自由講場

跳至

首頁
45678...22

尾頁

水晶宮

BK Milk勳章

大力大力 發表於 18-12-4 06:55
細看全文,是否死者母親最大責任?

她聽到孩子在電話求老師,應該要立刻問清楚原因,教導孩子犯錯便要面對 ...

我都覺得係

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

starry_night 發表於 18-12-4 07:51
依家個邏輯係個仔同老師傾電話,受刺激,輕生,你地唔覺得件事好奇怪嗎?普通人會因為咁而跳樓嗎?
而且事 ...

大家只聽片面報導, 可能事實上母親聽到,反而沒有開導孩子面對逆境,反而嚴加責備,兒子被大閙一場衝出門口 ........這次最無辜就是老師及校長了~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

大宅

mickeyeva 發表於 18-12-3 23:22
中四要記大過,唔使輕生, 他的父母好傷心, RIP!

點解啲人咁鍾意用死來逃避?睇到呢度啲言論就知道,彷彿死咗,所有錯都會變成人哋嘅錯

大宅

redhot 發表於 18-12-4 06:02
其實就算記大過都係好少事,唔值得輕生生呀!

其實好多學校都有洗底計劃,記了缺點或過錯,去參與洗底計劃就可以了,不知道這所中學有沒有這種計劃呢?

珍珠宮

大力大力 發表於 18-12-4 07:48
同意,學校以人為本,但亦是半個社會,犯錯便會受罰~

教導孩子绝對是父母的責任,學校祗能輔助一下 ,教 ...

父母教育最為重要,無可置疑。

我的回覆講法庭同學校的分別想也十分清楚。
我不是東扯西扯的人。
我只想討論老師學校的角色該如何。

翡翠宮

畀面勳章

大力大力 發表於 18-12-4 07:53
大佬~

現在大家是要認清楚事實,才能不要會再發生惨劇發,說什麼在傷口灑鹽?

如果真的要「認清事實」,相信我和你所知的都不會是事實。
很多家長把責任推在老師及學校身上,但不是我,我已表態學校和老師沒有錯,只是太冷漠。我不會為子女選擇冷漠,視學生為機器、監犯的學校,而且我所提出的,不是學校敢不敢,能不能記學生大過,只是討論未了解情況前在電話通知學生記大過是否一個恰當做法,僅此而已。
日日是好日

琥珀宮

畀面勳章

IloveJJ 發表於 18-12-4 07:32
報紙講既細節唔好太相信,我親身經歷過,佢係會「無中生有」來作成一個佢想表達既故事,就好似作文咁。
...

呢個我認同
因為以前,都曾經領較過傳媒 / 事主單方面嘅作古仔 / 搏同情
所以,唔會太早下定論

男爵府

大力大力 發表於 18-12-4 06:28

x 2

富家子都非禮人7次先判刑,而且個官仲好聲好氣鼓勵呀仔出黎要改過自身!年輕有為既後生仔法庭都會比機會,引導佢地做返好!反而間學校當正個學生重犯咁!

珍珠宮

appledai 發表於 18-12-3 23:28
如果學校規定逃學要記大過,我不覺得學校有錯

我覺得方法唔啱,應該回校當面講。

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

事後無人出黎處理或聯繫家長真係太離譜,記得小朋友嘅學校都發生過新聞係其中一位同學家中出事,見到校長都有第一時間聯繫仲上埋報紙見報,雖然都係做下樣 ,係呢件事都睇到甲寅教育作風係點,無情。

子爵府

bbkq 發表於 18-12-4 00:49
布志強, 佢不會覺得內疚, 佢一樣以後會咁對D學生, 一定做到退休,
所以請呢度D JM , 要廣播昵間學校個名, 每 ...

其實唔學老師有有問題,乜逃學可以罰唔記過咩?
咁曠工後又唔洗被炒?
老師唔學有問題,只可話佢冷漠,佢只按校規做事,
家長唔係應該留意小朋友點解無返工咩?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Suncloud 發表於 18-12-4 07:59
點解啲人咁鍾意用死來逃避?睇到呢度啲言論就知道,彷彿死咗,所有錯都會變成人哋嘅錯
...

就是逃避責任,不敢面對吧~

家長真係要教識孩子,要勇敢面對困難及逆境~

其實 ,每個比賽第一祗有一個,所以更要教導孩子學會怎樣面對失貝失,而不要氣妥~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

侯爵府

大力大力 發表於 18-12-4 07:58
大家只聽片面報導, 可能事實上母親聽到,反而沒有開導孩子面對逆境,反而嚴加責備,兒子被大閙一場衝出門 ...

同意

侯爵府

醒目開學勳章

I9528 發表於 18-12-4 08:02
呢個我認同
因為以前,都曾經領較過傳媒 / 事主單方面嘅作古仔 / 搏同情
所以,唔會太早下定論

我都唔會跟車太貼!

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

男爵府

減齡達人勳章

mother904 發表於 18-12-4 08:00
如果真的要「認清事實」,相信我和你所知的都不會是事實。
很多家長把責任推在老師及學校身上,但不是我, ...

都可以話個學生嚮電話求情時,點解唔向訓導主任解釋逃學原因?
點解唔第二日返學校再揾主任講清楚wor.
老師,家長,學生都有自己責任。

子爵府

namnamnamlolo 發表於 18-12-4 07:41
查實以前我地都係咁
而家d細佬唔鬧得?

以前個個都係咁,唔明點解一出事就...

翡翠宮

畀面勳章

Fion_Chan 發表於 18-12-4 07:52
我又覺得報紙報導、阿媽事後反應,矛頭都是直指訓導老師,老師何嘗唔係深受壓力?
...

其實我不覺得報導矛頭直指學校同老師,大部份都是覆述法庭對答。阿媽事後反應很正常,相信100個家長有99個都會有如此反應,剛死了兒子,不能期望她能理智思考。
我一直講的,是老師同副校知道學生出事也不去了解情形,這樣的學校實在...
老師當晚不去醫院,相信最大原因是不想面對家長,擔心被人指責,說穿了也不過是逃避,不過大人逃避可以有很多方法,未成年的孩子心思較單純,大多以為死是最佳的遺避方法而已。

日日是好日

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

白毛毛 發表於 18-12-4 08:00
父母教育最為重要,無可置疑。

我的回覆講法庭同學校的分別想也十分清楚。

如果學校下次要處理學生犯大錯,應該靜靜先通知家長到學校,了解學生情況, 再同學生一齊討論面對問題,商討下次 怎樣才不會再犯, 學校有什麼可以做到的, 家長又可怎麼配合~

但亦要明白,一些父母從不懂怎樣教導孩子,只有打鬧~

大宅

大力大力 發表於 18-12-4 06:55
細看全文,是否死者母親最大責任?

她聽到孩子在電話求老師,應該要立刻問清楚原因,教導孩子犯錯便要面對 ...

同意你!

首頁
45678...22

尾頁

跳至