意見反饋
義工

自由講場 今日: 2310|主題: 1010014

跳至
未成年懷孕都想成家立室的!!  

FB體驗帳戶

國民生產總值:5

我係一個未過18既女仔,我16歲同以前既ex有bb,我因為有左所以退左學!後來因為性格不合分手,我一個人帶住個女繼續做女食屋企住屋企,依加我17歲,同依加男朋友一齊左一年,佢23歲對我好,可能因為大家唔係讀書人所以好夾,一個月前我發現我懷孕,我諗過想結婚,我地見左家長,但我感覺到男友家人介意我有個女,但無奈因為我有左男友骨肉所以一齊住,但我真係好大壓力,我需然係有個女姐,但我真係好鐘意小朋友唔介意放棄我人生,點解無時無刻男友家人要俾說話我聽,依加日日係男友家住,帶住個女同佢家人日夜好難相處,男友又因為事業剛起步做salon所以好遲收工!點算好。。

男爵府

國民生產總值:5364

帶埋你男友返你自己屋企住

唔洗聽到男家說話

一係就結婚,名正言順起碼

男爵府

國民生產總值:9563

唔一齊住!

FJmom    發表於 18-12-5 04:37

男爵府

國民生產總值:6436

回覆樓主

我只覺得,你媽咪一定好頭痛
自己都未有能力照顧到自己,點解要製造兩條生命出嚟。

子爵府

國民生產總值:10327

Sorry~若果我係男家都接受吾到,吾係接受吾到你有個女,而係你年紀甘細已經有個女,錯過一次冇耐,甘快就同自己個仔有左?!我諗只有你自己屋企人會包容你,想日子好過,最好搬返自己屋企住

複式洋房

國民生產總值:245

Chingyinyin 發表於 18-12-5 01:48
我係一個未過18既女仔,我16歲同以前既ex有bb,我因為有左所以退左學!後來因為性格不合分手,我一個人帶住 ...

你知唔知咩叫成家立室?
即係自己有能力搬出嚟住,自己賺錢養自己

你無努力讀好啲書去工作
嘢又唔做靠屋企
就生小朋友
毫無能力去承擔責任
要別人負擔你嘅住宿,甚至衣食住行
你有咩資格話要成家立室?

你而家可以做嘅,只有盡快出去做嘢,賺到錢養自己同比錢人幫你湊小朋友
儲錢,自己搬出去住,唔好打搞到自己家人同男家家人
咁人地先至會接受你
你而家只係任性地依賴別人
人地比面色你睇係正常
即使自己家人
亦無責任照顧你因你已經成年

CACACAROL    發表於 18-12-5 16:43
facialchung    發表於 18-12-5 14:20
cat68    發表於 18-12-5 12:33
mint2014    發表於 18-12-5 11:39
hellohelloruby    發表於 18-12-5 10:29
學會放下    發表於 18-12-5 03:21

別墅

國民生產總值:570

回覆樓主:

咁你而家有冇錢俾男家家人
又或者你而家男朋友有冇俾錢屋企人?
如果無咪即係白食白住
又要養你再幫你養兩個
好難吾會有說話聽
之後自己有冇諗住出番黎做嘢?
有冇人幫你湊小朋友?
而家無錢咪唯有幫輕下人手
做下家務咁
無名無份係人地度住
吾趕走你算好

大宅

國民生產總值:3071

你想男家家長視你如珠如寶?

你掉返轉頭諗下男家媽咪,突然有一日個仔帶左個未成年女仔,仲要有個女嘅,返嚟屋企同居,好啦,仲未結婚,就已經又話懷孕,你覺得男家媽咪會點諗?如果有一日你個仔帶左個咁嘅女仔返屋企,你又會點?

其實你都試過一次未婚懷孕,生左個女自己帶啦,點解仲要第二次?就算你真係同呢個男人結婚,第時兩個小朋友唔同姓,大嗰個會點諗?你有冇諗過小朋友嘅感受?

複式洋房

國民生產總值:172

回覆樓主:

樓主你個女依家幾大個?
16歲有左 生出黎應該都17歲
你依家17歲又同現任男朋友一齊左1年?姐係大緊肚既時候同佢拍拖?

子爵府

國民生產總值:11764

2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

第一段感情都未搞清楚,就有小朋友繼而分開,第二段又係不清不楚,男方事業都未定,自己都未養得掂,重話要養你同BB&你個女……
我係男家都唔鍾意你啦
麻煩你動用下腦袋諗下野啦,比人感覺只識拍拖、搞野同生仔……

伯爵府

國民生產總值:17755

2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 開心吸收勳章 大廚勳章 爸B勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

而家先17歲?即15歲有左?16歲生女?生完女又即同呢個男人拍拖1年又有左?

翡翠宮

國民生產總值:79514

2018復活節勳章 2018勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

生完之後做好避孕,如果唔係你咁生法,d男仔個個咁細都未定性,點會安安份份咁同你結婚湊仔,宜家已經生2個,如果同呢個男仔又分手,咁你將來點?繼續遇一個又大一次肚?你先得果10幾歲,都未定性,鄧你媽咪同個男仔媽咪頭痕...

學會放下    發表於 18-12-5 03:23

子爵府

國民生產總值:11764

2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

希望係膠舖……依家先17幾時生到49

男爵府

國民生產總值:5256

回覆樓主:

公爵府

國民生產總值:25844

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

膠膠地
想成家立室係個想字,有無能力係一問題,搞清楚自己連能力未有、讀未讀完工錢都未搵多個⋯⋯
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

大宅

國民生產總值:3113

money1027 發表於 18-12-5 02:15
樓主你個女依家幾大個?
16歲有左 生出黎應該都17歲
你依家17歲又同現任男朋友一齊左1年?姐係大緊肚既時 ...

係啦!好混亂 係咪仲坐緊月

大宅

國民生產總值:3822

錯一次就好啦

十幾歲就同兩個唔同男人生b 接受到既人應該唔係好多

伯爵府

國民生產總值:16192

請問你除左識拍拖 搞野 中招 要人照顧 仲識做咩?

伯爵府

國民生產總值:17713

annie4 發表於 18-12-5 02:06
你知唔知咩叫成家立室?
即係自己有能力搬出嚟住,自己賺錢養自己

有左一個月點揾工? 大學畢業有工作經驗有左一個月都難揾工喎~

子爵府

國民生產總值:11769

“真係好鐘意小朋友唔介意放棄我人生”
但你破壞别人的人生

qoo888    發表於 18-12-5 12:57

12345678910... 11
跳至
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊

© Baby-Kingdom.com Limited. All rights reserved.