0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

囝囝兩個月大,自從個零月後差不多每餐食完奶後幾分鐘就開始扎馬(扭史)咁樣:面红,伸直成個人好痛苦咁樣,跟手大喊。有時打直抱佢會舒服D。但佢每次咁樣都冇便出,反而佢真係柯嗰時個樣就好輕鬆。我都唔知佢咁樣係咪扭史。又應該唔係肚氣,人地話肚氣係縮埋腳去肚仔度,但佢每次都伸直成個人大喊,想掃風都唔得,見佢個痛苦樣又冇嘢幫到佢真係心痛。

別墅

回覆 tapioca110 的帖子

我個仔都係禁樣呀!但我覺得佢係想ER氣但ER唔出,我會照樣幫佢掃風,ER左氣後佢就會舒服D。有時候佢係訓訓下會面紅耳赤,成個人皺曬眉頭,即係佢會嘔奶,我會即刻抱起佢,掃幾下背。不過我都覺得好煩惱呀,每次食完幫佢掃風都好似打交,唔掃又唔得,因為佢好易嘔奶。但飲完奶後幫佢掃,佢又唔鍾意,狂喊兼登直個人,試過一次掃左兩下佢就嘔左出來,心痛之餘又覺得好無助。唔知應該點樣做。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

試下用掌心順時針幫BB搓肚仔,可以幫助腸蠕動同排便。如果長期系咁就要考慮轉奶粉。

珍珠宮

haha748494 發表於 18-12-7 23:47
試下用掌心順時針幫BB搓肚仔,可以幫助腸蠕動同排便。如果長期系咁就要考慮轉奶粉。 ...

同意呢個媽咪嘅建議,試下喇

珍珠宮

成日都咁樣?會唔會奶粉唔啱佢啊?太熱氣

複式洋房

請問您仔仔情況有冇改善?我仔仔而家6星期左右,都係咁,紥唒馬咁

複式洋房

Gonnafy 發表於 18-12-22 05:56

請問您仔仔情況有冇改善?我仔仔而家6星期左右,都係咁,紥唒馬咁 ...

早兩星期開始有改善,冇轉奶粉或者改其他野,可能果時佢仲適應緊。同埋果時佢有红pat pat, 唔知有冇關係。

大宅

回覆樓主

我個仔都係甘,初頭食得好好地,一日有兩次便便,最近開始無便便,飲奶飲唔到似有風頂住,幫佢掃風又撐直個人爆喊,見到佢個樣好辛苦 得十幾day大,點算? 好想喊呀見佢甘辛苦

複式洋房

咁就好了!希望我到時候都可以好似你咁!而家幾大bb?

複式洋房

Gonnafy 發表於 18-12-22 21:43

咁就好了!希望我到時候都可以好似你咁!而家幾大bb? ...

十一個星期,諗番個時陪月啱啱走左,我冇時間所以開始餵少左人奶,多數餵奶粉,唔知有冇關。佢依家兩至三日先便便一次好多,但冇咁多扎馬。希望你B B快D有改善呀!

珍珠宮

BB防敏心得分享勳章

感可能佢已經慢慢咁習慣緊隻奶粉喇

男爵府

tapioca110 發表於 18-12-4 05:53
囝囝兩個月大,自從個零月後差不多每餐食完奶後幾分鐘就開始扎馬(扭史)咁樣:面红,伸直成個人好痛苦咁樣, ...

我個女都係咁

複式洋房

我都希望,有冇嘔咁多奶而家?

複式洋房

回覆 CiCiTang 的帖子

係呀,好灰。嘔完又換3又再喂,可能又嘔,心很累

大宅

我囡又係咁,扎馬連掃風都難,面容扭曲,好辛苦咁

首頁

尾頁

跳至