1-3歲

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB13個月先識拜拜,有時會做動作有時唔做,做動作,成日都係人地行遠佐先做,係唔係反應遲鈍。係屋企比較精靈,出去就呆呆地。出去就掛著玩自己嘅,唔鍾意理人。需唔需要去檢查一下智力?

大宅

emilystrange 發表於 18-12-4 09:11
BB13個月先識拜拜,有時會做動作有時唔做,做動作,成日都係人地行遠佐先做,係唔係反應遲鈍。係屋企比較精 ...

唔洗太擔心。我女都好遲先識。。。大概1歲4個月左右。

大宅

我個仔13個月個陣,係點教緊都唔肯byebye,一教揮手byebye即喊,以為我地會走咗去。後尾我地都唔勉強佢,到14個月大,佢間唔時係會舉高手轉下手腕,但要佢自己主動lor,你叫佢佢未必肯。依家15個月大都唔係下下都會揮手,但會肯飛吻。如果你個仔係其他方面肯聽指令(E.G. 叫佢比野你,或者放野落個籃等等),其實唔駛太擔心,可能好似我個仔咁只係唔鐘意同人講byebye (我諗佢明白byebye即係會走開,而佢唔想你走開)。

複式洋房

回覆 sarah_cy 的帖子

我個仔之前都係唔肯做拜拜。 仲 發惱 。衣家好啲 但係都唔系次次會做 ,鐘意就做 ,好像比較隨意。做指令個啲他都係 鐘意歌就做 唔中意點教都唔做。 但係 唔明白點解做拜拜 會 人地行遠咗 先做。好像會延遲10幾秒 ,因為我產後 驗出來 有橋本甲狀腺炎 ,醫生又話 甲減 會影響胎兒智力 我驚 我懷孕時都是甲減 影響咗BB智力 所以很擔心。

複式洋房

回覆 fibe0313 的帖子

你個BB衣家 幾大啊? 衣家學野快嗎? 有沒特別教 ?希望痛各位媽媽 互相 交流下 教BB心得。

大宅

回覆 emilystrange 的帖子

小朋友都有自己性格架嘛,大大下會有主見。有時佢唔做,有可能佢俾其他野分咗心,就無理到個指令。依家我個仔有時都係咁,明明係聽到而你知道佢扮聽唔到架,例如叫佢放返好本書,佢會專登行咗去,我要走過去本書度,指住本書叫佢放返好,佢先肯行返過黎收拾。

我一直既做法係每次佢做到一D指令,唔埋佢係咪遲D少少先回應,我都會有D誇張咁拍手讚佢做得到,慢慢佢就回應得快好多,有時佢仲會一做完就自己拍手讚自己。

複式洋房

回覆 sarah_cy 的帖子

媽媽的做法好贊哦。我個BB有時都會開心拍手。。但係我唔知佢系唔系真係明白我講嘅指令 。因為佢大部分時間都唔回應我 只系自己玩

大宅

emilystrange 發表於 18-12-4 10:36

你個BB衣家 幾大啊? 衣家學野快嗎? 有沒特別教 ?希望痛各位媽媽 互相 交流下 教 ...

過幾日2歲啦。但未係好識表達自己。會很多單字,但句子剩係識where are you?

但其實健健康康就ok。每個小朋友進展有快有慢,下下都咁緊張,小朋友會覺得有壓力。輕鬆d

珍珠宮

我就覺得還好喇,都唔算好遲

複式洋房

系 ,多謝媽媽的鼓勵。我會試著 放鬆點。因為平時都係我奶奶湊B, 食飯就係 我奶奶喂 ,我奶奶就系卑BB食啲狠 軟的食物 然後BB食飯就唔愛咀嚼。呢個都會影響講野 方面能力的。媽媽你有無專門訓練BB咀嚼食物?

水晶宮

emilystrange 發表於 18-12-4 14:34

系 ,多謝媽媽的鼓勵。我會試著 放鬆點。因為平時都係我奶奶湊B, 食飯就係 我奶奶 ...

比finger food
星星餅
生果
而家自己識食未?

複式洋房

puppydingo 發表於 18-12-4 17:05
比finger food
星星餅
生果

識自己食餅,唔識食飯

大宅

emilystrange 發表於 18-12-4 09:11
BB13個月先識拜拜,有時會做動作有時唔做,做動作,成日都係人地行遠佐先做,係唔係反應遲鈍。係屋企比較精 ...

仲係細,多d教下佢,引導下佢。帶多d佢出去同其他小朋友玩。

珍珠宮

正常,我侄仔都係15個月先識

水晶宮

emilystrange 發表於 18-12-4 21:54
識自己食餅,唔識食飯

點樣唔識?

已刪除用户

回覆樓主:

大宅

emilystrange 發表於 18-12-4 14:34

系 ,多謝媽媽的鼓勵。我會試著 放鬆點。因為平時都係我奶奶湊B, 食飯就係 我奶奶 ...

我無丫。。我姐姐8點半開奶比佢飲,12點食粥做lunch 。6點就食飯加餸。有時姐姐記得既話3點會比水果,不過成日都唔記得。臨訓前10點左右會飲多次奶。
宜家講野都未係好清楚,成日講到一舊舊,未組織到。但大部份的英文生字都發音標準。除了elephant, 講左半年都係講e phant

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

唔會啩,有人早有人慢,正常嘅。

首頁

尾頁

跳至