懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

洋房

有冇媽媽生完2胎同性別之後,不斷被身邊人催再生?我本身有個囝囝,啱啱生完細仔,d人(包括奶奶同自己媽咪仲有好多身邊人)已經叫過我追多個。覺得好stress好唔開心,點解生完兩個好似大家都仲未滿足?仲坐緊月成日聽到呢啲說話真係好唔開心(純呻)

男爵府

SW1 發表於 18-12-4 18:48
有冇媽媽生完2胎同性別之後,不斷被身邊人催再生?我本身有個囝囝,啱啱生完細仔,d人(包括奶奶同自己媽咪 ...

唔係好明D人點解一定要追多個 有仔有女先叫完美?生仔生女係緣份 吾洗理人太多

洋房

koalalee88 發表於 18-12-4 20:58
唔係好明D人點解一定要追多個 有仔有女先叫完美?生仔生女係緣份 吾洗理人太多
...

謝謝你。絕對認同。
本身我自己知道第二胎係仔嘅時候好開心,因為覺得兩兄弟好close同埋細佬又可以跟哥哥讀男校。但由陀b到生b身邊實在有太多人一聽到我又係陀仔就已經同我講:「唉呀,咁你要生多個!」「梗係生個女好,大個顧家d」等等呢d說話。初頭都係當d人無聊無嘢揾嘢嚟講,但越嚟越聽得多就覺得越來越唔開心,點解我陀個仔感覺好似咁不受祝福?我個細仔好似未生岀嚟就比人感覺係多餘咁。令我越來越懷疑係咪我生仔真係咁唔好一定要生個女湊一個「好」字先叫好?我明白最緊要係自己心態人吔講乜唔洗理,之但係而家坐緊月又不停比d親戚朋友仲有奶奶同我講生多個真係灰。

大宅

開心吸收勳章

我有個大仔,黎緊第2胎都係仔,同你一樣,都係咁俾人話要追多個女,初初都係好唔開心,仲要身邊有人同我差唔多時間生,但人地係生女,不斷炫耀,但後來,見到好多一仔一女,仔有仔玩,女有女玩,反而兩兄弟或兩姊姊就成日一齊玩,所以我相信各有各好,只要健康快樂就可以!

公爵府

牛年勳章

絕對認同生仔生女係緣份

伯爵府

有冇媽媽生完2胎同性別之後,不斷被身邊人催再生?我本身有個囝囝,啱啱生完細仔,d人(包括奶奶同自己媽咪 ...

唔想生咪同人講封肚囉,我都係生左兩個仔,自己唔想追的話,人地點講都無用。

子爵府

我第一胎係仔,陀第二胎時個個都話女就好,都唔知點解大家會咁諗,我覺得仔女都一樣 唔駛理 人

子爵府

回覆樓主:

咁簡單,日後邊個叫你再生,你咪同佢講,係咪你幫我湊先,係我就考慮生,兩個都未攪得掂,仲叫我生,生完我送去府上,好唔好?

彈返個波比人,等佢哋收聲。下一胎又係仔,係咪生到有女先停?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

d 人思想守舊就係咁。睇開d。

複式洋房

如果第一胎係仔第二胎係女都會比人叫你生多個仔啦,多個仔好啲架,
我自己有一仔1女,依家第三胎,第三胎都未出世,已經有三姑六婆話追埋第四個啦湊夠2個好字,聽完就算,彩佢地都傻啦,自己睇開啲啦唯有

複式洋房

有啲人係口多多既

洋房

Maboling 發表於 18-12-13 05:06
如果第一胎係仔第二胎係女都會比人叫你生多個仔啦,多個仔好啲架,
我自己有一仔1女,依家第三胎,第三胎 ...

D人真係好痴線!其實佢哋隨口噏嘅同時有冇諗過人哋嘅感受。女人生仔湊仔已經好辛苦,點解仲要成日比埋啲咁無謂嘅壓力。

洋房

koalalee88 發表於 18-12-4 20:58
...

哈哈,係。同埋啲人成日覺得生一仔一女先可以封肚,點解生兩個仔或者兩個女就唔可封肚。

男爵府

回覆樓主:

我都是2個仔。偶爾都有人叫我生多個。我就話第二胎陀得辛苦,諗下先

洋房

dreamboy_man 發表於 18-12-16 01:13
我都是2個仔。偶爾都有人叫我生多個。我就話第二胎陀得辛苦,諗下先

即係你都有諗過追多過?

男爵府

SW1 發表於 18-12-16 15:46
即係你都有諗過追多過?

得1個個陣有諗過下。但是知第二胎係仔我和老公都是咁開心。
最緊要係自己兩公婆點諗。陀嘅生嘅湊嘅養嘅都是自己。邊個講乜都無用

男爵府

Maboling 發表於 18-12-13 05:06
我自己有一仔1女,依家第三胎,第三胎 ...

我都係,陀緊第三個,就話生多個啦!要兩個好字先好。
真係痴線!

男爵府

其實兩個同性會好過一男一女。
一男一女只係大人思想覺得係好事。
但一男一女成長,點close都不及兩個同性!

大宅

SW1 發表於 18-12-4 23:03
謝謝你。絕對認同。
本身我自己知道第二胎係仔嘅時候好開心,因為覺得兩兄弟好close同埋細佬又可以跟哥哥 ...
有啲人係隨口噏,有啲人係搵話題,有啲人係多事,有啲人係思想守舊,共通點係冇諗過聽嘅人嘅感受。你真係唔好咁上心,佢哋講完就冇咗件事,你仲擺喺心就真係唔抵。始終你兩公婆點諗先最重要,完全唔關其他人事。

洋房

唔需要為左生而生,人地講咩咪由佢囉,生唔係問題,養先係問題,除非係有無敵金援啦
另外就係連續生兩個同性別,千其唔好試下生多個睇下會唔會生你要既性別呀,到時仲慘過賭命,十賭九騙呀!

首頁

尾頁

跳至