意見反饋
義工

1-3歲 今日: 20|主題: 13567

跳至
覺得自己吾識教(emoji)

複式洋房

國民生產總值:395

個仔兩歲7個月,成日都吾聽我話。
簡單叫佢沖涼,好似ai佢咁,入到去廁所又好多小動作,攪好耐都吾落水,直接抱佢入水就大叫縮起隻腳.

叫番學要著鞋喇,又要叫好耐,明知係要出門口,又特登話要拎埋平衡車落去玩...攪好耐都吾出門口

每樣野都要叫100次。真係好煩好辛苦。成日因爲咁攪到個人好down...

日日都要咁個人真係好攰呢

係咪我吾識教(emoji),叫佢做咩就成日扮聽吾到,特登吾做。真係吾知點教...有無人可以教下我(emoji)

王國熱話
香港交行,9個月2.41% + 0.61%現金回贈~
12月定期懶人包(Updated on 5/12)
有無人推薦下理財或者養老保險
大陸珠海中山買樓

珍珠宮

國民生產總值:36614

呢個時期係咁,有D叛逆,好似故意同你作對咁。

子爵府

國民生產總值:10988

係甘架,有自己主見有自己諗法,好過一舊飯呀。不過講幾多次都無用架,佢地當你唱歌架咋。我通常都搵 d 佢中意既野引佢,例如沖涼就玩具 (而且成日轉既 d 玩具),出街就搭chu-chu-train (佢中意的)或比佢揀自己想著既鞋 (鞋係同佢一齊揀一齊買既)

大宅

國民生產總值:1331

Nbs 發表於 18-12-5 08:22
係甘架,有自己主見有自己諗法,好過一舊飯呀。不過講幾多次都無用架,佢地當你唱歌架咋。我通常都搵 d 佢 ...

同意啊~~

呢個時期ge小朋友就係咁架喇,因為佢意識到自己開始有能力去做決定而唔再係一舊飯咁依附住爸爸媽媽~ 係小朋友正常ge發展里程來架~ 父母呢d時候只要理解到呢樣野,盡量放鬆心情,就會慢慢發掘到同呢個時期ge小朋友ge溝通方式,"搭通到條線"XDD

千其唔好氣餒啊~ 如果搭通到呢條線,搵到合適ge溝通/教導方法,小朋友去到3歲過後會開始定返好多,仲會成熟左~~ 我女女都係咁~ 我都好明白呢段時期係要捱一捱,訓練下自己EQ....XD

別墅

國民生產總值:754

唔關你教得好唔好事啦,呢個時期小朋友係咁架!
唔洗忟唔洗鬧,可以揾玩具氹佢去沖涼,
我而家唔想再買新玩具氹佢,就會話你係污糟糟消防員,要快啲沖涼做乾淨淨消防員喇!呢啲說話佢又好受落肯乖乖沖涼
要佢快出門口,我又話,我地快啲去樓吓探聖誕樹咯!咁佢又會快著鞋
你足到佢路,就會輕鬆好多了

珍珠宮

國民生產總值:40990

2018勳章 BB防敏心得分享勳章

呢個時期真係咁架,過來人...

別墅

國民生產總值:995

你叫佢唔好做佢就專登響你面前做比你睇。然後古惑地斜視sau下你。睇你咩反應。 比佢激屎

複式洋房

askachu 發表於 18-12-5 16:37
你叫佢唔好做佢就專登響你面前做比你睇。然後古惑地斜視sau下你。睇你咩反應。 比佢激屎
...

經常係咁...

複式洋房

今日因爲有小巴黎,快手幫左佢拉左書包條鍊,觸動到佢,因為佢要自己拉,攪到發左din咁,要開番再拉,仲kick住本書格硬拉,又吾俾我幫手,本書隻角爛左,本身等緊小巴,因為佢din緊 小巴都miss 埋.....

