意見反饋
義工

1-3歲 今日: 7|主題: 13597

小朋友嘅鼻敏感點樣醫治?

複式洋房

國民生產總值:152

我個仔今年兩歲,已經有鼻敏感嘅問題,屋企都已經放咗空氣清新機,但出完街返嚟都係唔得,可以點樣做?

王國熱話
zara幾時減價?
Club 100會員尊享
蘇寧抵買
19/12 萬0$188,送砧板

大宅

國民生產總值:1413

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

上次睇兒科醫生, 他說2起可用藥,應該是噴平時你有無用生理鹽水幫他洗鼻呀?

複式洋房

國民生產總值:164

其實敏感多數都係同免疫系統有關,要避免接觸呢啲致敏源,如果真係太嚴重就要睇醫生

複式洋房

國民生產總值:149

我有個朋友做護士,佢話而家都多咗好多小朋友有唔同程度嘅敏感,最緊要係幫佢哋建立好免疫力,只要本身夠強,敏感就會少好多

複式洋房

wewingDC 發表於 18-12-5 10:06
上次睇兒科醫生, 他說2歲起可用藥,應該是噴鼻平時你有無用生理鹽水幫他洗鼻呀?

...

用藥呀? 係醫生開定自己買? 我好耐之前幫佢洗過2次, 次次都勁喊勁郁, 最後仲塞得勁左

複式洋房

chowchowyi 發表於 18-12-5 17:43
其實敏感多數都係同免疫系統有關,要避免接觸呢啲致敏源,如果真係太嚴重就要睇醫生 ...

我有諗買唔買空氣消毒機, 有冇人知邊一隻好呀?

複式洋房

Belle_Co 發表於 18-12-5 19:53
我有個朋友做護士,佢話而家都多咗好多小朋友有唔同程度嘅敏感,最緊要係幫佢哋建立好免疫力,只要本身夠強 ...

有冇話可以點樣幫佢增強免疫力?

大宅

國民生產總值:3826

回覆樓主:

囝囝超級鼻敏感,我持續幫佢晚晚棉花棒洗鼻,入冷氣地方穿外套,食紫椎花,好咗好多,係轉天氣就差d, 其他時間都好好多,我都堅持保健好過食藥

大宅

ww1003 發表於 18-12-7 03:14
囝囝超級鼻敏感,我持續幫佢晚晚棉花棒洗鼻,入冷氣地方穿外套,食紫椎花,好咗好多,係轉天氣就差d, 其他 ...

仲有家中不要有洋娃娃,勤洗床上用品,吸塵蟎

別墅

國民生產總值:645

ww1003 發表於 18-12-7 03:14
囝囝超級鼻敏感,我持續幫佢晚晚棉花棒洗鼻,入冷氣地方穿外套,食紫椎花,好咗好多,係轉天氣就差d, 其他 ...

紫椎花係咩黎架?可以分享一下嗎? thanks

大宅

stellaaaa_18 發表於 18-12-7 10:42

紫椎花係咩黎架?可以分享一下嗎? thanks

紫椎花係對氣管好的,我自己大人食GNX,因為我囝之前鼻敏感勁有時會鼻水倒流,跟手就咳埋,小朋友食果d就係iherb買,我見大間華潤x和萬寧都有

大宅

ww1003 發表於 18-12-7 12:36
紫椎花係對氣管好的,我自己大人食GNX,因為我囝之前鼻敏感勁有時會鼻水倒流,跟手就咳埋,小朋友食果d就係 ...

呢支,美國訂返嚟$50內

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

大宅

ww1003 發表於 18-12-7 12:43
呢支,美國訂返嚟$50內
我買左未用, 其實係點用?

大宅

Birdeyes 發表於 18-12-6 17:58
用藥呀? 係醫生開定自己買? 我好耐之前幫佢洗過2次, 次次都勁喊勁郁, 最後仲塞得勁左
...

用藥係指醫生開既, 例如噴鼻, 而生理鹽水幫他洗鼻係自己買

複式洋房

國民生產總值:184

Birdeyes 發表於 18-12-6 18:00

我反而有俾多啲supplement你自己嘅小朋友,又真係好似好啲

複式洋房

國民生產總值:191

Birdeyes 發表於 18-12-6 18:00

最簡單可以喺飲食着手,樓主個小朋友仲係兩歲,可以試吓飲雅培HMO,佢對於增強抗病能力係好好嘅

大宅

wewingDC 發表於 18-12-7 15:14
我買左未用, 其實係點用?

有鼻水倒流或者有咳時食,睇返歲數份量,就咁滴落口

翡翠宮

國民生產總值:87495

BB防敏心得分享勳章

最好先睇醫生,畢竟都要適應環境。

男爵府

國民生產總值:6969

Birdeyes 發表於 18-12-4 20:46
我個仔今年兩歲,已經有鼻敏感嘅問題,屋企都已經放咗空氣清新機,但出完街返嚟都係唔得,可以點樣做? ...

只能避免吧

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.