表於 18-12-3 23:26
我唔明點解自己學生出咗事,作為訓導老師及副校長竟然可以拒絕協助。
係囉~ 好似好冷漠

男爵府

國民生產總值:6609

appledai 發表於 18-12-3 23:28
如果學校規定逃學要記大過,我不覺得學校有錯

學生如果確確實實有犯錯,校方跟規矩辦事都有錯,咁校規尚要存在嗎?

只可說「為什麼不求助」而要尋死?有死的勇氣,為何沒有承擔的勇氣~

男爵府

國民生產總值:6609

呢個真係令人驚訝的回應,路人都唔會唔理啦,何況係學生?更奇怪係校方無「危機應變小組」,乜唔係自從某一單野之後,間間學校都有呢個應變措施架咩?!呢間學校.....

子爵府

國民生產總值:11071

畀面勳章

我覺得唔好跟車太貼住

「醫院護士致電一個學校老師去協助個死者親屬俾資料」唔知點解,直覺上覺得呢到有d奇怪

日月水火    發表於 18-12-4 21:46

大宅

國民生產總值:1512

好憎d訓導主任,吓吓用記大过黎去所谓教導d學生,其實是恐嚇,唔知点教,不如放弃好过啦。

男爵府

國民生產總值:5406

龍山仔仔 發表於 18-12-3 23:37
呢個真係令人驚訝的回應,路人都唔會唔理啦,何況係學生?更奇怪係校方無「危機應變小組」,乜唔係自從:qu ...

就算個布先生唔識處理,副校長知道左都應該卜出去處理囉!自己既學生發生悲劇,咁冷漠都得?! 報導話係名校...都未聽過!!!

珍珠宮

國民生產總值:34568

訓導主任可以找同學傾下點解唔返學,才決定處分!愛在那裡?小孩子要敎不是嚇!

worrywong    發表於 18-12-4 00:18
自由太多會令世人失去平衡

水晶宮

國民生產總值:68002

回覆樓主:

做咩咁傻。。。。。

琥珀宮

國民生產總值:183365

2018勳章

回覆樓主:

RIP

侯爵府

[email protected]# 發表於 18-12-3 23:47
我覺得唔好跟車太貼住

「醫院護士致電一個學校老師去協助個死者親屬俾資料」唔知點解,直覺上覺得呢到有d ...

呢位訓導老師自己作供時有講,因為死者母親泣不成聲,所以急症室護士用死者母親嘅電話打俾呢位訓導老師。出事前死者母親有同呢位老師通過電話。

大宅

國民生產總值:4874

回覆樓主:

第一句就話人係逃學要記大過
如果佢本身已經怕返學,聽到一定驚
情緒受苦擾之後做傻事
如果當時老師有關心佢點解唔想返學
未必會發生悲劇
事發後又拒絕幫忙

侯爵府

~phyllis~ 發表於 18-12-3 23:47
就算個布先生唔識處理,副校長知道左都應該卜出去處理囉!自己既學生發生悲劇,咁冷漠都得?! 報導 ...

對! 副校長冇理由唔知點做! 可能副校長都冇校長個電話添!

侯爵府

龍山仔仔 發表於 18-12-3 23:37
呢個真係令人驚訝的回應,路人都唔會唔理啦,何況係學生?更奇怪係校方無「危機應變小組」,乜唔係自從:qu ...

仲要冇人有校長個電話號碼!

男爵府

國民生產總值:5406

mickeywinnie3 發表於 18-12-3 23:51
訓導主任可以找同學傾下點解唔返學,才決定處分!愛在那裡?小孩子要敎不是嚇!
...

無錯!等小朋友返左學,面對面傾下,了解左關心左先得唔得!

伯爵府

國民生產總值:17535

唉!呢個細路,有事諗唔開點解唔同媽媽講呢?

學會放下    發表於 18-12-4 00:22

12345678910... 22
跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.