自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

wingwingyee 發表於 18-12-4 15:35
回覆 cinda72. 的帖子

1. 因為我好難請, 兩個好細的小朋友, stay home mum, 屋企大 (試過有姐姐話唔想抹地 ...

你覺得搵姐姐難定搵個另一個老公難呢?

大宅

比我寧願自己辛苦凑2個都唔會比佢有機可乘

水晶宮

wingwingyee 發表於 18-12-4 13:26
好奇怪, 至從我同c6大吵完一次後, 姐姐成日在我背後whatsapp c6篤我背脊, 有一次搞到我地吵架.
我而家同c6 ...

有咩可以直接講,駛乜WhatsApp 呀!博咩?

珍珠宮

好奇怪, 至從我同c6大吵完一次後, 姐姐成日在我背後whatsapp c6篤我背脊, 有一次搞到我地吵架.
我而家同c6 ...

真心問,其實你個工人係咪想取代你個位?呢啲小人,炒佢啦!

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

回覆樓主

叫你老公覆佢:madam is always right, she is happy I am happy, she is angry you will be history.

伯爵府

搵日老公都響屋企嘅,叫埋佢三個當面講有咩不滿,點解要whatsapp 講?睇佢咩反應?

珍珠宮

jack5163 發表於 18-12-4 13:36
你姐姐想做mum取代你

同感

珍珠宮

為何吾可以叫C6 block 工人WhatsApp?
我以前工人吾會打我C6電話

吾明為何吾少
太太放心請又後生,又好樣的姐姐,不時見到靚樣過Mum , 衣著又貼身丅恤,短褲。又會打扮

有次去元氣見到個mum 給工人同C6坐sofa位,男主人好细心介紹有乜食。個Mum就同小學生個仔坐對面椅
睇真才知道是工人。太太太平凡

琥珀宮

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

我而家同c6 ...

工人想做你個位置囉
如晴報或任何記者刊登此留言, 必追究。因為我唔認為係度講就預左比人抄!!!

禁止訪問

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

jack5163 發表於 18-12-4 13:36
你姐姐想做mum取代你

Yes

子爵府

我而家同c6 ...

玩挑撥離間。。。

用戶要求終止服務

我而家同c6 ...

一D 尊重都無, 炒得.

唔知自己在你家庭中的身份嗎? 只是一位傭工, 學咩人向其中一位僱主講另一位僱主壞話.

另外, 佢識唔識避忌下....同男僱主私密WTSP, 人地兩公婆嘅家事, 到佢講.

象牙宮

我而家同c6 ...

鹬蚌相争,渔翁得利 工人找利益,男女之間。
工人總是愛搞是非,夫妻,母女婆媳之間。

公司有辦公室政治。
家庭有工人。她想得寵。想在男雇主身上打主意。
取得信用,然后再下一步取利益,愛鍚,得关照多D。(未必一定是愛情)

外傭的特性架。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆樓主:

你老公信姐姐d是非而同你鬧交?佢都抵打!另一方面,姐姐不可留!家無寧日!

珍珠宮

好媽媽勳章

1. 因為我好難請, 兩個好細的小朋友, stay home mum, 屋企大 (試過有姐姐話唔想抹地 ...

樓主,
係你老公名請,但平時邊個俾order工人做野?
我會要求死佬同工人講,雖然名義上他是僱主,實際上是女主人要求請工人,所以工人的事由返女主人負責。叫工人工作上如有什麼提議,應同女主人講。
呢個工人第幾個約了?

我都試過被工人在背後說3道4,仲有我99同佢一齊口沫橫飛。我發現時係第一張約臨完前3個月。所以唯有忍佢到新工人到。

珍珠宮

cinda72. 發表於 18-12-4 13:28
仲以為係親姐
工人姐姐炒得啦,呢d咪類似辦公室政治,篤人上位搞小圈子,用人不疑,疑人莫用
...
同你一樣,以為係親家姐

珍珠宮

fanny590 發表於 18-12-4 13:31
工人咁搞法, 我會炒左佢

攪到啊Mum同啊sir 炒架, 攪小動作,秘密聯絡, 無計劃out 走啊mum 鬼信咩

工人家鄉咁窮

男爵府

我而家同c6 ...

仲使問咩事佢只不過喺工人就應該要做好自己分內事,家下分化離間你夫妻直接應該到感情,遲下屈你都可能⋯炒得喇

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

你hb係出cash定點,以後改由你出,我發覺好多工人都真係會睇邊個出糧,認定出糧個個先係至高無上。同c6講,叫佢同姐姐講,以後家裡有咩問題直接同mum講,唔好whatsapp 佢,太太才是家裡主人。如果老公唔肯講,自己同工人講,有問題直接同你講,唔好whatsapp俾先生。(其實最好阿sir講啦)
Childhood is journey, not a race.

首頁

尾頁

跳至