自由講場

跳至

首頁
12345...15

尾頁

禁止訪問

牛年勳章

侯爵府

mcs74 發表於 18-12-5 11:12
佢家人其實好好,20內可以逼佢去b1,但都去左b2 。照計應該唔大壓力。

其實佢間小學比較渣,自行及大抽獎都有選b1,只係派咗b2a

珍珠宮

環保接龍勳章

mcs74 發表於 18-12-5 11:12
佢家人其實好好,20內可以逼佢去b1,但都去左b2 。照計應該唔大壓力。

要睇下咩小學, 有D小學級10以外已經唔係band 1生, 同埋通常呢D小學嘅程度比較低。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

馬爾太 發表於 18-12-5 11:13
隔離呀!教人用數據揀學校,但啲料係流流哋嗰個

其實呢D野年年都有升跌,但又真係有好多家長用呢D黎搵學校

珍珠宮

環保接龍勳章

littlecar 發表於 18-12-5 11:16
其實呢D野年年都有升跌,但又真係有好多家長用呢D黎搵學校

我响嗰邊講到口臭, 如果相距唔太大, 揀一間小朋友鐘意又合適嘅, 唔好為左band 1a, band 1b, band 1c而揀學校!!

不過算啦!! 大部分都係揀名氣嘅!!

翡翠宮

gracelam 發表於 18-12-5 11:23
我响嗰邊講到口臭, 如果相距唔太大, 揀一間小朋友鐘意又合適嘅, 唔好為左band 1a, band 1b, band 1c而揀學 ...

其實選校真係好難,家長有數據會覺得實在好多,只係數據背後有太多因素喇,每一屆學生都有分別,老師亦有不同,有時轉校長成間學校唔同晒又有,亦要睇自己小朋友能力同心理質素。

子爵府

littlecar 發表於 18-12-5 11:34
其實選校真係好難,家長有數據會覺得實在好多,只係數據背後有太多因素喇,每一屆學生都有分別,老師亦有 ...

弊在個數據同小朋友能力係冇關係呢!

子爵府

回覆樓主

係父母過唔到自己關口

寶石宮

2023年兔年勳章

Angel_Rose 發表於 18-12-5 10:57
請問,咩係虐兒網?

去教育王國睇睇

珍珠宮

環保接龍勳章

馬爾太 發表於 18-12-5 11:36

凸破盲腸

間中學年年出狀元, 自己仔女就會自然成為狀元(幻想)

禁止訪問

翡翠宮

馬爾太 發表於 18-12-5 11:36

今時今日我真係唔緊張小朋友入唔入到U,入到又如何!?

讀唔到咪早D搵一份有興趣既工,打份工自己無興趣係好痛苦,再加既係做人堂堂正正唔好貪。

講真入到神校除咗讀書咩都無既真係枉少年架,如果係精英唔駛點讀都攪得掂就另計啦!!!

琥珀宮

畀面勳章

回覆樓主:

現實環境,而家嘅學生,已經唔係地域競爭,而係全球化競爭

心靈/技術/解難能力不足,根本就已經輸了

翡翠宮

gracelam 發表於 18-12-5 11:41
凸破盲腸

間中學年年出狀元, 自己仔女就會自然成為狀元(幻想)

現實好多例子狀元到最後係平平無奇,反而有D畢唔到業又可能殺出個成就

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

msming 發表於 18-12-5 11:15
我都唔明點解考得好要獎?唔係本份,責任,應該的嗎?

我女細個時考得好,長老們話要獎佢地問佢地要咩禮 ...

你唔明,係因為你小朋友肯讀書,當你小朋友唔肯讀書,成績差嘅時候,你就會明

男爵府

kayen 發表於 18-12-5 11:15
其實佢間小學比較渣,自行及大抽獎都有選b1,只係派咗b2a

好少學校全級20內都去左b2, 佢間小學都幾差喎

子爵府

stkyo 發表於 18-12-5 11:49
你唔明,係因為你小朋友肯讀書,當你小朋友唔肯讀書,成績差嘅時候,你就會明
...

即係佢本身唔肯食飯,佢肯食就要獎?

但小朋友本身鍾意去公園玩但家長唔俾,咁又要點罰家長呢?

珍珠宮

王國教室勳章

msming 發表於 18-12-5 10:49
所以我鼓勵阿女去追夢,雖然唔係揾食科,但我常同女講做野最紧要開心,咁先會長久同有意義。。
...

你女好幸福。
另回樓主,其實好多時候,講好容易,每一個家庭面對唔同

珍珠宮

回覆樓主:

轉變不是因為去咗一間差嘅學校, 而是去了外地,少咗同屋企人相處,少了磨擦,開始會想家,記得屋企嘅好。

當然啦,本身佢嘅本質係一個乖仔。

伯爵府

我自己反而覺得、小朋友咁易「話走就走」、或者做隱青又好、係責任問題、佢地覺得自己冇責任。

呢度做父母的日日做生做死、點解唔走去自殺丫、因為大家會好明白如果自己走左、d細路邊個理?

現在好多父母好似行緊兩個極端、一係谷到爆、一hea到爆。

但今時今日真係唔多父母會要求小朋友執枱、做家務....搞到小朋友變得好自我中心(無論係唔係獨仔)、結果有少少打擊就世界末日。

首頁
12345...15

尾頁

跳至