論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Pokemongo 發表於 18-12-5 14:16
佢話一早沖涼下午唔會眼訓,其實咪又係訓

我地就佢沖涼洗頭,我自己就趕頭趕命出門口,我唔可以再忍佢

叫佢夜晚上床前先沖
做左一日野, 個身都污穢啦, 梗係沖完先上床

大宅

比你參考, 我工人同BB瞓, 每晚9點半到做完野, 洗頭沖涼吹干頭髮入BB房, 11點喂最後一餐奶后瞓. 朝早起身時間跟BB, BB五點-七點肚餓要飲奶佢就起身沖.
週末佢去買一個星期餸.
最重要系聽話, 佢夏天一日沖兩次涼, 前排天氣轉凍改朝早起身先沖涼, 我同佢講做完一日野好多汗, 你要照顧BB要保持乾淨. 我講完當日佢就改夜晚沖涼.

你工人似乎做野冇太大問題, 態度唔得.

男爵府

Pokemongo 發表於 18-12-5 14:16
佢話一早沖涼下午唔會眼訓,其實咪又係訓

我地就佢沖涼洗頭,我自己就趕頭趕命出門口,我唔可以再忍佢

嘩....
我仔而家返緊學, 朝早趕頭趕命, 如果我工人係我衝刺出門既時間洗頭沖涼... sorry 我第一日已經丙丙丙叫佢番菲律賓慢慢沖。你工人一啲都唔識人情世故。

佢係黎做工人定做公主?

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

Pokemongo 發表於 18-12-4 23:15
我阿媽每日會黎幾個鐘幫手睇bb

我地放工就即刻接手睇bb, 我仲要執佢家務d手尾,例如個洗手盤成枱水,去水 ...
但最慘工人要餵夜奶, 打斷左夜晚睡覺時間。

你自己朝8晚8 , 加餵夜奶, 都會黑面 lar。

不過 you you you 就真係好無禮貌。

請新工人, 但就唔好到餵夜奶。 之前新加坡單殺嬰,就係因為餵夜奶。

如果你要佢夜晚開工, 咁朝早要俾連續8小時佢睡覺

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

jcchan_haha 發表於 18-12-5 08:14
佢態度好差,眼瞓番家鄉慢慢瞓啦
bb 6個月都嫌辛苦,大d加固煮粥仔陪玩佢仲攰啊。佢而家咁晏起身,又瞓晏 ...

睇清楚樓主要工人餵夜奶。佢工人做左半年, 除左母愛才能頂得住。

我從來唔會叫工人夜晚揍 b 除非自己病左, 才叫佢頂一頂。

男爵府

6點到6點9要洗bb衫,食飯洗碗洗廚房,可以做到嗎?

男爵府

bb食得精9仔,點解吾戒夜奶?

別墅

wmkcnw 發表於 18-12-5 23:10
睇清楚樓主要工人餵夜奶。佢工人做左半年, 除左母愛才能頂得住。

我從來唔會叫工人夜晚揍 b 除非自己病左 ...

我都覺得唔使工人湊夜晚會比較理想,你比倒佢夜晚有足夠時間休息,如果佢話攰眼瞓,你都可以問心無愧。
不過要有心理準備,如果你請新工人,一旦一開始唔使佢湊,佢地就真係唔理。就算介了夜奶,有時bb出牙唔舒服or打針發燒夜晚扭計既時間,對要番工既媽咪嚟講就真係好吃力

別墅

Pokemongo 發表於 18-12-5 14:14
咁我就可以下定決心換工人了..

我對佢太鬆,諗住對佢好佢會對bb好..開個頭開得唔好

管人從來係一門高深的學問
管工人更難,因為你有人質在佢手

大宅

jcchan_haha 發表於 18-12-6 01:16
管人從來係一門高深的學問
管工人更難,因為你有人質在佢手

佢最值錢的地方就係餵夜奶

我同佢講過好多次要改bb schedule let bb stay awake until we come back , 佢唔聽,係要bb 6pm 就訓,咁半夜bb自然醒左要食奶啦

我叫左工人改夜晚沖涼,尋晚試第一晚,佢聽到bb喊撓埋雙手挨住牆,黑面,佢9:00 完成工作,玩電話玩到10:00 先訓, 頭先我6:00起身發覺佢冇餵bb食奶

我起身餵,佢到而家仲訓緊覺

大宅

wmkcnw 發表於 18-12-5 23:10

我從來唔會叫工人夜晚揍 b 除非自己病左 ...

佢餵一餐奶,大約5:00am , 佢9 pm 唔玩電話訓都有足夠休息呀,又可以午睡

我自己試過當然知道餵夜奶辛苦,咪俾埋food allowance 佢,又借錢俾佢

講真雙職父母請工人就係因為要餵夜奶

我另一個回覆解釋左點解戒唔到夜奶

大宅

wmkcnw 發表於 18-12-5 23:08
但最慘工人要餵夜奶, 打斷左夜晚睡覺時間。

你自己朝8晚8 , 加餵夜奶, 都會黑面 lar。

單新聞係話bb喊唔停,加上工人對女僱主不滿,有錯請指正

別墅

Pokemongo 發表於 18-12-6 06:55
佢最值錢的地方就係餵夜奶

我同佢講過好多次要改bb schedule let bb stay awake unt ...

其實好多工人都湊夜晚,亦無你待遇個工人咁好。只能講呢個工人唔珍惜,你對佢既好,佢都當咗係老奉啦。
如果係我,我會揾agent請定人,請倒即炒。
始終湊bb唔放心比個咁既工人湊,影響埋bb

別墅

Pokemongo 發表於 18-12-6 07:01
佢餵一餐奶,大約5:00am , 佢9 pm 唔玩電話訓都有足夠休息呀,又可以午睡

我自己試過當然知道餵夜奶辛苦 ...

如果你bb既夜晚係5am食,其實好快可以再褪多一個鐘到6am食,慢慢再較到7点,好快就介倒啦!
其實我唔太覺得夜晚係令工人態度差既關鍵,佢係本身懶同性格衰

food allowance其實唔需要,夜晚留定份飯送比佢,第二日蒸熱就得,慳番d時間心機湊bb仲好。
借錢就更加唔好喇。

你今次比工人食住,到下一個就會識管得好d架喇

大宅

jcchan_haha 發表於 18-12-6 08:10

如果你bb既夜晚係5am食,其實好快可以再褪多一個鐘到6a ...

其實工人負責全夜奶都係9月開始,因我放完產假,我知係辛苦,所以我好多野都就佢

我自己睇夜晚我係訓唔到,不停飲咖啡直到有人起身睇bb, 我再訓兩粒鐘返工

而家呢個工人唔肯配合,唯有下個重新開始

大宅

jcchan_haha 發表於 18-12-6 08:10

如果你bb既夜晚係5am食,其實好快可以再褪多一個鐘到6a ...

Thanks JM

禁止訪問

大宅

Pokemongo 發表於 18-12-4 23:07
我地係在職父母,海外菲姐黎左半年,負責湊bb同基本家務

以下係今日工人工作時間表

BB現多大?

侯爵府

Pokemongo 發表於 18-12-6 10:25
其實工人負責全夜奶都係9月開始,因我放完產假,我知係辛苦,所以我好多野都就佢

我自己睇夜晚我係訓唔到 ...
祝你搵到個夾自己的工人。

大宅

回覆 Pokemongo 的帖子

啲工人係唔會咁諗㗎(你對佢好佢就對bb好),佢哋只會覺得係老奉。

首頁

尾頁

跳至