0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

点样安排食奶粉时间? 通常bb晚上睡觉都系等她醒先喂?如果日头睡觉要唔要叫醒喂?

侯爵府

夜晚由得佢訓, 日頭原則上都係由佢訓, 除非過左食奶時間多過一個鐘

珍珠宮

如果退黃了,我就由得佢訓,醒左再餵奶。

大宅

我個陣都係由佢訓,等佢訓醒先再餵嘅。

大宅

回覆樓主:

前一日夠濕片就由佢決定,日頭3-4個鐘內等佢自己嗌食先餵,過左時間就叫醒佢食。夜晚由佢嗌先餵,唔叫醒佢。

大宅

momotang 發表於 18-12-5 17:44
前一日夠濕片就由佢決定,日頭3-4個鐘內等佢自己嗌食先餵,過左時間就叫醒佢食。夜晚由佢嗌先餵,唔叫醒佢 ...

系咪等距动来动去就要喂奶?还是要喊?我bb5个月咯 ,之前喂母乳之后断奶 要她吃奶樽 ,问题她经常要哄才肯吃 所以麻烦 唔知系咪唔习惯 ,吃奶粉3到4个钟可以喂?今日超过10个钟先哄到她吃

珍珠宮

cookingbaby 發表於 18-12-5 16:39
我個陣都係由佢訓,等佢訓醒先再餵嘅。

因為訓得好訓得多都會長肉架~

侯爵府

回覆 WaiKwanWong 的帖子

5個月已經要有自己的規律喇, 我bb 5個月每3個鐘食一次, 佢唔會喊餓, 但到3個鐘開奶俾佢飲, 佢就會飲, 夜晚訓左就等佢喊先餵, 唔喊就由我佢訓

大宅

freshrose 發表於 18-12-6 16:07

5個月已經要有自己的規律喇, 我bb 5個月每3個鐘食一次, 佢唔會喊餓, 但到3個鐘開 ...

就系唔喊肚饿 哎 比她饮又唔饮 唔知点样 日日好似想睡觉 每次都要哄 3个钟饮几多奶? 今日bb唔知做咩系唔肯饮 唔知系咪没习惯奶嘴 看到奶樽就喊 我顶唔顺

大宅

WaiKwanWong 發表於 18-12-6 13:59
系咪等距动来动去就要喂奶?还是要喊?我bb5个月咯 ,之前喂母乳之后断奶 要她吃奶樽 ,问题她经常要哄 ...

如果日頭10個鐘太耐了,大約4小時叫醒佢,等佢習慣朝早隔幾個鐘食一餐。
如果係夜晚最後一餐就可以餵飽啲,等佢夜晚可以訓得好D,朝早精神D郁動多D就會食返到個規律。

侯爵府

WaiKwanWong 發表於 18-12-6 19:10
就系唔喊肚饿 哎 比她饮又唔饮 唔知点样 日日好似想睡觉 每次都要哄 3个钟饮几多奶? 今日bb唔知做 ...

你5個月可以試下加固……仲有可能bb 唔鍾意用果隻奶樽,你有無試過換奶樽?

大宅

freshrose 發表於 18-12-6 19:12
你5個月可以試下加固……仲有可能bb 唔鍾意用果隻奶樽,你有無試過換奶樽?
...

刚开始用奶樽 因为我刚断母乳10天咯 我用贝亲 翻香港后就唔肯食奶樽 见到就哭

大宅

momotang 發表於 18-12-6 19:11
如果日頭10個鐘太耐了,大約4小時叫醒佢,等佢習慣朝早隔幾個鐘食一餐。
如果係夜晚最後一餐就可以餵飽啲 ...

整醒她 她看到奶樽就喊 喂都唔食 糖好耐 bb经常想睡觉

大宅

WaiKwanWong 發表於 18-12-6 19:25
刚开始用奶樽 因为我刚断母乳10天咯 我用贝亲 翻香港后就唔肯食奶樽 见到就哭
...

新奶樽個奶咀頭仲好硬,要蒸/煲多幾次先淋,易啜啲。同埋BB要夾奶咀,餵奶時留意下有冇漏奶,啜得太慢咁。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

BB三個月之後就由BB訓,訓醒再飲奶。

大宅

haha748494 發表於 18-12-8 17:37
BB三個月之後就由BB訓,訓醒再飲奶。

哎 bb睡都唔肯起身 又要哭又要睡 唔知想点

大宅

momotang 發表於 18-12-6 21:01
新奶樽個奶咀頭仲好硬,要蒸/煲多幾次先淋,易啜啲。同埋BB要夾奶咀,餵奶時留意下有冇漏奶,啜得太慢咁。 ...

我用贝亲 一时肯饮 一时唔肯 经常哄她食 加上可能岩岩断母乳 每次睡觉都会喊 边睡边喊 又唔知系咪肚子饿 加上整醒喂又唔肯食 所以烦

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

話姐喂BB飲D奶粉。

首頁

尾頁

跳至