真係每日都俾佢消磨緊d EQ(emoji)‍♀️

男爵府

國民生產總值:7056

海豚實寶 發表於 18-12-5 19:29
今日因爲有小巴黎,快手幫左佢拉左書包條鍊,觸動到佢,因為佢要自己拉,攪到發左din咁,要開番再拉,仲kic ...

我個小朋友同你個小朋友有九成似呀,你講既情景我有好多都遇過,都係不停重複叫佢既指令,大多少少好d。估唔到咁似

別墅

國民生產總值:584

BB防敏心得分享勳章

海豚實寶 發表於 18-12-4 19:43
簡單叫佢沖涼,好似ai佢咁,入到去廁所又好多小動作,攪好耐都吾落水,直 ...

個囡2歲4個月,同你一樣,好灰,我講比自己知,吸一大啖氣,慢慢講下,日日叫沖涼唔去沖,叫沖完起身唔起。好痛苦

大宅

國民生產總值:1726

回覆樓主:

朋友
2歲半女女,日日扭,無時無刻咁扭計,我形容為「跳線」
有時望住佢,都唔知佢想點
好似尋日咁,刷牙都扭左半個鐘,要我抱,好我抱,抱完都係唔肯刷,一味死喊,我話刷完有卜卜脆食喎,扭要揸住卜卜脆刷牙,真係想嗌救命呀

別墅

國民生產總值:588

我阿仔而家兩歲半,一樣啦....無時停, 有時又專登搞對抗,我直情覺得佢係不停試我底線
我有時都忍唔住大聲鬧佢,不過其實佢都唔驚.....
希望佢快D過左呢個咁"唔聽話"嘅時期

不過又咁講,佢呢個時期其實都好多新鮮事發生...
"成長"嘅感覺好強烈呀!!

共勉之啦各位媽媽,加油

珍珠宮

hil_hy_c211 發表於 18-12-5 10:18
同意啊~~

呢個時期ge小朋友就係咁架喇,因為佢意識到自己開始有能力去做決定而唔再係一舊飯咁依附住爸爸 ...

尤其餵飯,真係喂到我發火!食左45分鐘,仲要一路扭來扭去

大宅

RubyYu07 發表於 18-12-6 15:27
尤其餵飯,真係喂到我發火!食左45分鐘,仲要一路扭來扭去

小朋友幾歲[email protected]@其實可以多d比機會佢自己食,等佢ge注意力落返係食物同餐具應用上,會好d架~~~比佢模仿下大人食飯,同佢一齊進食~

而家有人喂佢,佢唔洗將專注力放係餐桌上,自然就掛住想玩/ 走開/ 想搵野搞~~

基本上bb夠1歲-歲半已經可以訓練呢樣野@@

男爵府

國民生產總值:7684

海豚實寶 發表於 18-12-4 19:43
簡單叫佢沖涼,好似ai佢咁,入到去廁所又好多小動作,攪好耐都吾落水,直 ...

我個女都係咁架
一時就氹死你,一時就激死你~

珍珠宮

發表於 7 天前 |顯示全部帖子
所以我都改變策略了,堅決唔餵,規定時間內食完,唔食就唔再餵了

大宅

RubyYu07 發表於 18-12-7 14:14
所以我都改變策略了,堅決唔餵,規定時間內食完,唔食就唔再餵了

慢慢來啦~比d時間小朋友~ 教育小朋友急唔來,大人ge壞習慣都唔係話改就改啦~~

最緊要"堅定而溫柔"!

珍珠宮

hil_hy_c211 發表於 18-12-7 15:10
慢慢來啦~比d時間小朋友~ 教育小朋友急唔來,大人ge壞習慣都唔係話改就改啦~~

最緊要"堅定而溫 ...

唉, 有時候真係會磨到無乜耐性架…
大家一齊加油吖。

翡翠宮

國民生產總值:87231

BB防敏心得分享勳章

好明白你感受,所謂生子容易,教子難。

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

• 搜 尋
  • APP
  • 網 站
© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.