跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

SherryKan 發表於 19-1-17 17:42
回覆 nanana1103 的帖子

係呀~大埔排名第3,happyschool。我姑姐幫我上網睇晒兩間學校資料,不過視校報告 ...

我識不同嘅人讀富浸,家長們話而家連書都無,書包無書得功課,佢要問我拎呀仔k2書返去教女,佢話如果係唔識字嘅老人家湊開都幾麻煩,因為好多時要家長教一齊睇書,而另一個媽媽個女都讀K3佢話佢女暫時仲有書本嘅,不過佢就唔多滿意學校啲政策,係咩我就無問,黎緊k1會唔會有返教科書就唔清楚喇,呢啲都係我身邊讀富浸嘅媽媽講
你可以問清楚,再了解下先

別墅

chichihello 發表於 19-1-18 00:25
我識不同嘅人讀富浸,家長們話而家連書都無,書包無書得功課,佢要問我拎呀仔k2書返去教女,佢話如果係唔 ...

冇咗主題書,但有英文書。有冇主題書分別不大,只係有本放書包嘅分別。

複式洋房

2019勳章

回覆 SherryKan 的帖子

教職員友善、有耐性對小朋友及家長真係好緊要,interview 及註冊當日接觸到嘅教職員都好nice,即使我問一啲其實6/4 先會講解嘅嘢,佢哋都好有耐性咁預先話我知。
墟浸嘅教職員都係好友善親和嘅,所以哥哥3年幼稚園都讀得好開心。

複式洋房

2019勳章

回覆 hkhy2218 的帖子

活動教學好呀~果日註冊我見學生上課好開心

複式洋房

2019勳章

回覆 chichihello 的帖子

冇書唔緊要~想問功課深嗎?我自己都預左帶囡去出面上興趣班(學術性但唔係傳統教法)
返幼稚園最緊要開心,學合群禮儀

複式洋房

2019勳章

回覆 hkhy2218 的帖子

我interview 時老師介紹先知學校改左遊戲教學,個人覺得好期待。k1無功課幾好呀,仲咁細個,手肌發育都未係好好,遲啲先開始做功課都未遲。香港嘅學生真係好命苦,得返幼稚園可以hea下喘息下......
無教科書無咩問題呀,專題研習睇相關繪本/ 故事書仲開心,配合埋遊戲學習,小朋友應該會更投入學習,易啲吸收到新知識。

複式洋房

2019勳章

回覆 nanana1103 的帖子

之前我都擔心會唔會好傳統死板,睇以前post同上網話富浸深同傳統。而家咁睇就放心晒~以前邊有n班,慢慢搞到唔係讀k先,變左2歲就返學讀n,係澳洲5歲先返學,香港小朋友真係好慘……以前教琴見d幼稚園學生放學就補習,升到小一做功課做到10點幾……冇晒童真,成日帶住黑眼圈上堂,學琴都只係為升小,搞到小朋友憎左鋼琴,何苦呢~

伯爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

tszhacherry 發表於 19-1-14 15:10
我好開心,終於有學校收。呢間學校之前係reject,但我寫了求位信,就收了AM,我好明白等得果種心情。真的很 ...

邊間?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